Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Αιτ/νία: Εμφράγματα 30άρηδων λόγω καπνίσματος (ηχητικό)

Το τσιγάρο σκοτώνει!

Σημαντικές Δράσεις Πρόληψης Υγείας για τους πολίτες του Αγρινίου, στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού Καρδιολογικού Συνεδρίου – Συνέντευξη του Αιτωλοακαρνάνα αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνου Τσιούφη.

Σημαντικές δράσεις πρόληψης υγείας οργανώνονται αύριο Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στην πόλη του Αγρινίου από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού Καρδιολογικού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα, αύριο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, θα πραγματοποιηθεί για επαγγελματίες υγείας, δωρεάν πιστοποιημένο Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ώρα 15.00).

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι η υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών, δηλαδή της αναπνοής και της κυκλοφορίας, με απλά μέσα, μέχρι να φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Περιλαμβάνει την εφαρμογή Θωρακικών Συμπιέσεων και Εμφυσήσεων, καθώς και Απινίδωσης. Απινίδωση είναι η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος και Απινιδωτής η συσκευή που διοχετεύει αυτό το κατάλληλο ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά.

Οι Εργαζόμενοι Υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, διασώστες ΕΚΑΒ και όσοι εργάζονται σε δομές υγείας) πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στην ΚΑΡΠΑ.

Μετά το σεμινάριο στον ίδιο χώρο (19.30) Καθηγητές Καρδιολογίας και άλλοι έγκριτοι επιστήμονες θα ενημερώσουν τους πολίτες, με εύληπτες και σύντομες ομιλίες, για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Παθήσεων που αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα.

Επίσης, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που σηματοδοτεί παγκοσμίως την προσπάθεια για μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, σε ειδικό περίπτερο στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, θα δίνονται στους πολίτες εξειδικευμένα φυλλάδια για την ενημέρωσή τους σχετικά με την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα.

Ο Αιτωλοακαρνάνας αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης, μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και στην εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» με τον Νίκο Αγγελόπουλο, τόνισε πως «το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η νόσος της εποχής.

Το 80% με 90% των περιπτώσεων είναι προβλέψιμες και είναι απόλυτα στο χέρι μας να τις αποφύγουμε. Ακόμη και για το υπόλοιπο ποσοστό των περιπτώσεων υπάρχουν μέσα που μπορούμε να ρυθμίσουμε την κατάσταση.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νεαρών ανδρών 30 -35 ετών, αλλά και γυναικών με έμφραγμα του μυοκαρδίου και άλλες νόσους της καρδιάς. Η κύρια αιτία στις περιπτώσεις αυτές είναι το κάπνισμα και ακολουθεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής (στρες, έλλειψη άσκησης, διατροφή κ.α.). Σπάνια συναντάμε άτομο με έμφραγμα κάτω των 40 ετών που να μην είναι καπνιστής.

Θα ελαττωθούν κατά 20% με 30% τα εμφράγματα του μυοκαρδίου αν κάποιος κόψει το κάπνισμα, τρέφεται υγιεινά, καταναλώνει φρούτα και ψάρια και αθλείται. Η μεγάλη μάζα του κόσμου δεν έχει ιστορικό με την καρδιά του, αν και το ιστορικό του καθενός παίζει ρόλο.

Το τσιγάρο σκοτώνει και στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας υιοθετούμε το σύνθημα να δώσουμε υπόσχεση στον εαυτό μας να προσέχουμε περισσότερο την καρδιά μας, να σταματήσουμε το κάπνισμα, να κάνουμε υγιεινή διατροφή και άσκηση».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: