Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Δημοπρατήθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση της Λίμνης Τριχωνίδας


Δημοπρατήθηκε σήμερα 06/09/2018 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η «Μελέτη Ανάπλασης της Παραλίμνιας Ζώνης και Σχεδιασμός Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας» συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ.

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία με την υποβολή προσφορών και το επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Φυσικό αντικείμενο μελέτης
Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός παραλίμνιας διαδρομής και αναπλάσεων στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Λίμνης Τριχωνίδας από τη θέση Αμπάρια Βορειοδυτικά μέχρι τον οικισμό Σιταράλωνα Νοτιοανατολικά, σε συνολικό μήκος όχθης 24χλμ.

Ειδικότερα προβλέπονται δύο είδη παρεμβάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο της λίμνης:

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, του τύπου πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου. Ο νέος δρόμος περιλαμβάνει τμήματα βελτίωσης του υφιστάμενου παραλίμνιου αγροτικού δρόμου σε εκτιμώμενο μήκος 18 χλμ και χάραξης νέου εντός της παραλίμνιας ζώνης εκτιμώμενου μήκους 6 χλμ όπου αυτό είναι εφικτό. Στα πλαίσια των οδικών έργων περιλαμβάνονται και τμήματα σύνδεσης της παραλίμνιας διαδρομής με το υφιστάμενο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε συνολικό εκτιμώμενο μήκος 3.2 χλμ και πρόβλεψη τεσσάρων σημείων σύνδεσης με το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Η δεύτερη παρέμβαση είναι ο σχεδιασμός μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πρόσβασης προς το υδάτινο μέτωπο της λίμνης και αναψυχής, σε 12 επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου.

Προβλέπεται η μελέτη, δύο τύπων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων:

  • Ο πρώτος τύπος αφορά την μελέτη για κατασκευή παρατηρητηρίου θέασης, πάνω από τη λίμνη ώστε να δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης θέασης του οικοσυστήματος αυτής.
  • Ο δεύτερος τύπος αφορά την μελέτη για κατασκευή χώρου ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού.

Σε δήλωσή της, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά τόνισε: «Η δημοπράτηση της μελέτης για την αξιοποίηση της Λίμνης Τριχωνίδας, σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής κατά την οποία η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούσε να αναδείξει και να αξιοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιοζήλευτα οικοσυστήματα της Ευρώπης.

Ακολουθώντας το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειάς μας, βάσει του περιφερειακού προγράμματος ΠΔΕ 2016-2020, δουλέψαμε ώστε να αποτελέσει η μεγάλη λίμνη μας μοχλό για την βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο της Χωρικής Ενότητας της Τριχωνίδας αλλά όλης της Αιτωλοακαρνανίας.

Αποτελούσε προτεραιότητα του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και το απέδειξε έμπρακτα δρομολογώντας τις διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού μελετών με απονομή βραβείων στο πλαίσιο της στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της λίμνης Τριχωνίδας. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία, όπου θα αναζητηθούν όλες εκείνες οι ιδέες που θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις και έργα που δίνουν αναπτυξιακή προοπτική.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αλλάξει προς το καλύτερο το παραλίμνιο μέτωπο, το οποίο είναι σήμερα αναξιοποίητο οικιστικά, τουριστικά και περιβαλλοντικά.

Τελικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε όλη την Λίμνη Τριχωνίδα ως οικοσύστημα και να βελτιώσουμε την επισκεψιμότητα προς αυτή, προσελκύοντας έτσι επενδύσεις και φιλικά προς το περιβάλλον έργα. Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να συνδέσουμε το μεγάλο αυτό οικοσύστημα με τις τοπικές κοινωνίες, με σεβασμό στην αειφορία».
http://sinidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: