Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Η καθημερινότητα των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία στο Αγρίνιο

«Διαρκής ο αγώνας για αίμα»

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των φορέων Μεσογειακής Αναιμίας (ετερόζυγη ή ελάσσονα Θαλασσαιμία) είναι 70 ανά 1.000 άτομα γενικού πληθυσμού, ενώ ο επιπολασμός των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία αγγίζει τους 4.000 σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων.

Η νεογνική νοσηρότητα στην Ελλάδα της ομόζυγης μορφής της Μεσογειακής Αναιμίας εκτιμάται σε 120-130 ανά 100.000 γεννήσεις, ετησίως. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει δημιουργήσει ένα εθνικό πρόγραμμα ανίχνευσης φορέων, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Από 5% έως και 20% του πληθυσμού σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι φορείς του παθολογικού γονιδίου που προκαλεί τη μεσο­γειακή αναιμία. Ποσοστά άνω του 15% έχουν η Θεσσαλία, η Βοιωτία, η Ηλεία και τα Ιόνια Νησιά.

Στο Αγρίνιο επισήμως στον Σύλλογο Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία είναι εγγεγραμμένα 25 άτομα, όπως αναφέρει στη «Σ» ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Βασίλης Γιαννακάς, ωστόσο πιθανότατα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου. Στην περιοχή του Αγρινίου όπως σημειώνει ο κ. Γιαννακάς «η επάρκεια του αίματος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, καθώς ένα άτομο με μεσογειακή αναιμία μεταγγίζεται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Στην περιοχή του Αγρινίου υπάρχει επάρκεια αίματος για τα μέλη του συλλόγου, αλλά συγκεντρώνεται με δυσκολία».

Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία Βασίλης Γιαννακάς

Για την ολική αντιμετώπιση και παρακολούθηση των ατόμων με μεσογειακή αναιμία χρειάζονται πολλές ειδικότητες. «Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως ψάχνουμε για αίμα. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια με την κρίση που μαστίζει την χώρα αυτό δεν συμβαίνει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σαν Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, οφείλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου, για την προσπάθεια που καταβάλλει για τη συλλογή αίματος, αλλά και τους συλλόγους που υπάρχουν σε διάφορα χωριά του Δήμου Αγρινίου.

Η μεγάλη αιμοδοσία που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου, πριν τα Χριστούγεννα, είναι αφιερωμένη στον σύλλογό μας, ο οποίος προσπαθεί να λαμβάνει μέρος σε όλες τις δράσεις που συμμετέχει και ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών» τόνισε ο κ. Γιαννακάς, ο οποίος επιπροσθέτως δήλωσε: «τα τελευταία χρόνια οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Υπάρχουν ασθενείς που μεταγγίζονται 2 φορές τον μήνα με 2 φιάλες, άλλοι που μεταγγίζονται τρείς φορές τον μήνα με 1 φιάλη. Ο μέσος όρος στο Αγρίνιο είναι περίπου 17 με 20 μέρες μετάγγισης.

Συνεπώς «χονδρικά» το νοσοκομείο για τα μέλη του συλλόγου μας χρειάζεται το λιγότερο 80 φιάλες αίματος. Παλιότερα ένας ασθενής μπορούσε να ζήσει μέχρι την ηλικία των 30 ή 40 ετών, πλέον φτάνουν στο κανονικό προσδόκιμο ζωής, δηλαδή τα 70 με 80 έτη».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: