Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Όταν ο Παναιτωλικός (1959-1961) είχε προπονητή τον Ιταλό Λουίτζι Ροσελίνι


Γράφει ο ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ
τ. Λυκειάρχης, Βόνιτσα

Ένας απο τους προπονητές που βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη της ποδοσφαίρου στον τόπο μας ήταν ο Ιταλός Λουίτζι Ροσελίνι. Το πέρασμά του από τον πάγκο του Παναιτωλικού, ήταν ο πρώτος ξένος προπονητής, την διετία 1959-1961 στη Β’ Εθνική, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Όταν ήλθε να εργαστεί στο Αγρίνιο το 1959, η έλευσή του προκάλεσε αίσθηση στον κόσμο του Ποδοσφαίρου, αφού ήταν σπουδαίος προπονητής αλλά και ως παίκτης κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν.

Είχε αγωνιστεί στις κορυφαίες ομάδες της Ιταλίας την ΜΙΛΑΝ και τη ΝΑΠΟΛΙ με 269 συμμετοχές και 53 γκολ.

Οταν ήλθε στον Παναιτωλικό τόλμησε να προβεί σε ανανέωση και να προωθήσει νεαρούς παίκτες, αφήνοντας το στίγμα του στην ομάδα……..

Με αφορμή τον Ιταλό Λουίτζι Ροσελίνι
Εντελώς τυχαία βρέθηκα πριν 3 χρόνια σε μια βροχερή βραδιά, στον αγώνα Παναιτωλικού – Αρη θεσαλονίκης (0-0) παρέα με τον τότε πρόεδρο του Άρη κ. Λάμπρο Σκορδά.

Μετά το τέλος του αγώνα περάσαμε από το χώρο φιλοξενίας και έριξα μια ματιά στο χώρο και διεπίστωσα ότι δεν υπήρχε γραμμένο στις μαρμάρινες πλάκες το όνομα του προπονητή Λουίτζι Ροσελίνι που είχε περάσει με επιτυχία απο τον πάγκο του Παναιτωλικού. Με αφορμή την απουσία του ονόματος του υποσχέθηκα στους ανθρώπους του Παναιτωλικού ότι θα προσκομίσω υλικό για τον σπουδαίο αυτό προπονητή.

Εδώ να επισημάνω ότι τον Λουίτζι Ροσελίνι τον συνάντησα το 1970 στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην πανέμορφη Λούκα Φλωρεντίας στην Ιταλία (γεννήθηκε το 1918) και με μεγάλη ευχαρίστηση θυμήθηκε τα όσα έζησε στην ομάδα μας και μου μίλησε με ιδιατερη αγάπη για το Αγρίνιο. (Περισσότερα στο υπο έκδοσιν αρχείου μου).


Επίσκεψη στην μπουτίκ του Παναιτωλικού
Πριν λίγες μέρες παρέα πάντα με τον αγαπητό φίλο και συνεργάτη Σταύρο Πάτση επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του Παναιτωλικου προκειμένου να παραδώσουμε ιδιοχείρως το υλικό για τον Ιταλό προπονητή και να συμβάλουμε στην εκδοτική δραστηριότητα του ιστορικού Παναιτωλικού.

Στο χώρο μας περίμενε με καλοσύνη και ευγένεια η κα Χρύσα Κουντούρη στην οποία παρέδωσα σπάνιο φωτογραφικό υλικό που έλαβα από την οικογένεια του προπονητή Λουίτζι Ροσελίνι για να καταχωρηθεί στα αρχεία της ομάδας.

Είναι προφανές ότι εκείνα τα χρόνια ο Παναιτωλικός διέθετε πολλούς παικταράδες. Μόνο μια αναφορά υποχρεωτικά θα κάνω και ενδεικτικά θα σας αναφέρω ορισμένα ονόματα της εποχής εκείνης:ΓΑΛΟΣ, ΡΟΚΟΣ, ΜΠΑΘΑΣ, ΜΗΤΣΟΥ, ΤΖΑΝΗΣ, ΚΑΛΥΒΑΣ, ΜΠΑΡΧΑΜΠΑΣ, ΔΟΥΚΑΣ, ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΖΑΡΚΑΒΕΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΕΜΕΚΟΝΙΔΗΣ, κλπ ενδεχομένως και άλλους νεώτερους στην ηλικία, όπως: Δημ. Μπάθας, Βασίλης Σταρακάς, Δρόσος, Ντόκας, Τσαμπάς και άλλοι πολλοί.

Αν υπήρχαν τότε τα σημερινά ΜΜΕ οι παίκτες αυτοί θα είχαν καταχωρηθεί εφάμιλλοι μαζί με τους γνωστούς ποδοσφαιριστές των ομάδων των Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι φθάνοντας στην είσοδο των εγκαταστάσεων του γηπέδου, συγκρίνοντας με την εποχή του 1960-2000, αισθάνθηκα δέος και υπερηφάνεια για το δημιούργημα του κ. Κωστούλα, αφού η εικόνα των εγκαταστάσεων μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο διαφημίζουν το ποδόσφαιρο του Αγρινίου και όχι μόνο.

Ότι και να γράψω για το έργο του μεγαλομέτοχου κ. Φώτη Κωστούλα είναι λίγα. Προσωπικότητα ικανή, με ήθος, ποιότητα και σκανδιναβικό πολιτισμό στοιχεία που θα πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Τέλος αξίζουν συγχαρητήρια και στον σημερινό πρόεδρο κ. Μάκη Μπελεβώνη, ο οποίος εκτός του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχει όλα αυτά τα χρόνια, επιμελείται και των επετειακών, αρχειακών, πολιτιστικών καινοτομιών πράγμα ασυνήθιστο στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους και καλή δύναμη με υπομονή και επιμονή για το καλό του Παναιτωλικού μας και του Αιτωλοακαρνανικού Ποδοσφαίρου.
http://e-maistros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: