Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Εμπορικά καταστήματα Αγρινίου: Αύξηση λουκέτων κατά 15% το 2017

Αποκαρδιωτική η εικόνα στην αγορά – Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που υπάρχει στο κέντρο του Αγρινίου σχετικά με τα εμπορικά καταστήματα και τα λουκέτα που βάζει το ένα μετά το άλλο. Η τοπική αγορά καρκινοβατεί, καθώς τα τελευταία χρόνια τα λουκέτα στις επιχειρήσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτη Μπεσίνη: 
«η εικόνα που υπάρχει στο σύλλογο, αλλά και σε όποιον περπατάει στους εμπορικούς δρόμους του Αγρινίου, είναι τραγική και διαρκώς επιδεινούμενη. Οι δρόμοι που βρίσκονται σχεδόν στο όριο του εμπορικού δακτυλίου παρουσιάζουν την χειρότερη εικόνα, όπως η οδός Δήμου Τσέλιου, η Γρίβα και η Κακαβιά. Βέβαια, αρκετοί δρόμοι που βρίσκονται και στον πυρήνα του εμπορικού κέντρου έχουν περισσότερα κλειστά, παρά ανοιχτά μαγαζιά».

panagiotis-mpesinis-1
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης

Τα λουκέτα φέτος, μετά την καταμέτρηση που κάνει κάθε χρόνο ο εμπορικός σύλλογος, αναμένεται να ξεπεράσουν το 15%, όπως ανέφερε στη «Σ» ο κ. Μπεσίνης. «Την ακριβή εικόνα, όπως και τις οδούς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να γνωρίζουμε εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου όταν θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων από τον σύλλογό μας».
Η εικόνα φαίνεται πως επιδεινώνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας καταγράφηκαν 359 διαγραφές και 239 εγγραφές επιχειρήσεων, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015 υπήρξαν 594 διαγραφές και 226 εγγραφές.
Συγκεκριμένα, στον κλάδο των μεταποιήσεων στην Αιτωλοακαρνανία κατά το 2015 υπήρχαν 30 εγγραφές και 78 διαγραφές. Στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων σημειώθηκαν 79 εγγραφές και 178 διαγραφές. Το ίδιο χρονικό διάστημα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταγράφηκαν 117 εγγραφές και 338 διαγραφές. Συνεπώς, για το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφηκαν 226 συνολικά εγγραφές και 594 διαγραφές.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2016, επίσης στην Αιτωλοακαρνανία, στον κλάδο των μεταποιήσεων υπήρχαν 19 εγγραφές και 63 διαγραφές. Στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων σημειώθηκαν 85 εγγραφές και 128 διαγραφές. Το ίδιο χρονικό διάστημα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταγράφηκαν 135 εγγραφές και 168 διαγραφές. 
Συνεπώς, για το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκαν συνολικά 239 εγγραφές και 359 διαγραφές. Βάση των στοιχείων της καταγραφής του 2014 οι κλειστές επιχειρήσεις στο Αγρίνιο ανέρχονταν στις 558, ενώ οι 468 ήταν κλειστές από το 2013, συνεπώς, σε ένα χρόνο έκλεισαν 90 επιχειρήσεις.
Μάλιστα, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμούσε μέσα από έρευνά της πως τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις στην Δυτική Ελλάδα θα έβαζαν τέλος στην δραστηριότητά τους, ένδειξη του πόσο έχει επιβαρυνθεί η πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ανάμεσα στις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας που έγινε η θλιβερή αυτή διαπίστωση είναι, τόσο το Αγρίνιο, όσο και το Μεσολόγγι. Ποσοστό 40,3% επιχειρηματιών – εμπόρων θεωρούσαν, όπως κατέγραψε η έρευνα, αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν!
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: