Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

“Μπλόκο” στην επένδυση του Κατάρ στον Αστακό

“Ναι” είπε μέσα σε μόλις 20 ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ,“όχι” λέει η υπουργός Περιβάλλοντοςκαι η επένδυση αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ στον Αστακό είναι στον αέρα. Το υπουργείο που ...παρά την έγκριση της ΡΑΕ έχει τον τελευταίο λόγο διαπίστωσε “μαύρες τρύπες” στα σχέδια, αρκετές για να ζητηθούν εξηγήσεις και λεπτομέρειες από τους υπεύθυνους, οι οποίες αν δεν δοθούν το έργο δεν πρόκειται να ξεκινήσει.
Πρόκειται για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού συνολικής ισχύος 1.010 MW. Τα προβλήματα είναι δύο. Το ελληνικό δίκτυο δεν “σηκώνει” πάνω από 700-800 MW και έτσι η εταιρεία από το Κατάρ θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία ότι το ρεύμα αυτό θα εξάγεται στην Ιταλία. Παράλληλα η παραγωγή ρεύματος από πετρελαϊκό αέριο LPG θεωρείται πολύ επικίνδυνη τόσο για το περιβάλλον όσο και λόγω του γεγονότος ότι στο παρελθόν σε παρόμοιες μονάδες έχουν συμβεί στο παρελθόν πολύνεκρα δυστυχήματα.
Στην Ευρώπη έχουν “κοπεί” οι μεγάλου μεγέθους μονάδες παραγωγής που χρησιμοποιούν LPG μετά το τραγικό δυστύχημα στο Σεβέζο της Ιταλίας το '76, ενώ οι πολέμιοι τέτοιων εγκαταστάσεων θυμίζουν τους 500 νεκρούς στο Μεξικό το '84 και τους 15 μόλις πριν ένα χρόνο στην Τοσκάνη, όπου εξερράγη ένα βαγόνι που μετέφερε καύσιμο LPG.

http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: