Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Αγρίνιο: Φοιτητική στέγη στα δύο…

Οι φοιτητές μοιράζονται τα έξοδα και επιλέγουν συγκατοίκηση – Που κυμαίνονται τα ενοίκια

Ξεκίνησαν σιγά – σιγά οι νέοι φοιτητές να έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στο Αγρίνιο και αφού πρώτα πραγματοποίησαν την ηλεκτρονική τους εγγραφή στο Υπουργείο Παιδείας, προχωρούν στη δεύτερη φάση, στην εγγραφή τους στα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης και στην εύρεση στέγης.

Ακόμη πάντως, σύμφωνα με τον μεσίτη Στράτο Καλύβα, δεν έχουν έρθει πολλοί φοιτητές, ωστόσο σε έντονο βαθμό φέτος διαπιστώνεται η ενοικίαση στέγης από δύο φοιτητές μαζί, όπως γίνονταν δεκαετίες πριν ανά την Ελλάδα και κυρίως στη Αθήνα. Ο λόγος που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι η οικονομική κρίση.

«Φέτος, ακόμη μια χρονιά, η ζήτηση από φοιτητές είναι μεγάλη. Τα ενοίκια στο Αγρίνιο κυμαίνονται σε φυσιολογικές τιμές, αναλόγως βέβαια με την παλαιότητα του διαμερίσματος. Οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από 170 – 180 ευρώ σε καλή κατάσταση ενώ οι νεότερες φτάνουν μέχρι και τα 240 ευρώ στο κέντρο της πόλης.

Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται σε έντονο βαθμό στο Αγρίνιο η ενοικίαση από φοιτητές παλαιότερων και μεγαλύτερων διαμερισμάτων με σκοπό την συγκατοίκηση δύο μαζί φοιτητών. Αυτό δεν συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.

Συγκεκριμένα, αναζητούν διαμερίσματα παλιότερα στο κέντρο της πόλης 85 – 90 τ.μ. με δύο κρεβατοκάμαρες και σαλόνι – τραπεζαρία, ακόμη και 30 ετών, αλλά να είναι σε καλή κατάσταση και φρεσκοβαμμένα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 230 ευρώ το μήνα και φυσικά τα χρήματα αυτά μοιράζονται στα δύο, με αποτέλεσμα το ενοίκιο να βγαίνει πιο εύκολα στις οικογένειες των φοιτητών που θα εγκατασταθούν στο διαμέρισμα.

Η κατάσταση αυτή θυμίζει παλιότερες εποχές που νοίκιαζαν στην Αθήνα ένα διαμέρισμα μεγάλο και διέμεναν σε αυτό δύο ακόμη και τρία άτομα. Εκτός από το ενοίκιο που μοιράζεται στα δύο, αντίστοιχη είναι και η μοιρασιά στα κοινόχρηστα, την ΔΕΗ κλπ» σημείωσε στη «Σ» ο κ. Καλύβας, ο οποίος επαληθεύει για ακόμη μια φορά την προτίμηση της μεγαλύτερης μερίδας των φοιτητών για σπίτι στο κέντρο.

«Η προτίμηση των φοιτητών επί το πλείστον όλα τα χρόνια είναι για διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης και εν συνεχεία κοντά στη σχολή. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούσαν και επιθυμούν επιπλωμένα διαμερίσματα, αλλά στο Αγρίνιο δεν υπάρχουν πολλά τέτοια. Όσο ο καιρός περνάει έρχονται περισσότεροι φοιτητές. Αυτές τις μέρες ήρθαν οι πρώτοι και αναμένεται το επόμενο διάστημα το όποιο «κύμα» υπάρχει για τις σχολές του Αγρινίου.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: