Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση
Περιγραφή-Σχεδιασμός: Λίνος Υφαντής
Στην παραπάνω ψηφιακή αναπαράσταση γίνεται προσπάθεια απεικόνισης της πολιορκίας που οδήγησε στην απελευθέρωση του Βραχωρίου ( Αγρινίου) στις 11 Ιουνίου του 1821.
Η ψηφιακή άποψη της πόλης είναι υπερυψωμένη νοτιοανατολική. Επιχειρείται να αποτυπωθούν οι θέσεις ενδεικτικά:
- Του τότε οικιστικού ιστού του Βραχωρίου. Συμπεριλαμβάνονται οικίες , επαύλεις, μιναρέδες, φρούρια, κούλιες, μικρά σπίτια καθώς και νεκροταφεία. Η τοποθέτηση των παραπάνω γίνεται με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν για τις θέσεις που είχαν διάφορα κτίσματα επί Τουρκοκρατίας( από περιοχή σημερινής «Παναγίας» έως σημερινή Παναγοπούλου.
- Των θέσεων των Ελληνικών στρατευμάτων. Εμφανίζονται οι Έλληνες στρατιώτες και στον λοφίσκο δεξιά της πόλης (σημερινή Αγία Τριάδα) το «κανόνι» του Χένδερσον, το μοναδικό που είχαν οι επαναστάτες στα χέρια τους για την απελευθέρωση της πόλης ( δείτε εδώ προηγούμενο δημοσίευμα).
- Η διάσπαρτη οικιστική παρουσία αγροτόσπιτων και καλύβων που ανήκαν στους υποδουλωμένους μέχρι τότε Έλληνες και ήταν εκτός του κυρίου οικιστικού ιστού της πόλης, όπου στρατοπέδευαν κυρίως Οθωμανοί και ζούσαν λιγότεροι Έλληνες και Εβραίοι.
- Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Δημητρίου και παλαιού Αγίου Χριστοφόρου, που μαρτυρίες αναφέρουν ότι υπήρχαν επί Τουρκοκρατίας. Όπως ήταν φυσικό ήταν εκτός πόλης λόγω της τούρκικης παρουσίας. Σημειωτέον ότι δεν είναι η ακριβής θέση των δύο ναών αλλά κρίθηκε αναγκαίο να συμπεριληφθούν στην αναπαράσταση για να ενισχυθεί η συνολική εικόνα ότι το Χριστιανικό στοιχείο είχε σημαντική παρουσία στο προεπαναστατικό Βραχώρι και όχι μόνο το Ελληνικόυ.
- Πιθανολογούμενες θέσεις ρεμάτων και μικρών ποταμών.
Για τις οικίες λήφθηκαν υπόψιν και χρησιμοποιήθηκαν:
- Σχέδια Αιτωλικών αγροτικών Οικιών
- Σκαρίφιμα που συμπεριλαμβάνεται σε άρθρο-εισήγηση του Κώστα Πατρώνη βασισμένο σε περιγραφές που αναπαριστά οχυρό πύργο-κατοικία Τούρκων του Αγρινίου.
http://www.agrinionews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου