Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Μπάχαλο από την κατάργηση σφραγίδων προέλευσης κρεάτων - Αντιδράσεις από τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ - Σιγή ασυρμάτου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Κλειστή δείχνει να είναι η πόρτα του διαλόγου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την πρόσφατη απόφασή του για κατάργηση των σφραγίδων προέλευσης των κρεάτων,
κάτι που σημαίνει πως ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει αν ψωνίζει ελληνικό ή όχι κρέας και τι είδους κρέας ψωνίζει.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, εδώ και αρκετές ημέρες πραγματοποιεί προσπάθειες για ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μάθει του λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση αυτή, αλλά και σχετικά με τους ελέγχους ενόψει του Πάσχα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί μετά την «εξάλειψη» της σφραγίδας προέλευσης του κρέατος, αδυνατούν να ελέγξουν την εισροή κρεάτων στην ελληνική αγορά.

Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης

«Εδώ και περίπου 15 ημέρες, επικοινώνησα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη για το ζήτημα της σφράγισης κρεάτων, ο οποίος μου είπε πως ο αρμόδιος για το θέμα είναι ο κ. Τσιρώνης, όπως επίσης μου μετέφερε πως θα προσπαθούσε να κλείσει ο ίδιος ένα ραντεβού μαζί του, για να συζητήσουμε το θέμα των σφραγίδων.

Δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω έχουν περάσει τόσες μέρες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει ανταπόκριση για το θέμα. Με λύπη μου σας λέω, ότι ο χρόνος για να δούμε ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης επί του σοβαρού αυτού ζητήματος για τη δημόσια υγεία δεν υπάρχει.

Θεωρώ πως αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της υπόθεσης, απλά δεν θέλουν να την συζητήσουν γιατί κάποιους τους εξυπηρετεί. Δυστυχώς, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων δεν συμβαδίζει με αυτά που πιστεύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά με αυτά τα οποία τον βολεύουν ως αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση δια της πλαγίας οδού υποκρύπτει το σοβαρό αυτό θέμα. Το Πάσχα πλησιάζει, άρα θα φάμε ότι άχρηστο υπάρχει στην αγορά, αφού τα εισαγόμενα δεν θα μπορέσουν να ελεγχθούν από τους κρατικούς μηχανισμούς» σημείωσε ο κ. Λεχουρίτης.

Η εγκύκλιος που είχε αποσταλεί από το αρμόδιο υπουργείο προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες είχε ως εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι με την ανωτέρω σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου γίνεται σαφές ότι πλέον έχουν καταργηθεί οι σφραγίδες προέλευσης και η μόνη σφραγίδα που απαιτείται κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο στα σφαγεία είναι η υγειονομική σφραγίδα (σχήματος οβάλ με τον κωδικό του σφαγείου).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ρόλος του κρεοσκόπου κτηνιάτρου είναι αποκλειστικά η διασφάλιση της υγιεινής του κρέατος. Η απαίτηση για την ιχνηλασιμότητα του κρέατος, αλλά και μετάδοση της πληροφορίας για την καταγωγή αυτού (χώρα εκτροφής και χώρας σφαγής ή χώρα καταγωγής αν η χώρα εκτροφής και σφαγής είναι η ίδια) εξακολουθεί να παραμένει, είναι ευθύνη του φορέα του σφαγείου και όλων των ενδιάμεσων μέχρι το κρέας να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έχει προ πολλού καταργηθεί το υγειονομικό πιστοποιητικό κρέατος και οι κρεοσκόποι κτηνίατροι δεν νομιμοποιούνται να εκδίδουν τέτοια έγγραφα, ακόμη και αν το ζητά ο έμπορος. Επίσης, δεν προβλέπεται η υπογραφή κρεοσκόπου κτηνιάτρου πάνω σε ετικέτες επισήμανσης κρέατος βοοειδών.

Όλα τα ανωτέρω είναι άμεσα δεσμευτικά για όλες τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: