Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

60 χρόνια μαγείας στον κινηματογράφο ΕΛΛΗΝΙΣ (βίντεο)

Τα θερινά τα σινεμά σβήνουν το ένα μετά το άλλο μα στο Αγρίνιο το "Ελληνίς",των παιδικών μας χρόνων,συνεχίζει ακάθεκτο γιορτάζοντας προχτές τα 60 χρόνια λειτουργίας του!

Διπλά γενέθλια γιόρτασε φέτος ο θερινός κινηματογράφος ΕΛΛΗΝΙΣ, μοναδικό στολίδι του Αγρινίου. Γιόρτασε τα 30 χρόνια που ανήκει στο δήμο Αγρινίου και τα 60 χρόνια λειτουργίας του. Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ πήρε σάρκα και οστά από τον επιχειρηματία της εποχής Νίκο Κονταξή το 1951 και σχεδόν ένα χρόνο μετά το 1952 εγκαινιάστηκε. Μαζί με την αίθουσα ΦΑΝΤΑΣΙΑ αποτελούν ένα πολιτιστικό σύνολο για την πόλη. Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ αρχικά λειτούργησε ως Κέντρο διασκέδασης και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κώστα Πατρώνη,μέλους της κινηματογραφικής Λέσχης,στο AgrinioNet.gr, οι παλαιότεροι στις διηγήσεις τους ακόμη θυμούνται τα λευκά τραπεζομάντηλα και τους σερβιτόρους με τις λευκές στολές.


Την Πέμπτη 7 Ιουνίου το βράδυ γέμισε η ΕΛΛΗΝΙΔΑ από κόσμο που έσπευσε να της ευχηθεί χρόνια πολλά!Από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος Κονταξής έβαλε το πρώτο λιθαράκι ο θερινός κινηματογράφος ΕΛΛΗΝΙΣ άφησε για 60 ολόκληρα χρόνια το δικό του ανεξίτηλο σημάδι. Αγιόκλιμα, γιασεμί, μνήμες του παρελθόντος και σημερινές φωνές μικρών και μεγάλων καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα...


Οι νύχτες του καλοκαιριού έχουν άλλη μαγεία στο ΕΛΛΗΝΙΣ. Ένας από τους ελάχιστους θερινούς κινηματογράφους στην Ελλάδα δίνει ζωή στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου και γράφει τη δική του ιστορία.

Ευτυχώς πρόλαβε ο Στέλιος Τσιτσιμελής και το τότε δημοτικό συμβούλιο και ο δήμος αγόρασε αυτό το κόσμημα καταφέρνοντας να διαφυλάξουν όλοι ως κόρη οφθαλμού αυτή τη μοναδικότητα του ΕΛΛΗΝΙΣ κάθε χρόνο να κλείνει στην αγκαλιά του όλο και περισσότερους σινεφίλ...Διπλά λοιπόν τα γενέθλια της ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ και διπλή η χαρά και η ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς που το φροντίζουν και δίνουν τον καλλίτερο τους εαυτό για να μένει ζωντανός ο θερινός κινηματογράφος μας.


Ο Κώστας Πατρώνης μιλάει για την "Ελληνίδα",το θερινό σινεμά του Αγρινίου που έκλεισε 60 χρόνια ζωής εκ των οποίων τα 30 ως Δημοτικός Κινηματογράφος!



Το καλοκαίρι του 1983 ο Κώστας Πατρώνης μαθαίνει από το γιό του Νίκου Κονταξή, Μιχάλη ότι πρόκειται να δώσει αντιπαροχή την ΕΛΛΗΝΙΔΑ και σπεύδει στον αείμνηστο δήμαρχο Αγρινίου Στέλιο Τσιτσιμελή με τον οποίο καταφέρνουν τελικά να αγοράσει το χώρο ο δήμος Αγρινίου.




Η Αντιδήμαρχος Αγρινίου Ντίνα Κατσαρή θεωρεί ότι η ΕΛΛΗΝΙΔΑ είναι ένα από τα πράγματα που μας κάνουν περήφανους ως Αγρινιώτες. «Μπορούμε να λένε ότι είναι από τους μοναδικούς στην Ελλάδα και κάθε χρόνο εισπράττει όλο και πιο πολύ την αγάπη των Αγρινιωτών."



Ο Θανάσης Γαλαζούλας,Μηχανικός προβολής, από το 1985 μιλά στο AgrinioNet.gr για το ΕΛΛΗΝΙΣ.

Ρεπορτάζ και Βίντεο: Δήμητρα Λαοπόδη στο http://agrinionet.gr/
από το Ζείδωρον

Δεν υπάρχουν σχόλια: