Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ο Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος,αιρετός στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Αιτ/νίας για τα κενά καθηγητών


Ενημερωτικό σημείωμα του αιρετού στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Γιώργου Δ. Καραμητσόπουλου εκλεγμένου με τη «Συμμαχία Καθηγητών» σχετικά με τον υπολογισμό κενών – πλεονασμάτων 2016-2017

Αγρίνιο 21 Ιουνίου 2016


Αγαπητοί συνάδελφοι
Την Τρίτη 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Αιτωλ/νίας με κυριότερο θέμα ημερήσιας διάταξης τον υπολογισμό των κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας για το σχολικό έτος 2016-2017.

Εξέφρασα εξ αρχής την πλήρη διαφωνία μου, για τα δεδομένα βάσει των οποίων γίνεται ο υπολογισμός κενών – πλεονασμάτων τα οποία προκύπτουν με τεχνητό τρόπο και κατέθεσα την παρακάτω δήλωση με την οποία καταψηφίζω τους πίνακες:

«Α. Ο υπολογισμός κενών – πλεονασμάτων έγινε για ακόμα μια φορά εκτός των νόμιμων χρονικών ορίων αφού οι εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ θα έπρεπε να είχαν σταλεί προς το Υπουργείο Παιδείας το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ΠΔ 50/96. Είναι αυτονόητο ότι αυτό σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση σε όλες τις διαδικασίες των υπηρεσιακών μεταβολών (μεταθέσεις, βελτιώσεις, αποσπάσεις κλπ).

Β. Ο υπολογισμός κενών – πλεονασμάτων, αν και νομότυπος, βασίζεται σε δεδομένα που είναι αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν δυστυχώς να ισχύουν. Δηλαδή:
  • Εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά χιλιάδες σχολεία σε όλη τη χώρα λόγω των συγχωνεύσεων – καταργήσεων.
  • Οι συνάδελφοι εξακολουθούν να εργάζονται με το αυξημένο κατά δύο ώρες εβδομαδιαίο ωράριο.
  • Οι μαθητές εξακολουθούν να στοιβάζονται, ιδίως στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα των πόλεων, σε τμήματα 30 μαθητών (το όριο είναι 27 μαθητές που μπορεί να αυξηθεί κατά 10% με απόφαση του Διευθυντή Εκπ/σης).

Επιπλέον των προηγουμένων φέτος θα βιώσουμε και στην εκπαίδευση τα αποτελέσματα της εφαρμογής και του 3ου μνημονίου. Δηλαδή:
  • Μείωση κατά 3 ώρες του ωρολογίου προγράμματος στα Γυμνάσια.
  • Κατάργηση της μείωσης ωραρίου για τους υπεύθυνους των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής.
  • Αλλαγές στην ΤΕΕ που φέρνουν μειώσεις- καταργήσεις  τμημάτων και τομέων στα ΕΠΑΛ.

Είναι προφανές ότι ο πίνακας κενών - πλεονασμάτων που γίνεται βάσει των δεδομένων που αναφέρθηκαν αποτελεί μια τεχνητή στρέβλωση της πραγματικότητας και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική κατάσταση της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, ούτε συμβαδίζει με τις ανάγκες ενός σύγχρονου Δημόσιου Σχολείου.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν ως συνέπεια να προκύπτει τεχνητά ένας πολύ μεγάλος αριθμός πλεοναζόντων συναδέλφων, δηλαδή με ελάχιστο ή καθόλου ωράριο στο σχολείο τους, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να τρέχουν σε δύο, τρία και τέσσερα σχολεία ή να διατεθούν σε Δημοτικά, ΙΕΚ κλπ. Φυσικά πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής μετακίνησης σε άλλο Νομό.

Αυτή η τεχνητή στρέβλωση της πραγματικότητας ήταν ουσιαστικά το εργαλείο για την μείωση κατά 33% του αριθμού των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.
Επίσης είχε ως αποτέλεσμα τον εξοβελισμό χιλιάδων μαθητών από το Δημόσιο Σχολείο λόγω της αδυναμίας πρόσβασης.

Ειδικά φέτος θα έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια μείωση του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που αφορούν τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα μειωθούν σε όλη τη χώρα κατά οκτώ χιλιάδες περίπου.

Θεωρώ ότι η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με οκτώ χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών, αφού πρόκειται για συναδέλφους που εργάζονταν συνεχώς για πολλά χρόνια, κάλυπταν κενές θέσεις σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας, έχοντας μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση. Ως αντάλλαγμα καταδικάζονται στην ανεργία.

Με βάση τα παραπάνω, ως αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας, καταψηφίζω τους πίνακες κενών – πλεονασμάτων 2016-2017».


Η εκτίμηση του ΠΥΣΔΕ αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:
ΚΛΑΔΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ (-)
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ (+)
ΠΕ01
ΘΕΟΛΟΓΟΙ
-4
ΠΕ02
ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
-15
ΠΕ03
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
-4
ΠΕ0401
ΦΥΣΙΚΟΙ
-8
ΠΕ0402
ΧΗΜΙΚΟΙ
-1
ΠΕ0404
ΒΙΟΛΟΓΟΙ
-11
ΠΕ0405
ΓΕΩΛΟΓΟΙ
-1
ΠΕ05
ΓΑΛΛΙΚΗΣ
+15
ΠΕ06
ΑΓΓΛΙΚΗΣ
+7
ΠΕ07
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ
+3
ΠΕ08
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ
-3
ΠΕ09
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
+2
ΠΕ10
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ
-1
ΠΕ11
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
+15
ΠΕ13
ΝΟΜΙΚΗΣ
+1
ΠΕ1401 - ΠΕ1403
ΙΑΤΡΟΙ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
-1
ΠΕ1404
ΓΕΩΠΟΝΟΙ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ
-2
ΠΕ16 - ΤΕ16
ΜΟΥΣΙΚΗΣ
+4
ΠΕ1701
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ-ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ
-1
ΠΕ1802 - ΠΕ1803
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΛΠ
+4
ΠΕ1807
ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
+1
ΠΕ1808
ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗΣ
+1
ΠΕ19 - ΠΕ20
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
+15

Τα ελλείμματα – πλεονάσματα για τις υπόλοιπες ειδικότητες είναι μηδενικά


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Καραμητσόπουλος Γιώργος
Aιρετό τακτικό μέλος του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
[τηλ.6974588255 - mail: georgekaramitsopoulos@gmail.com - georgekar19@gmail.com]


Κίντας Παναγιώτης
Aιρετό αναπληρωματικό μέλος του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
[τηλ.6974558833 - mail: kintas@mail.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια: