Ναυαγεί οριστικά η επένδυση των Καταρινών στον Αστακό σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ
Με επιστολή που έστειλε προχθές το βράδυ ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμετ αλ Σάντα στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλη ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι το Κατάρ αποσύρει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για τον Αστακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της αποχώρησης αυτής είναι τα προβλήματα στη συμφωνία για την τιμή του ρεύματος που θα πωλούσαν στην Ιταλία. Αλλες πηγές όμως από τον χώρο της ενέργειας αναφέρουν ότι οι επενδυτές από το Κατάρ επιδίωκαν να πωλούν μεγάλο μέρος του παραγόμενου ρεύματος στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον κατά το μεσοδιάστημα της περιόδου ώσπου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου Ελλάδας- Ιταλίας. Στην πρόταση αυτή αντέδρασε έντονα η ΔΕΗ εκτιμώντας ότι οι Καταρινοί θα πωλούσαν σε τιμές ντάμπινγκ, αφού θα ήταν ιδιοκτήτες του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LΡG) αλλά και ιδιοκτήτες της σχεδιαζόμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό, η οποία όπως φαίνεται ναυαγεί. Με την άποψη της ΔΕΗ φέρεται ότι είχε συνταχθεί και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία επιπροσθέτως είχε θέσει και θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του Αστακού. Οι θέσεις της υπουργού για την προστασία του περιβάλλοντος στον Αστακό εξαιτίας της αποθήκευσης του LΡG είχαν προκαλέσει μίνι κρίση στις σχέσεις της με τους κκ. Κουβέλη και Χ. Παμπούκη, η οποία όμως δεν έφτασε ποτέ στη δημοσιότητα. Σε αυτό συνέβαλε η συλλογική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση των επενδυτών.
Η συγκεκριμένη επένδυση ωστόσο δεν προχωρούσε όπως είχε σχεδιαστεί. Οι καθυστερήσεις και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις επί των όρων που έθετε η κυβέρνηση άρχισαν να προκαλούν ανησυχίες, τις οποίες εξέφρασε ο κ. Κουβέλης με την επιστολή που είχε στείλει στο Κατάρ επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ότι πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση της επένδυσης. Η επιστολή αυτή φάνηκε ότι ενόχλησε τον κ. Παμπούκη, ωστόσο η σχέση του με τον κ. Κουβέλη δεν διαταράχτηκε και τώρα κυβερνητικοί παράγοντες τη χαρακτηρίζουν προφητική.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν χθες ότι η επένδυση στον Αστακό είναι ιδιωτική και ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε ενδοεταιρικές σχέσεις. Η επιστολή των Καταρινών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σύντομηλιγότερο από μία σελίδα. Το βασικό σημείο της είναι ότι οι δύο εμπλεκόμενες κρατικές εταιρείες του Κατάρ, QΡΙ και QΕWC, αξιολόγησαν την επένδυση και τη χαρακτήρισαν μη βιώσιμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τη διακρατική συνεργασία σε θέματα αδειών κτλ. Αναφέρουν επίσης ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για άλλες ενεργειακές συνεργασίες με την Ελλάδα. Από την πλευρά της κυβέρνησης δινόταν η διαβεβαίωση ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει το μνημόνιο των 5 δισ. δολαρίων που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη και το οποίο είναι μεταγενέστερο του Αστακού.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η απόσυρση των Καταρινών από τον Αστακό δεν θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές. Αντιθέτως, έλεγαν, θα ενισχύσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στους κανόνες που θέτει και δεν υποχωρεί σε πιέσεις που βρίσκονται εκτός ελληνικού θεσμικού πλαισίου.
*Και για να μη θεωρηθούμε υβριστές η φράση του τίτλου δεν είναι δική μας αλλά του κυρίου Χάρη Παμπούκη!Διαβάστε τη εδώ.
Αλήθεια τώρα που φύγαν οι "βάρβαροι" γιατί γκρινιάζουμε;Αυτό δεν ζητάγανε όλες οι κινήσεις πολιτών;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου