Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Αιτ/νία: Από Δευτέρα οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

Που θα εστιάσουν τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών

Ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι εντατικοί έλεγχοι στην Αιτωλοακαρνανία, ενόψει των Χριστουγέννων. Μεταξύ άλλων, έλεγχοι θα διενεργηθούν σε επιχειρήσεις εμπορίας ζώων, σφαγεία, μεταποιητικές επιχειρήσεις και κρεοπωλεία,
από μεικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και τα οποία θα ερευνούν εάν οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία (υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης, εγγραφή στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Άρτεμις» κ.ά.).

Στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δυτικής Ελλάδας Χαρά Οικονόμου, η εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει των εορτών θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. «Κλιμάκια δικά μας σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, δεδομένου πως έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, θα ξεκινήσουν τους ελέγχους, οι οποίοι θα είναι καθημερινοί, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και στην Αχαΐα και την Ηλεία.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από σφαγεία και θα επεκταθούν σε όλες τις εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης και κυρίως σε χώρους επεξεργασίας και κοπής κρέατος. Στόχευσή μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας και της προστασίας των ζώων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ υπάρχει ήδη συνεννόηση για το που θα κινηθούν και ποια κλιμάκια, για τους ελέγχους στην χονδρική και την λιανική».

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου στην Αιτωλοακαρνανία διαπιστώνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα υγειονομικά πιστοποιητικά από τους κτηνοτρόφους, κάτι που σημαίνει πως έχει μειωθεί ο αριθμός των ζώων που σφάζονται εκτός σφαγείων.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως λαμβάνονται συνεχώς τα απαραίτητα μέτρα, ενώ παράλληλα έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει θέληση βελτίωσης και γι’ αυτό τα πρόστιμα έχουν μειωθεί και είναι επί το πλείστον διοικητικά και όχι ποινικά.

Τέλος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ: «η εντατικοποίηση των επισήμων ελέγχων θα συμβάλει άμεσα:

1) στη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων

2) στην πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων στην αγορά

3) στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από την παραπλάνηση και

4) στην προστασία από τις αθέμιτες πρακτικές που, ιδιαίτερα τις περιόδους των γιορτών, έβρισκαν πρόσφορο έδαφος.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: