Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Θερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής - Τέρμα στην αλλαγή της ώρας το 2021


Από τα ξημερώματα της Κυριακής 31/3 τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα,δηλαδή θα προχωρήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά.
Συγκεκριμένα στις 03:00 π.μ. θα μετακινηθούν ώστε να δείχνουν 04:00 π.μ.!

Η θερινή ώρα (αγγλικά: Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Εναλλακτικά της θερινής ώρας θα μπορούσαμε να ξυπνούσαμε μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο για να εκμεταλλευόμαστε περισσότερο το ηλιακό φως. Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις κι έτσι βρέθηκε η λύση να τυποποιηθεί το σύστημα της θερινής ώρας.

Η αλλαγή γίνεται πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου!

Το μέτρο αυτό της θερινής ώρας θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου,οπότε και επιστρέφουμε στη χειμερινή ώρα.

Τέρμα στην αλλαγή της ώρας το 2021
Σημειώνεται ότι ο τερματισμός της αλλαγής ώρας από χειμερινή σε εαρινή υπερψηφίστηκε ήδη σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2021.

Ειδικότερα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα.

H αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: