Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΡΚΟ: "Η Δημοτική Αρχή Αγρινίου αδυνατεί... και προσπαθεί να σωθεί επικοινωνιακά!"


Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το ξεκίνημα της λεηλασίας του Παπαστράτειου δημοτικού πάρκου Αγρινίου (διαβάστε εδώ).Η υπόθεση του Πάρκου Αγρινίου αποτελεί μία χαρακτηριστική, νεοελληνική περίπτωση χείριστης δημόσιας διαχείρισης ευρωπαϊκών χρημάτων. 

Στο όνομα αυτών των χρημάτων, επιχειρήθηκε η καταστροφή ενός ιστορικού πάρκου ενάντια στους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής διαχείρισης ανάλογων Πάρκων (διαβάστε εδώ).

Σήμερα, μια βόλτα εκεί, αρκεί για να διαπιστώσει ο επισκέπτης την απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί, καθώς βασικές δομές του πάρκου βρίσκονται σε αποσύνθεση – όπως για παράδειγμα το αναψυκτήριο που παραμένει κλειστό και παρατημένο από τη δημοτική αρχή για αρκετά χρόνια ή το κηποθέατρο του πάρκου που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, κ.τ.λ. (δείτε εδώ).

Πέντε χρόνια μετά, η σημερινή δημοτική αρχή αποδεικνύεται ανίκανη με σαφείς ελλείψεις τεχνογνωσίας, για να μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό θέμα της τοπικής κοινωνίας. Έλλειψη τεχνογνωσίας που είναι εμφανής και αποτυπώνεται στην προτεινόμενη – από την υφιστάμενη δημοτική αρχή – διαχειριστική μελέτη του πάρκου. Όπου δεν συνυπολογίζονται σημαντικά ιστορικά του χαρακτηριστικά ενώ το σύνολο της μελέτης δεν ανταπεξέρχεται στους όρους και προδιαγραφές διαχείρισης ενός τόσο σημαντικού πάρκου (διαβάστε εδώ).

Πέντε χρόνια μετά, η σημερινή δημοτική αρχή επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα με επικοινωνιακούς όρους, χωρίς όμως να μπορεί να διαχειριστεί ουσιαστικά την κατάσταση.

Η παρακμή του πάρκου Αγρινίου συνεχίζεται και αποτελεί ιστορικά πρωτόγνωρο φαινόμενο, καθώς η πόλη στερείται ένα σπουδαίο κοινωνικό Αγαθό αλλά και οικονομικούς πόρους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας (π.χ. με λειτουργία του αναψυκτηρίου από κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση).

Ο δήμαρχος της πόλης κωφεύει και αδυνατεί.
Ο κόσμος του Αγρινίου τι πράττει;

Kείμενο: Δημήτρης Β. Γερονίκος

από https://www.agriniosite.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το σχετικό μας φάκελο για το πολύπαθο Πάρκο μας από τον Αύγουστο του 2013 που μπήκαν οι μπουλντόζες και το έκαναν... χωράφι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: