Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Πέθανε ο γνωστός πατρινός έμπορος Ηλίας Τοξαβίδης - Η μεγάλη φωτιά που σημάδεψε την οικογένεια


Την τελευταία του πνοή άφησε, ο γνωστός Πατρινός έμπορος Ηλίας Τοξαβίδης,ο οποίος κατέληξε μετά από νοσηλεία περίπου 2,5 μηνών στη Μοναδική Εντατικής Θεραπείας εξ αιτίας εγκεφαλικού που υπέστη.

Ο γνωστός έμπορος διατηρούσε μαζί με τη σύζυγό του Πόλυ, κατάστημα ειδών δώρων στην οδό Ρήγα Φεραίου. Ηταν πατέρας δύο παιδιών, της Μαριάννας και του Βασίλη.

Ηταν γνωστός στην τοπική κοινωνία, καθώς ο πατέρας του Βασίλης, μαζί με τον Ηλία και τα δύο αδέλφια του Κώστα και Παύλο, είχαν δημιουργήσει το γνωστό πολυκατάστημα με την επωνυμία «Β. Τοξαβίδης και Υιοί Α.Ε.», στην οδό Ερμού, το οποίο κάηκε το 1983.

Σύμφωνα με το best,gr, ήταν Παρασκευή 3 Ιουνίου 1983 όταν στο κεντρικότερο σημείο της πόλης εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πολυκατάστημα νεωτερισμών Β. Τοξαβίδη και Υιοί Α.Ε. Πύρινες γλώσσες και μαύρα σύννεφα καπνού προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε γειτονικά καταστήματα.

«Οι μάνικες της Πυροσβεστικής φάνηκαν ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν τη μανία της φωτιάς που ο σφοδρός θερινός απογευματινός αέρας συνεχώς δυνάμωνε. Η ορατότητα στην πλατεία Γεωργίου αλλά και σε αρκετή απόσταση μέχρι την οδό τριών Συμμάχων έφτασε στο μηδέν! Χιλιάδες Πατρινοί μαζεύτηκαν σε μικρή απόσταση από το σημείο της καταστροφής.

Στο κατάστημα εργάζονταν 30 υπάλληλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους, ιδίως οι κοπέλες, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους βλέποντας την επιχείρηση να γίνεται στάχτη. Στην ίδια ψυχική κατάσταση ήταν και οι ιδιοκτήτες Κώστας και Παύλος Τοξαβίδης. Αμίλητοι παρακολουθούσαν τις φλόγες να «τρώνε» την περιουσία τους.

Μέχρι στις 10 το βράδυ υπήρχαν μικροεστίες, τις οποίες προσπαθούσαν να σβήσουν οι πυροσβέστες. Ζημιές έπαθαν από τα νερά και τους καπνούς τόσο το κατάστημα Μουστάκης (αργότερα κάηκε και αυτό) όσο και τα καταστήματα υφασμάτων του Β. Τσιρώνη, ειδών δώρων των Τέτης και Λέλας Κανελοπούλου καθώς και το κατάστημα νεωτερισμών του Ηλία Τοξαβίδη, στην οδό Ερμού.

Η φωτιά εκδηλώθηκε μεταξύ δευτέρου και τρίτου ορόφου του καταστήματος επί των οδών Ερμού και Μαιζώνος όπου υπήρχαν λευκά είδη και λόγω των εύφλεκτων υλικών δεν μπορούσε να τεθεί σε έλεγχο.

Ρωγμές
Το κτίριο άρχισε να παίρνει κλίση, ενώ οι ρωγμές συνεχώς μεγάλωναν. Αμέσως δημιουργήθηκε ο φόβος ότι θα αρχίσει να πέφτει και οι άντρες της αστυνομίας άρχισαν να απομακρύνουν τον κόσμο.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, λειτούργησε μια διπλή γραμμή άντλησης νερού από τη θάλασσα με τη βοήθεια του πυροσβεστικού σκάφους «Πετράκης» με αποτέλεσμα να ρίξουν τόνους νερού. Είχαν απλωθεί μάνικες από το λιμάνι μέχρι το φλεγόμενο κτίριο. Έτσι η φωτιά άρχισε να υποχωρεί.

Οι ζημιές υπολογίζονταν σε περισσότερα από 65.000.000 δραχμές! Το κτίριο που εξαιτίας των ανεπανόρθωτων ζημιών τελικά κατεδαφίστηκε ανήκε στον πρώην υπουργό Αχιλλέα Γεροκωστόπουλο και την Ελένη Παπαναγιώτου.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το κατάστημα του Ηλία Τοξαβίδη που βρισκόταν δίπλα είχε αναγγείλει ότι θα έκανε εκείνη την ημέρα τα εγκαίνιά του. Δεν πρόλαβε όμως…

http://www.thebest.gr/

Διαβάστε επίσης:
Οι πυρκαγιές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία του εμπορικού κέντρου της πόλης - Όταν οι φλόγες κατέστρεφαν τον Τοξαβίδη και τον Μουστάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: