Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Σε διάταξη μάχης οι φαρμακοποιοί για τα super market στην Αιτ/νία

Έτοιμα προς διάθεση στα super market τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό εδώ και καιρό, τα σούπερ μάρκετ τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα πάρουν τη… σκυτάλη για να διαθέτουν στους πελάτες τους τα λεγόμενα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα, όσα δηλαδή δεν χρειάζονται συνταγογράφηση. 

Πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ κάνει τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται και η αγορά θα ανοίξει. Από την πρώτη στιγμή ο κλάδος των φαρμακοποιών αντέδρασε σε πανελλαδικό επίπεδο, με κινητοποιήσεις. 
Τα φάρμακα που θα πάρουν θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περί τα 200 -με τον αριθμό τους, όμως, να αυξάνεται μελλοντικά-, τα οποία θα αφορούν χαμηλής έντασης και επικινδυνότητας παθήσεις, όπως κεφαλαλγία, ναυτία και τα οποία θα διαθέτουν απλές οδηγίες χρήσης.
petropoulos-petros
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Πέτρος Πετρόπουλος
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Πέτρος Πετρόπουλος επισημαίνει μιλώντας για το θέμα στη «Σ»: «δεν θα αφορά όλα τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) αλλά τα γενικής διάθεσης από τα οποία μάλιστα βγήκαν τα κουπόνια.Μιλάμε για κρέμες, υποκατάστατα δακρύων, depon και συγκεκριμένα των 250 mg. 
Μέχρι στιγμής όπως γνωρίζουμε δεν έχει γίνει κάποια αίτηση προς τον ΕΟΦ από εταιρείες για να πωληθούν τα προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ. Τηρούμε στάση αναμονής ώστε να δούμε και τι είδους φάρμακα – σκευάσματα θα διατίθενται και αν θα διατίθενται στα σουπερ μάρκετ
Είναι βέβαιο πως αν αυτό γίνει, θα υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στην περίπτωση αυτή θα κινηθούμε δυναμικά. Πέραν αυτών, έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο. Γνωρίζει ποιος προστατεύει την υγεία του και ποιος θέλει απλά και μόνο να πουλήσει».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: