Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

«ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΟΜΕΩΝ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ»

Το Υπουργείο παιδείας με το έγγραφό του Φ20/95149/Δ4/9-6-2016, καλεί τους διευθυντές των ΕΠΑΛ να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με το ποιοι τομείς θα ήθελαν να λειτουργήσουν στο σχολείο τους  τη σχολική χρονιά 2016-17.

Με το ίδιο έγγραφο επίσης καλούνται οι διευθυντές των ΔΙΔΕ και των ΠΔΕ να
αξιολογήσουν τις προτάσεις των διευθυντών των σχολείων και να συντάξουν σχετικές (θετικές ή αρνητικές) εισηγήσεις.
Δίνει δηλαδή κατεύθυνση στους Διευθυντές των σχολείων της ΤΕΕ και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης να "μαζέψουν" με δική τους πρόταση τα σχολεία τους. Μετακινώντας τομείς ή και ειδικότητες των ΕΠΑΛ χωρίς να παίρνουν υπόψη το παιδαγωγικό κλίμα και τα εργαστήρια που υπάρχουν σε κάθε σχολείο. Αντίθετα η πολιτική ηγεσία δεν προχωρά σε ενιαιοποίηση της ΤΕΕ σε έναν εκπαιδευτικό φορέα (αίτημα του συν. κινήματος), όπως είναι το Υπουργείο παιδείας, αφήνοντας έτσι να λειτουργούν με ανορθολογικό τρόπο ως «κράτος εν κράτη», διάφορα τεχνικά σχολεία σε υπουργεία και οργανισμούς, πέρα και έξω από κάθε παιδαγωγική και εκπαιδευτική καθοδήγηση και εποπτεία.
Όλες οι τελευταίες εξαγγελίες του υπουργείου πείθουν πια και τον πιο αφελή ότι το μόνο πολιτικό-εκπαιδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση (εκτός της κατά γράμμα εφαρμογής των επιταγών της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ) είναι μια “μικρή, φτηνή και ευέλικτη ΤΕΕ”, η οποία θα συρρικνώνεται στις βιομηχανικές ειδικότητες και θα καταρτίζεται στη μαθητεία των υπηρεσιών, όλο και περισσότερο προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο δημοσιονομικό κέρδος, υπέρ των δανειστών.
Με το έγγραφό του αυτό, το υπουργείο ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα των συγχωνεύσεων από τον πλάγιο δρόμο, με το μάζεμα αρχικά των διαθέσιμων ειδικοτήτων σε συγκεκριμένες μονάδες, για την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.
Ως κλαδικό σωματείο με ευρύτητα στις διεκδικήσεις μας και την αγωνία των συναδέλφων μας για το τι μέλη γενέσθαι προειδοποιούσαμε αρκετά χρόνια πριν για το τι έρχεται, ποιοι σχεδιασμοί έχουν δρομολογηθεί και με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον κλάδο είναι η αθλιότητα της κρίσης που θα δημιουργήσει τάσεις “αλληλοφαγώματος”, με συναδέλφους, κλάδους, ειδικότητες  ή και σχολεία ολόκληρα να παλεύουν μίζερα για ένα κομμάτι μιας όλο και μικρότερης πίτας που απομένει.
Με εξαιρετική ανησυχία πληροφορούμαστε ότι το σχέδιο του υπουργείου άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς με σχολεία να διεκδικούν ειδικότητες, που μέχρι σήμερα διατίθενται σε άλλα σχολεία. Είναι βέβαιο ότι σε μια τέτοια κατάσταση ανθίζουν οι νομικές έριδες, οι πολιτικές παρεμβάσεις και προσωπικές πιέσεις, οι συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι. Είναι επίσης βέβαιο πως ένα τέτοιο κλίμα συμφέρει μόνο εκείνους που θέλουν να μας οδηγήσουν στην εξατομίκευση και στην ήττα, άρα στην οριστική κατάργηση της δημόσιας ΤΕΕ.
Η ΠΕΤΕΕΜ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, των ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα, μαζί και τις ΕΛΜΕ σε αγωνιστική ενότητα, επίσης τους διευθυντές των ΕΠΑΛ να μην προχωρήσουν σε προτάσεις αλλαγής κατανομής των ειδικοτήτων στα σχολεία, τους διευθυντές ΔΙΔΕ και τους ΠΔΕ να μην καταθέσουν καμία σχετική αρνητική εισήγηση που θα καταργεί ή συγχωνεύει ΕΠΑΛ, Τομείς ή ειδικότητες προς το υπουργείο.
Επίσης την α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκηση να μην δεχτεί να γίνει το «πλυντήριο» κλεισίματος των ΕΠΑΛ στην περιοχή τους.

  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ – ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΜΕΩΝ & ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ
  • ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΕ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΤΕΕΜ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                     
            

              ΚΩΣΤΑΣ    ΚΟΡΔΑΤΟΣ                     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΚΚΟΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: