Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση-καταπέλτης του Παναιτωλικού για τις αδειοδοτήσεις



Τον περασμένο Μάρτιο εκπρόσωποι της ΕΠΟ με παρέμβασή τους σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Super League, έκαναν γνωστό ότι 8-9 ομάδες κινδυνεύουν να μην πάρουν αδειοδότηση. Καταστρατήγησαν έτσι το σύμφωνο εμπιστευτικότητας που δεσμεύει όλους τους εμπλεκόμενους και έδωσαν στις ΠΑΕ που κατέθεσαν ελλιπείς φακέλους τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες την τροποποίηση των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί να επιβληθούν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο Παναιτωλικός κατήγγειλε την επιχειρούμενη μεθόδευση και καταψήφισε την πρόταση.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ Φώτης Κωστούλας, αρχικά με εμπιστευτική επιστολή και στη συνέχεια σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, επεσήμανε το μέγα ατόπημα αλλαγής των δεδομένων που είχαν εξ’ αρχής συμφωνηθεί απ’ όλους, καλώντας τον κ. Πιλάβιο να μην εγκριθεί η απόφαση της Super League από την Ομοσπονδία. Πρότεινε μάλιστα, πως οι ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα (όπως στην προκήρυξη του πρωταθλήματος προβλέπεται) και να υποβιβάζονται οι τρεις εξ’ αυτών με τη μικρότερη βαθμολογική συγκομιδή, αν ο συνολικός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος.
Στο Δ.Σ. της ΕΠΟ που συζήτησε την πρόταση της Super League, ο Διευθύνων Σύμβουλος Γεράσιμος Μπελεβώνης και ο Νομικός Σύμβουλος Γιάννης Βοσκόπουλος για λογαριασμό της ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ και κατάθεσαν τις διαφωνίες της, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι οι περισσότεροι απ’ τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αγνοούσαν βασικά σημεία του υπό έγκριση θέματος, ζητώντας διευκρινήσεις. Παρ’ όλα αυτά ελάχιστα λεπτά μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων μας, ανακοινώθηκε η λήψη ομόφωνης απόφασης έγκρισης της πρότασης της Super League!
Ίδιας αντιμετώπισης έτυχε η προσπάθεια για αναζήτηση εγγράφων που πιστοποιούν λήψη αποφάσεων τροποποίησης προηγούμενων, ώστε να υποστηρίξουμε την προσφυγή μας στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Ούτε τα έγγραφα δόθηκαν, ούτε το Δικαστήριο ασχολήθηκε ουσιαστικά με την υπόθεση. Αντίθετα λοιδορήθηκε η προσφυγή μας από θεσμικούς εκπροσώπους.
Ο Παναιτωλικός, που κατέθεσε πλήρη φάκελο καλύπτοντας κάθε προϋπόθεση των νόμων του ελληνικού κράτους, του αθλητικού δικαίου και εν γένει των κανόνων που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του, βρίσκεται εκτός Super League (όπως και δύο ακόμα ομάδες που επίσης αδειοδοτήθηκαν) και στην μεγαλύτερη κατηγορία του επαγγελματικού μας ποδοσφαίρου υπάρχουν έξι ΠΑΕ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους σ’ αυτή!
Ομάδες που π.χ. έκαναν μεταγραφές χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις, ενισχύθηκαν αγωνιστικά και επιβλήθηκαν βαθμολογικά του Παναιτωλικού, στέλνοντάς τον στη μικρότερη κατηγορία, επιβραβεύονται για τη δράση τους αυτή και ουσιαστικά ενθαρρύνονται να την ενισχύσουν στο μέλλον. Και η ΕΠΟ, ως θεματοφύλακας του Ελληνικού ποδοσφαίρου και της διαδικασίας αδειοδότησης, διευκολύνει το έργο όσων βασίζουν τη λειτουργία και ύπαρξή τους στην ανομία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Αλήθεια, πώς εμφανίστηκαν έξι ομάδες που δεν πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης; Γιατί, ακριβώς πριν ένα χρόνο, είχαν αδειοδοτηθεί όλες. Σ’ αυτές τις 365 μέρες δημιουργήθηκαν όλα τα προβλήματα; Τα στοιχεία που διαρρέουν, εμφανίζουν προβληματικές αυτές τις ΠΑΕ (όπως και άλλες) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πώς όμως αδειοδοτήθηκαν πέρσι (και την πλήρωσε μόνο ο Ηρακλής, ο οποίος έπρεπε να μετατραπεί σε εξιλαστήριο θύμα, για άγνωστους σε εμάς λόγους), όταν φαίνεται να είχαν προσφυγές σε βάρος τους, έλλειψη ενημερότητας και άλλων σημαντικών βεβαιώσεων;
Έχουμε την εντύπωση ότι αν αρθεί το σύμφωνο εμπιστευτικότητας και δοθούν στη δημοσιότητα οι φάκελοι των ΠΑΕ, μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις!!!
Μας προκαλούν μεγάλη εντύπωση οι δηλώσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ. Τα «κροκοδείλια δάκρυα» και η έκπληξη που –υποτίθεται- νιώθουν κάποιοι για τα αποτελέσματα. Αν ισχύουν οι απορίες τους, ευκαιρία είναι να συμφωνήσουμε στην άρση του συμφώνου εμπιστευτικότητας, για να διαλευκανθούν τα πάντα. Η διαφάνεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδείξουμε το πρόβλημα και να διαμορφώσουμε το πλαίσιο αντιμετώπισής του.
Φοβούμαστε, όμως, ότι όλοι εκείνοι που κόπτονται για τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με προεξάρχουσα την ΕΠΟ και την ηγεσία της, μάλλον προετοιμάζουν την επόμενη παρέμβαση για τη «σωτηρία του». Την εξάλειψη των «ποινών» της απαγόρευσης μεταγραφών, με πρόσχημα την «υποβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος». Σε δόξα της ατιμωρησίας, της ανομίας, της αδιαφάνειας. Που με την ανοχή –αν όχι τη συνενοχή- της ηγεσία του, καταρρέει συμπαρασύροντας ότι έχει απομείνει. Αποθεώνοντας το σαθρό, αποβάλλοντας το υγιές.
Η αρχή της ίσης μεταχείρισης σε όλους τους τομείς (οικονομικό, αγωνιστικό, διαιτησία, δικαιοσύνη) έχει πάει… περίπατο εδώ και καιρό. Ήμασταν πρόθυμοι να βοηθήσουμε στην υλοποίηση των εξαγγελιών που είχε κάνει η σημερινή διοίκηση, η ο οποία στη συνέχεια περιορίστηκε μόνο σε «θεωρίες» και τελικά στην πράξη απέτυχε παταγωδώς. Μας έθεσε απέναντί της και τιμώρησε τη συνέπεια του μοναχικού δρόμου της συνέπειας, της νομιμότητας, της καθαρότητας που ακολουθήσαμε.
Το ποδόσφαιρο χρειάζεται σήμερα δραστικές αλλαγές για να γίνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη του φίλαθλου κοινού. Να βοηθήσει ουσιαστικά τις ομάδες που καταρρέουν να σταθούν στα πόδια τους, να εξυγιανθούν και όχι να κουκουλώνει τα πραγματικά προβλήματα με θνησιγενή ημίμετρα. Να επιβιώσει και να μπορέσει στο τέλος να παραμείνει ζωντανό.
Η ΕΠΟ οφείλει να πρωτοστατήσει στις αλλαγές και η Super League να καταλάβει ότι το συμφέρον του ποδοσφαίρου δεν υπηρετείται με μικροπολιτικές τακτικές πρόσκαιρου βολέματος. Χρειάζονται τομές. Η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να το οδηγήσει στον αφανισμό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η καταρρέουσα ηγεσία της να συμπαρασύρει στην κατάρρευση και το ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: