Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Μάστιγα για τους εμπόρους καυσόξυλων η λαθροϋλοτομία στην Αιτ/νία (φωτο)

Ξεκίνησαν οι αγορές από τους καταναλωτές - «Το συμφέρον τους είναι να προμηθεύονται στεγνά ξερά ξύλα» τονίζουν στη «Σ» επαγγελματίες του κλάδου

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και ο κόσμος φαίνεται πως ήδη έχει κάνει την επιλογή του, επιλέγοντας να προμηθευτεί καυσόξυλα.

Το ενδιαφέρον ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο, επειδή οι ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, όπως και φέτος, είναι μικρές, η διάθεση ξύλων γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ακόμη και Απρίλιο και Μάιο, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός του σπιτιού να «βγαίνει» πιο εύκολα και οι ενδιαφερόμενοι να είναι προετοιμασμένοι για το χειμώνα.

Η επάρκεια σε ξύλα όλων των ποικιλιών στην περιοχή είναι μεγάλη. Στην τοπική αγορά διατίθενται ξύλα από 50 ευρώ το κυβικό, μέχρι και 140 ευρώ. Πλέον, βάσει υπουργικής απόφασης τα ξύλα δεν πωλούνται με τον τόνο αλλά με το κυβικό. Σύμφωνα με τους εμπόρους, η πώληση καυσόξυλων με το κυβικό είναι ότι καλύτερο γα τον καταναλωτή διότι το κυβικό μπορεί να το ελέγχει, κάτι που δεν συνέβαινε με τον τόνο.
Στο μεταξύ, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών πληρώνει με μετρητά, διότι προμηθεύεται μικρές ποσότητες και ταυτόχρονα μπορεί να επιτύχει και καλύτερη τιμή, ενώ υπάρχουν και αυτοί που πληρώνουν με κάρτα τις αντίστοιχες ή λίγο μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που προμηθεύεται ο μέσος όρος των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγγέλλουν μέσω της «Σ» και το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας, που τους πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

fontoulis-konstantinos
Ο Κωνσταντίνος Φοντούλης

Ο Κωνσταντίνος Φοντούλης τονίζει: «η λαθροϋλοτομία αποτελεί για μας μάστιγα. Πέριξ του Αγρινίου και στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία έχει αποψιλωθεί μεγάλο μέρος των δασών. Είναι ασύδοτοι, έχουν θράσος. Δουλεύουν με προπομπούς για να προβούν ανενόχλητοι στην καταστροφή που προκαλούν. Αυτό είναι το μαρτύριο του κλάδου και των δασών του νομού και της χώρας μας. Οι καταναλωτές να προτιμούν να αγοράζουν ξύλα σε κυβικά. Το συμφέρον τους είναι να προμηθεύονται στεγνά ξερά ξύλα».

anerousis-konstantinos
Ο Κωνσταντίνος Ανερούσης

Ο Κώστας Ανερούσης αναφέρει: «η κίνηση ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη. Υπάρχει ενδιαφέρον. Όσοι έχουν τζάκι προμηθεύονται τσουβαλάκια με 15 κιλά ξύλα. Σ’ αυτή την περίπτωση οι προμήθειες είναι συχνότερες. Η αγορά κινείται ανάλογα με την τσέπη του καθενός. Δεν κοιτάζουν το είδος του ξύλου οι περισσότεροι, αλλά θέλουν ξύλα «καθαρά» για να μην δημιουργείται αιθαλομίχλη. 

Τα ξύλα φέτος θα κινηθούν καλύτερα στην αγορά λόγω της τιμής του πετρελαίου και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Προσφέρουμε ξερά ξύλα στους πελάτες μας. Μας τηλεφωνούν και έρχονται να ρωτήσουν. 

Πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς, να ψάξουν τα πάντα και να επιλέξουν που τους συμφέρει να δώσουν τα χρήματά τους. Πρέπει να «ξεσκονίσουν» τα πάντα γιατί ο κλάδος μας πλήττεται από την λαθροϋλοτομία. Πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οι νόμιμοι έμποροι είναι αυτοί που εξασφαλίζουν την ποιότητα».
xila (2)
xila (1)
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: