Κάθε χρόνο, την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, στο Αγρίνιο, αναβιώνει το έθιμο των Χαλκουνιών. Ένα έθιμο που φέρνει τις ημέρες του Πάσχα στην πόλης μας δεκάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας!
Ο εθελοντισμός, η αγάπη, το μεράκι και το πάθος για τη διατήρηση του εθίμου, οδήγησε την οικογένεια Γιωτόπουλου να συνεχίσει την παράδοση, αλλά και να διδάσκει τις νέες γενιές, οι οποίες θα κρατήσουν το έθιμο και θα το αναπτύξουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο. Φέτος, σύμφωνα με όσους συμμετέχουν στη διαδικασία προετοιμασίας – κατασκευής των Χαλκουνιών, στο τελετουργικό θα λάβουν μέρος 25 με 30 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας.
Το ιστορικό του εθίμου
Το έθιμο ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι του Αγρινίου ήθελαν να περιφέρουν τον επιτάφιο του σημερινού Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου στην κεντρική πλατεία της πόλης και την αντίθετη πορεία, προστατεύοντάς τον από τους Τούρκους και τους υπόλοιπους αλλόθρησκους της περιοχής. Στα μεταγενέστερα χρόνια, η αποδοχή και η αγάπη των Αγρινιωτών για το έθιμο, τους οδήγησε κάθε Μεγάλη Παρασκευή να ζωντανεύουν έναν άτυπο «χαλκουνοπόλεμο», ο οποίος μάλιστα είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που γίνονταν μεταξύ γειτονιών – ενοριών από τουλάχιστον δέκα οικογένειες.
Για τη διατήρηση του εθίμου οι συνεχιστές τους αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Για τα 300 Χαλκούνια που θα κατασκευάσουν φέτος, θα διαθέσουν περίπου 6.000 με 6.500 ευρώ! Το κόστος των Χαλκουνιών κάθε χρόνο αυξάνεται λόγω της ειδικής μπαρούτης που χρησιμοποιείται για να μην σημειώνονται ατυχήματα. Ωστόσο υπάρχει οικονομική βοήθεια σε ένα βαθμό από τον Δήμο Αγρινίου.
300 Χαλκούνια θα κάνουν τη νύχτα μέρα – Όλες οι ετοιμασίες μέσα από τον φακό της «Σ»
«Προσπαθεί να βοηθήσει ο Δήμος Αγρινίου όσο μπορεί, αλλά δεν μπορεί να το κάνει για τους πάντες. Τα χρήματα του Δήμου επαρκούν για να πάρουμε τα χαρτιά. Τον ευχαριστούμε.
Όλοι μπορούν να βοηθήσουν για να κάνουμε κάτι καλύτερο. Φτάνουμε μέχρι εκεί που μπορούμε οικονομικά» δήλωσε στη «Σ» ο Κώστας Γιωτόπουλος, ο οποίος έκανε ένα «βήμα παραπάνω» αναφέροντας: «φορείς του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάνοντας για παράδειγμα διαφημιστική καμπάνια υπέρ του εθίμου αυτού που βγαίνει κάθε χρόνο εκτός των συνόρων μας και παρουσιάζει την παράδοσή μας στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο κλάδος Εστίασης και Αναψυχής, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και άλλοι φορείς, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το έθιμο και να προβάλουν ταυτόχρονα και το Αγρίνιο.
Κάθε χρόνο η Χίος και η Κέρκυρα πραγματοποιούν διαφημιστική καμπάνια για την προβολή του εθίμου τους, ένα τουλάχιστον μήνα πριν. Αν κάναμε το ίδιο κι εμείς θα είχε όφελος όλη η πόλη.
Εμείς προσωπικά δεν έχουμε κανένα όφελος, αρκεί που διατηρούμε το έθιμο και εκπαιδεύουμε σωστά τις νέες γενιές για να το συνεχίσουν. Κάθε χρόνο έρχονται να συνεισφέρουν με προσωπική εργασία και νέα άτομα. Υπάρχει η βασική ομάδα των 25 ατόμων και σε αυτά προστίθενται νέα μέλη. Τους αρέσει, το αγαπούν και αυτά αποτελούν τα βασικότερο κίνητρα για να συμμετέχουν» τόνισε ο κ. Γιωτόπουλος.
Κάθε χρόνο ξεκινούν την διαδικασία από τα Χριστούγεννα για να φτιάξουν τα καλούπια και η ολοκλήρωση γίνεται λίγο πριν τη ρίψη τους. «Στόχος μας φέτος είναι την Μεγάλη Τετάρτη να είναι όλα έτοιμα.
Τα συστατικά του χαλκουνιού είναι το μπαρούτι, τα ρινίδια σιδήρου και το χαρτί. Δεν είναι επικίνδυνα και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τα βαρελότα» ανέφεραν τα ξαδέλφια Σωτήρης και Κώστας Γιωτόπουλος.
Την Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά των επιταφίων και την συνάντησή τους στην πλατεία Δημοκρατίας οι χαλκουνάδες αναλαμβάνουν δράση και κάθε χρόνο εκπλήσσουν με το υπερθέαμα που προσφέρουν σε ντόπιους και επισκέπτες που συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου για το έθιμο.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
Δείτε κι ένα παλαιότερο βίντεο με τους Χαλκουνάδες την ώρα της κατασκευής χαλκουνιών
Το Πάσχα του 2011 από το http://www.agriniopress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου