Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Το όνειρο της Ιόνιας Οδού γίνεται πραγματικότητα - Αντίριο-Ιωάννινα σε 1 ώρα και 40 λεπτά (φωτο & βίντεο)

O αυτοκινητόδρομος των 196χλμ που έρχεται για να αλλάξει τις μεταφορές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, είναι πλέον στην ώριμη φάση κατασκευής του

Το όνειρο της Ιόνιας Οδού παίρνει σάρκα και οστά. Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα της σύγχρονης εποχής ολοκληρώνεται και πλέον απομένουν λίγοι μήνες για να φτάσουμε στην πλήρη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Το ypodomes.com βρέθηκε στα εργοτάξια που εκτείνονται από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα και κατέγραψε τις εξελίξεις αλλά και τα τελικά βήματα μέχρι να φτάσουμε στις παραδόσεις τμημάτων που θα οδηγήσουν τελικά στην λειτουργία όλου του αυτοκινητόδρομου.



ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Στο τέλος καλοκαιριού το πρώτο τμήμα που θα ολοκληρωθεί θα είναι το Κουβαράς-Αμφιλοχία μήκους 26χλμ το οποίο είναι η φυσική συνέχεια της παράκαμψης Αγρινίου και συνολικά θα λειτουργήσει αυτοκινητόδρομος 60χλμ.

Μέχρι το τέλος Φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα από την έξοδο της Σήραγγας Κλόκοβας (κοντά στη Γαβρολίμνη) μέχρι και την παράκαμψη Αγρινίου συνολικού μήκους 30χλμ. Αυτό το τμήμα μαζί με τα 2 παραπάνω τμήματα θα δημιουργήσουν ένα συνεχόμενο τμήμα 90χλμ που θα εκτείνεται από την Έξοδο Κλόκοβας μέχρι το τέλος της Παράκαμψης Αμφιλοχίας.

Στο τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί το τμήμα Φιλιππιάδα-Πέρδικα μήκους 30χλμ που μαζί με την ήδη λειτουργούσα Παράκαμψη Αγρινίου μήκους 17χλμ θα δημιουργήσουν συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 47χλμ.

Στο τέλος Μαρτίου 2017 θα λειτουργήσει όλος ο αυτοκινητόδρομος εκτός από μερικά χλμ που εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Αυτά τα υπόλοιπα χιλιόμετρα που θα ολοκληρώσουν πλήρως την Ιόνια Οδό θα λειτουργήσουν τον Αύγουστο 2017.

Αναφορικά με τη Σήραγγα Κλόκοβας η οποία διανοίχθηκε και στους 2 κλάδους (την προηγούμενη εβδομάδα ο κλάδος προς Ιωάννινα και προχθές ο κλάδος προς Αθήνα) έχει ξεκινήσει η τελική επένδυση και θα ακολουθήσουν τα Η/Μ. Αν και επίσημα η λειτουργία της Σήραγγας Κλόκοβας έχει τοποθετηθεί για τον Αύγουστο του 2017, γίνεται προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος και να παραδοθεί μαζί με το υπόλοιπο αυτοκινητόδρομο, τον Μάρτιο του 2017.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Οι απαλλοτριώσεις λίγους μήνες πριν την λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, εξακολουθούν να δημιουργούν προβληματα στην ολοκλήρωση του δρόμου. Το ..νοίκι ακινήτων το οποίο λειτούργησε καταλυτικά για να υπαρξει σημαντικά πρόοδος του έργου, έλυσε πολλά από τα θέματα αλλά όχι όλα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε απαλλοτριώσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί στα παρακάτω τμήματα:

-Στην περιοχή του Αβγού (Ιωάννινα) σε μήκος περίπου 2,7χλμ (ΧΘ185-187.6)
-Στην περιοχή του Κρίκελου σε μήκος περίπου 3χλμ (ΧΘ105.5-ΧΘ108.5)
-Στην περιοχή Μενιδίου σε μήκους 1χλμ (ΧΘ117.5-ΧΘ118.5)
-Στην περιοχή της Ρίζας ανάμεσα στην Σήραγγα Κλόκοβας και στη Σήραγγα Μακύνειας (ΧΘ5-ΧΘ6.4)
-Σε κάποιους ανισόπεδους κόμβους (Αντιρρίου, Γαβρολίμνης, Ρίβιου)
Επίσης υπάρχει και άρνηση από κάποιους ιδιοκτήτες στην απόδοση των ακινητων.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η λειτουργία της Ιόνιας Οδού θα φέρει μεταμόρφωση στις οδικές μετακινήσεις από και προς την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο.

Η απόσταση Αντίριο-Ιωάννινα από 3 ώρες και 30 λεπτά σήμερα θα μειωθεί σε 1 ώρα και 40 λεπτά. Το κόστος διοδίων για αυτή την απόσταση υπολογίζεται σε 12-13 ευρώ.

Η απόσταση Αθήνα-Ιωάννινα από 5 ώρες και 30 λεπτά θα μειωθεί σε περίπου 4 ώρες σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα.

Η πόλη των Ιωαννίνων από μία απομονωμένη περιοχή δίχως υποδομές, θα μεταβληθεί σε συγκοινωνιακό κόμβο έχοντας απευθείας πρόσβαση σε Εγνατία και Ιόνια Οδό.

Η λειτουργία κλειστού αυτοκινητόδρομυ θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή κάνοντας την πιο ελκυστική για επενδύσεις ενώ θα ωφεληθούν οι τοπικές δραστηριότητες στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Nίκος Καραγιάννης
ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: