Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο απόψε για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια


Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε.Όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα γίνει απόψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 01:34 της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο.

Μάλιστα το ηλιοστάσιο θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο -στις 02:02 την Τρίτη 21 Ιουνίου- γεγονός που έχει να συμβεί εδώ και περίπου 70 χρόνια.

Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Από την επομένη οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

Εχει πανσέληνο λοιπόν απόψε... κι είν' ωραία!


Χαρείτε την όπου κι όπως μπορείτε.Η πανέμορφη χώρα μας έχει χιλιάδες σημεία απ' όπου με το ταίρι σας ή με καλή παρέα μπορείτε ν' απολαύσετε τ' ολόγιομο φεγγάρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: