Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Η Σήραγγα Κλόκοβας(Παλιοβούνας) να ονομαστεί Ταφιασσού, γιατί ήταν το βουνό των Κενταύρων

Το αρχαίο όνομα του βουνού των Κενταύρων μπορεί να επιστρέψει

Το νέο τούνελ Κλόκοβας έχει και μια άλλη πτυχή. Καταρχάς κατασκευάστηκε σε βουνό που απώλεσε το πρώτο όνομα του, το οποίο ήταν Ταφιασσός.

Και μπορεί για αρκετούς να ήταν μια απλή προγονοπληξία, αν
θυμόμαστε το αρχαίο όνομα ενός βουνού, τα πράγματα όμως έχουν μεγαλύτερο βάθος αν η Ταφιασσός δεν ήταν κατά την μυθολογία το βουνό όπου βρίσκονται θαμμένοι οι Κένταυροι, τα μυθικά αυτά πλάσματα της αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας που το μισό τους σώμα ήταν αλόγου και το μισό ανθρώπου.

Μάλιστα στην Ταφιασσό ( έτσι πρέπει να λέμε την Κλόκοβα ή Παλιοβούνα) θάφτηκε σύμφωνα με την μυθολογία ένας από τους πιο γνωστούς Κενταύρους, που πάλεψε με τον Ηρακλή, ο Νέσσος, ο οποίος και τον σκότωσε με τον περίφημο χιτώνα του.

Τι πιο ιδανικός τόπος μεταθανάτιας ανάπαυσης για τους κενταύρους η Ταφιασσός, από την στιγμή που οι Κένταυροι ήταν η ιδεατή απεικόνιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ακολουθούν παρατηρώντας την ταχύτητα των νεφών. Αλήθεια τα παραπάνω δεν ταιριάζουν με το αντίστοιχο κλίμα στο συγκεκριμένο βουνό.

Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και το νέο τούνελ να δώσει το ένδοξο όνομα του βουνού των Κενταύρων πίσω: Ταφιασσός. Ούτε Κλόκοβα, με θηλυκή σλαβική κατάληξη -όβα που θυμίζει ….Σκλεναρίκ-οβα, ούτε η νεοελληνική «Παλιοβούνα», γιατί πλέον το βουνό φτιάχθηκε…και Παλιοβούνα δεν είναι.

Λ.Υ.

Υ.Γ. Μπορεί ο δηλητηριώδης χιτώνας του Κένταυρου Νέσσου να σκότωσε τον Ηρακλή, όλοι μαζί όμως σκοτώθηκαν στη λήθη των ξένων ονομάτων, που επισκεπάζουν μια μυθική έστω ιστορία…

http://www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: