Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Καινούργιο Αγρινίου: Να γιατί πνιγόμαστε! - Αυτοψία στα ακαθάριστα ρέματα και στις κακοτεχνίες τους (φωτο & βίντεο)


Αποκαλυπτικό επιτόπιο ρεπορτάζ του Δημήτρη Ντόκα

Την άμεση εκκίνηση των εργασιών για τον καθαρισμό των χειμάρρων και των ρυακιών στο χωριό μας ζητούν οι κάτοικοι του Καινούργιου Αγρινίου, οι οποίοι βλέπουν να έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα από τις περυσινές ακόμα βροχές τα οποία αυξάνονται από τις… προσχώσεις , απ΄ την οργιώδη βλάστηση… κι απ΄ την ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και μπαζών.


Σε διάφορα σημεία… σε παρακείμενες σε ρέματα περιοχές του χωριού μας,  παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα, ενώ τα φερτά υλικά έχουν κλείσει ρέματα και  αυλάκια, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για σπίτια και ανθρώπους...
από μια μελλοντική νεροποντή… σε πέντε τουλάχιστον κατά την άποψή μου… σημεία του χωριού.

Τα προβλήματα όπως μόνος μου  γνωρίζω και διαπίστωσα… γιατί εδώ ζω… και όπως με ενημέρωσαν απεγνωσμένοι κι εκνευρισμένοι κάτοικοι του χωριού, είναι σοβαρά!!!

Τα προβλήματα αυτά διαπίστωσαν και από κοντά… λίγες μέρες μετά τις σοβαρές καταστροφές απ΄ τις πλημμύρες του Δεκέβρη 2017...  Όλοι οι αρμοδιοϋπεύθυνοι! Οι οποίοι  «ήρθαν, είδαν… και απήλθαν»!! Χωρίς ωστόσο να προκύψουν κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις τις οποίες περίμεναν πως και πως… οι συνδημότες μας!!!

Ακολουθούν  αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από την κατάσταση των ρεμάτων σε διάφορα σημεία του χωριού μας…


ΣΗΜΕΙΟ 1. Λιγόρεμα


Η κοίτη του ρέματος,  περίπου 100 μέτρα βόρια απ΄ τη γέφυρα στο Λιγόρεμα (πάνω στον Εθνικό δρόμο Αγρινίου – Θέρμου), όπως διαπιστώνετε και απ΄την φωτογραφία έχει  ένα με ενάμισι μέτρο βάθος!!!






Οι κάτοικοι φτιάχνουν με δικά τους έξοδα προστατευτικές μάντρες και πόρτες!!!


ΕΔΩ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ: Κακοτεχνίες του παρελθόντος προξένησαν… σε συνδυασμό με τις ισχυρές πλημμύρες το 2017 την καταστροφή  στην περιοχή!!!

Κακοτεχνίες… προσέξτε σε ένα χείμαρρο με πλάτος 5-6 μέτρα υπάρχει ένα άνοιγμα στη γέφυρα 1,5 -2 μέτρα πλάτος και ύψος 2-2,5 μέτρα!!


Και δίπλα στο άνοιγμα δύο τσιμεντοσωλήνες με διάμετρο 0,60 – 0,80 μέτρα!!!Για να διέλθουν από κει σε νεροποντή… εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού!!!


Το στέγαστρο της στάσης του λεωφορείου... ήταν απέναντι... το πήρε η πλημμύρα τον Δεκέμβρη του 20017... κι έμεινε πεσμένο εδώ να μας θυμίζει... τις δύσκολες εκείνες μέρες!!!




***
ΣΗΜΕΙΟ 2. 
Οδός Μαυρομιχάλη (ο δρόμος που συνεχίζει και πάει για την περιοχή Λαγκάδα)


Στον χείμαρρο εδώ…  100 με 150 μέτρα βόρια πάντα του κεντρικού δρόμου ρηχή κοίτη και διαβρωμένες μάντρες!


ΑΛΛΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ: Κάλυψαν το ρέμα και τοποθέτησαν τσιμεντοσωλήνα διαμέτρου ενός… ναι … 1 μέτρο διάμετρο έχει... ν΄ απορροφήσει τόσο νερό!!!


Και σαν να μη φτάνει αυτό… κάνει και ζίκ ζακ!!! Ένα  με δυο μέτρα… δεν συνεχίζει στην ίδια ευθεία!!! Και παρακάτω έχει μία σχάρα… ναι μόνο μία…  ν΄ απορροφήσει τα νερά των οικοπέδων δίπλα και του δρόμου!!!


συνεχίζει.... ο καλυμμένος χείμαρρος και βγαίνει ...
παρακάτω.. ΕΔΩ: έχουμε και ... πεζόδρομο!!!


Περνάμε απέναντι ... ΕΔΩ συνεχίζεται η κάλυψη...  υπάρχει κι ένα σπασμένο σκέπασμα στο φρεάτιο και μάλιστα ανασφάλιστο και δίπλα παίζουν παιδιά!!!


Συνεχίζει  και στην έξοδό του... δεν υπάρχει ανοιγμένη κοίτη και τα νερά διασκορπίζονται μέσα στα χωράφια!!!
***
ΣΗΜΕΙΟ 3. Περιβολάρης




Είμαστε στην γέφυρα του Περιβολάρη... εδώ από μαρτυρίες κατοίκων,  σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης "μπουκώνει" και ξεχειλίζει το νερό!!!
Κατά την προσπάθειά μου να φωτογραφήσω την κατάσταση στην πάνω γέφυρα του Περιβολάρη (στον περιφερειακό δρόμο)…  διαπίστωσα βλάβη και στον αγωγό ύδρευσης!!!

Απ΄ όπου η φωτογραφία και  το σχετικό βίντεο:






Τώρα στο νότιο σημείο της γέφυρας και προς τα κάτω... πυκνή βλάστηση και πάμε...




Αν βλέπετε Εσείς εδώ ρέμα... βλέπετε... εγώ υποθέτω ότι κάτω απ΄τις καλαμιές και τ΄ άλλα φυτά... θα υπάρχει...
Εδώ υπάρχει και στροφή... σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης τα νερά... όταν δε βρουν διέξοδο... κατευθύνονται ευθεία και κινδυνεύουν άνθρωποι!!!
***
ΣΗΜΕΙΟ 4. Κληματολάγκαδο


Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση κι ΕΔΩ!! ξερόχορτα και βάτα...






Ένας σωλήνας πάλι διαμέτρου ενός μέτρου... να περάσει τόσο νερό κάτω απ΄το γεφυράκι, απ΄τον βόριο περιφερειακό δρόμο!!!


Ένας σωλήνας... κι όσο βλέπει ο φακός έχει πέτρες...παραμέσα... παρακάτω δεν ξέρω τι γίνεται...


***
ΣΗΜΕΙΟ 5. Περιοχή Αραπάκι.


Λίγο πιο δυτικά πάνω στον βόριο περιφερειακό δρόμο του Καινούργιου.

Εδώ στις μεγάλες πλημύρες του Δεκέμβρη του 2017 υπήρξε σοβαρό πρόβλημα. Τα νερά πέρασαν πάνω απ΄ το τοιχίο διέχυσαν το δρόμο… και με μεγάλη ορμή έπεσαν από κάτω… και προξένησαν μεγάλες καταστροφές στα σπίτια.




Σ΄αυτό το σημείο απ΄τη διάβρωση του εδάφους φαίνεται πως έπεφταν νερά!!!




Υ.Γ.: Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω αυτούς τους συνδημότες μας που με διευκόλυναν σ΄ αυτό το επιτόπιο ρεπορτάζ. Μου επέδειξαν με ακρίβεια τα πιο επικίνδυνα σημεία που πρέπει να γίνει άμεση επέμβαση… ώστε να περιοριστούν, να ελαχιστοποιηθούν… για να μην γράψω ν΄ απαλειφτούν οι κίνδυνοι από μελλοντικές νεροποντές!!!

Θα το παρακολουθούμε το θέμα… ευελπιστώντας στην Άμεση Παρέμβαση των αρμοδίων!!!

Δημήτρης Ντόκας   

Δεν υπάρχουν σχόλια: