Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ψηλογέφυρο Αγρινίου: Η φάρμα που στέλνει μηνύματα! (φωτο)

Χώρος παραγωγής προϊόντων αλλά και επαγγελματική στέγη για νέους και ανέργους

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη των σεμιναρίων στο κτήμα των Ταξιαρχών που βρίσκεται στην περιοχή του Ψηλογέφυρου Αγρινίου, τα προϊόντα του οποίου διατίθενται ήδη προς πώληση στο πρατήριο της φάρμας, επί της οδού Αναστασιάδη 5, στο κέντρο της πόλης.

Η έναρξη των σεμιναρίων για κάποιες ειδικότητες θα ξεκινήσουν πριν τον Πάσχα ενώ τα τμήματα θα αφορούν την ελαιοκομία, την μελισσοκομία, την τυροκομία και την κηπουρική.

«Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο από παραγωγούς με ζώα που θέλουν να κάνουν μία δική τους οικοτεχνία για τυρί, από νέους, ανέργους, ηλικιωμένους, παραγωγούς που επιθυμούν να γνωρίσουν νέες τεχνικές και μεθόδους πάνω σε τομείς στους οποίους θα έχουμε σεμινάρια π.χ. την θεραπεία για την ελιά, το κλάδεμα, το φύτεμα, το ράντισμα, μέχρι και τη συντήρηση της ελιάς με σκοπό να την δώσει κάποιος στον έμπορο ή να κάνει δική του παραγωγή» δήλωσε στη «Σ» ο π. Κωνσταντίνος Καντάνης «ψυχή» και πρωτεργάτης της νέας δομής του Αγίου Δημητρίου.

Ο π. Κωνσταντίνος Καντάνης

Ο λόγος της καθυστέρησης έναρξης των σεμιναρίων, σύμφωνα με τον π. Καντάνη ήταν: «η λήψη όλων των απαραίτητων αδειών και εγγράφων για τη λειτουργία της πολυλειτουργικής φάρμας, κάτι που πλέον έχουμε στην κατοχή μας. Βρισκόμαστε σε φάση απόκτησης της ικανότητας έκδοσης βεβαίωσης για όσους παρακολουθούν τα σεμινάρια και του ειδικού σήματος που εξασφαλίζει τη δυνατότητα των εκπαιδευτών να υπογράφουν βεβαιώσεις που θα έχουν βαρύτητα για το βιογραφικό των συμμετεχόντων, αλλά και για το πρακτικό κομμάτι. Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων θα περιλαμβάνει την ελαιοκομία και στη συνέχεια την μελισσοκομεία».

Στόχος των υπευθύνων είναι το κτήμα Ταξιαρχών να μην είναι απλά μία φάρμα, αλλά να εξελιχθεί σε χώρο που θα αποτελεί επαγγελματική λύση για ανέργους και νέους.

«Από το Νοέμβριο ήρθαν τα ζώα από την Δανία, ειδική ράτσα για την παραγωγή γάλακτος. Διαθέτουμε 20 παραγωγικά ζώα και τα νεογέννητα θηλυκά. Μέχρι αρχές Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν οι γέννες και πλέον η φάρμα ξεκίνησε να «βαδίζει» όπως πρέπει.

Υπάρχει ο στάβλος με τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα, το τυροκομείο που γίνεται όλη η διαδικασία με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και με όλο τον εξοπλισμό για κανονικό και light γάλα και ο υπό διαμόρφωση εξωτερικός χώρος.Ήδη έχουν έρθει περισσότερα από έξι σχολεία και δύο κατηχητικά για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής του γάλακτος και του τυριού.

Μάλιστα από τις 20 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η λειτουργία του πρατηρίου μας που βρίσκεται επί της οδού Αναστασιάδη 5 στο κέντρο του Αγρινίου, στο οποίο ο κάθε συνάνθρωπός μας μπορεί να βρίσκει τα αγνά προϊόντα μας, όπως άσπρο τυρί (τύπου φέτας) γάλα, κεφίρ, κρέμα, ρυζόγαλο, γραβιέρα και γιαούρτι. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα, συμπολίτης μας, παραχωρεί έκταση 4 στρεμμάτων για τη δημιουργία κήπου και θερμοκηπίου για την εκπαίδευση στον τομέα των κηπευτικών, ενώ ο Δήμος Αγρινίου εκτός του γεγονότος ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση του χώρου, μας πρότεινε την υποστήριξη στην προσπάθειά μας μέσω των σεμιναρίων που θα πραγματοποιούνται στον Δημοτικό Λαχανόκηπο και τη βοήθεια γεωπόνων του Δήμου» υπογράμμισε ο π. Καντάνης.

Τα σεμινάρια θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Το θεωρητικό κομμάτι θα διεξάγεται στο κτίριο της Αγίας Ευαγγελίστριας, ενώ το πρακτικό κομμάτι στο κτήμα των Ταξιαρχών, στο Ψηλογέφυρο.

«Το κόστος της εγκατάστασης και όλων όσων χρειάστηκαν μέχρι στιγμής ξεπέρασε τα 150 χιλ. ευρώ, κεφάλαιο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο προέκυψε από πώληση ακίνητης περιουσίας του ναού.

Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί και το εκκλησάκι των Ταξιαρχών για βαπτίσεις κλπ. Μέχρι στιγμής εκτός από τον στάβλο, στον οποίο απασχολείται ένας εργαζόμενος, οι υπόλοιποι που «τρέχουν» το εγχείρημα είναι εθελοντές, οκτώ συνολικά» κατέληξε ο π. Καντάνης.
farma-taxiarxwn (4)
farma-taxiarxwn (6)
farma-taxiarxwn (2)
farma-taxiarxwn (3)
farma-taxiarxwn (1)
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: