Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Μεσολογγίου για την ίδρυση υποθηκοφυλακείου στο Αγρίνιο


Από χτες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την «αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας»,η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 και ώρα 14:00.

Για την Αιτωλοακαρνανία προβλέπεται η λειτουργία ενός υποθηκοφυλακείου, με έδρα το Αγρίνιο, στο οποίο θα υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία, μέχρι σήμερα εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αγρινίου Α΄, Αγρινίου Β΄, Βάλτου, Αιτωλικού, Αποδοτίας, Παραχελωίτιδος, Μακρύνειας, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αστακού (Ξηρομέρου), Προσχίου, Εχινού (Κατούνας) και Θέρμου.

Αυτή η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση ενός Υποθηκοφυλακείου πέραν της πρωτεύουσας του νομού Αιτωλ/νίας,προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου,κυρίου Νίκου Καραπάνου,ο οποίος απέστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή στους βουλευτές του νομού,χωρίς να αναφέρει καν την πόλη του Αγρινίου.

«Ξεκίνησε χθες με διαδικασίες κατεπείγοντος και ολοκληρώνεται εντός λίγων ημερών η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί αναδιοργάνωσης των υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Με ιδιαίτερη ωστόσο έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι στις προτάσεις του Υπουργείου προτείνεται η λειτουργία ενός και μοναδικού υποθηκοφυλακείου στην Αιτωλ/νία, με έδρα διαφορετική από αυτή που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η οποία τοποθετεί τις έδρες των υποθηκοφυλακείων στις πρωτεύουσες των νομών.

Προφανώς όμως, αυτή η εξαίρεση μάλλον αφορά αποκλειστικά την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, γιατί όπως διαπιστώσαμε οι λοιπές προτάσεις του Υπουργείου είναι σύμφωνες με το νόμο για όλη την υπόλοιπη Επικράτεια.

Επιπλέον, είναι άξιο απορίας το πόσο λειτουργική θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί μια τέτοια πρόταση, όταν σήμερα η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ως έδρα του νομού, υποστηρίζει επιτυχώς τη συντριπτική πλειοψηφία των Υποθηκοφυλακείων της Αιτωλ/νίας.

Επ’ αυτού του σοβαρού ζητήματος, παρακαλούμε την άμεση τοποθέτηση και παρέμβασή σας στο αρμόδιο Υπουργείο προς αποκατάσταση της προφανούς αδικίας, η οποία μεθοδεύτηκε κατά τρόπο που ξεπερνά τη νομιμότητα.

Το ζήτημα, θ’ αποτελέσει θέμα συζήτησης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία σας προσκαλούμε να συμμετέχετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: