Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Επίθεση στην ΕΠΟ από τις 12 μικρομεσαίες ΠΑΕ (ανάμεσά τους και ο Παναιτωλικός)


Ο "πόλεμος" των 12 μικρομεσαίων ομάδων της Super League με την ΕΠΟ συνεχίζεται, με το νέο επεισόδιο να έχει να κάνει με την αντίδραση των 12 για την μη αποστολή από την ΕΠΟ της επιστολής που είχαν συντάξει προς την ΟΥΕΦΑ.

Συγκεκριμένα οι 12 θεωρητικά μικρομεσαίες ομάδες είχαν συντάξει μια επιστολή που είχε να κάνει με τις προτάσεις τους στο θέμα της διαιτησίας.

Αυτή την επιστολή την έστειλαν στην ΕΠΟ προκειμένου να την προωθήσει στην ΟΥΕΦΑ,για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αν τελικά μπορούν να γίνουν οι αλλαγές που ζητούν οι ομάδες. Ωστόσο σήμερα η Ελληνική Ομοσπονδία ενημέρωσε την Σούπερ Λίγκα, τον πρόεδρό της Γιώργο Μποροβήλο και τον ιδιοκτήτη της Ξάνθης Χρήστο Πανόπουλο πως τελικά δεν... υπήρχε λόγος να σταλεί η επιστολή στην ΟΥΕΦΑ και στη ΦΙΦΑ.

Μετά την εξέλιξη αυτή η κίνηση των 12 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ 12 Π.Α.Ε.
ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
Ιούνιος 22, 2016

Με μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε σήμερα την επιστολή από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ Κο Γ. Γκιρτζίκη την οποία και δημοσιεύουμε στη συνέχεια επί λέξει:

Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, με την παρουσία του ιδίου, του αναπληρωτού Προέδρου της ΕΠΟ κου Ε. Τοπολιάτη, του Προέδρου της SUPER LEAGUE κου Γ. Μποροβήλου, του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ ΑΟ, κου Χ. Πανόπουλου, του νομικού Συμβούλου της SUPER LEAGUE κου Γ. Οικονομάκη και του Αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ ΑΟ, κου Γ.Στράτου, μας γνωστοποιήθηκε επί λέξει το εξής : «Κύριοι, μπορείτε να κάνετε την οποιαδήποτε επιστολή θέλετε προς την UEFA, να τη διαβιβάσετε προς εμάς την ΕΠΟ και εμείς θα την αποστείλουμε άμεσα προς την UEFA, και θα σας γνωστοποιήσουμε την απάντηση της».

Αντ’ αυτού, με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η επιστολή μας προς την UEFA δεν απεστάλη ποτέ για λόγους που η ίδια η ΕΠΟ και ο Πρόεδρός της γνωρίζουν καλύτερα από τους 9.000.000 Έλληνες.

Ως εκ τούτου είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή που αποστείλαμε προς την UEFA, επιστολή που απευθυνόταν προς τον Πρόεδρο της FIFA κο Gianni Infantino, τον γενικό γραμματέα της UEFA κο Θεόδωρο Θεοδωρίδη, και παράλληλα κοινοποιείτο προς τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κο Γ. Γκιρτζίκη, μη έχοντας καμία άλλη εναλλακτική και εξαντλώντας όλες τις καλοπροαίρετες «άμυνές μας».

Ακολουθούν το κείμενο της επιστολής στα Αγγλικά και στα Ελληνικά:

               

Κείμενο Επιστολής στα Ελληνικά:

Aξιότιμοι κύριοι,
Με όλο το σεβασμό προς την υπερκείμενη αρχή μας την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, και με την έγκρισή και συναίνεσή της, παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που έχει, καλώς ή κακώς, δημιουργηθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας μας και ειδικότερα στην υψηλότερη κατηγορία του (Super league Greece).

Σπεύδουμε ευθύς εξαρχής να σας ξεκαθαρίσουμε ότι αποκλειστικός σκοπός αυτής της επιστολής μας είναι να συμβάλλει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής ομοφωνίας και σύνθεσης απόψεων όλων των πλευρών, ούτως ώστε να εξασφαλισθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διεξαγωγή του επόμενου πρωταθλήματός μας σε περιβάλλον ηρεμίας και ασφάλειας για όλους τους πολίτες φιλάθλους, μέγιστα αγαθά για κάθε ευνομούμενη, ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. Αγαθά τα οποία εσείς με τη δράση σας υπηρετείτε με θαυμαστή συνέπεια και ευαισθητοποίηση γι’ αυτό και ζητούμε τη βοήθειά σας.

Δυστυχώς, το προηγούμενο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στη χώρα μας, με το υπάρχον περιβάλλον διαιτησίας, σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρα περιστατικά υψηλής εντάσεως βίας, με αγώνες που δεν διεξήχθησαν, αγώνες που διακόπηκαν και αγώνες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους οποίους σημειώθηκαν σοβαρότατα επεισόδια μεταξύ παικτών, παραγόντων και φιλάθλων.

Η ατμόσφαιρα αυτή, αν συνεχιστεί και φέτος, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στο να θρηνήσουμε νεκρούς με αφορμή ποδοσφαιρικούς αγώνες, κάτι το οποίο δεν διανοούμαστε, στο μέτρο που μας αφορά, ότι μπορεί να επιτρέψουμε να συμβεί.

Προκειμένου να συμβάλλουμε στην εκτόνωση της ατμόσφαιρας αυτής, και οι δεκαέξι ομάδες της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας (Super league Greece), αποφασίσαμε ομόφωνα να καταθέσουμε στην ΕΠΟ, τις προτάσεις μας για τη βελτίωση της διαιτησίας.

Αυτό διότι η άρση της δυσπιστίας σχετικά με την απόδοση των διαιτητών, αποτελεί πάγιο αίτημα όχι μόνο όλων των ομάδων αλλά και των χορηγών προς τους οποίους απευθυνόμαστε, προκειμένου όπως μας επαναλαμβάνουν όλοι να ενισχυθεί η εικόνα και η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματός μας.

Οι προτάσεις μας για τη διαιτησία προς την ΕΠΟ, διατυπώθηκαν με απόλυτο σεβασμό στη θεσμική της προτεραιότητα και τους οικείους κανονισμούς, διεθνείς και εγχώριους, δίχως την παραμικρή πρόθεση να αμφισβητήσουμε την αρμοδιότητα και τις εξουσίες της επί των ζητημάτων της οργάνωσης και διοίκησης της διαιτησίας. Σεβασμό τον οποίο και δια της παρούσης, ως εκ περισσού, σας επαναλαμβάνουμε.

Οι προτάσεις μας προς την ΕΠΟ για τη διαιτησία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα τρία βασικά σημεία :
1) Η ΕΠΟ να μας παραδίδει κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να επιλεγούν από το Δ.Σ. της στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ) ως το μέλος με την ευθύνη του υπευθύνου ορισμού διαιτητών των αγώνων του πρωταθλήματος μας (Αρχιδιαιτητής). Εμείς, η Superleague, με μυστική ψηφοφορία να παραδίδουμε στην ΕΠΟ τους τρεις πλειοψηφίσαντες από τον κατάλογο αυτό, με πλήρη διακριτική ευχέρεια από την πλευρά της και στο πλαίσιο της συμφωνίας κυρίων που θεωρούμε ότι θα συνάψουμε μαζί της, να αξιοποιήσει την εισήγηση-απόφασή μας αυτή στην τελική της επιλογή.

2) Την αυτή ακριβώς διαδικασία προτείνουμε και για το μέλος που θα επιλέξει το δ.σ. της ΕΠΟ για την ΚΕΔ ως «Υπεύθυνο Παρατηρητών Διαιτησίας» .

3) Όσον αφορά τον πίνακα των διαιτητών του πρωταθλήματός μας, προτείνουμε στην ΕΠΟ να μας παραδίδει έναν κατάλογο τριάντα (30) διαιτητών από τους οποίους να μας επιτρέπει να αποκλείσουμε και πάλι με μυστική ψηφοφορία έξι (6) από αυτούς. Ίδια ακριβώς είναι και η πρότασή μας για τον πίνακα των βοηθών διαιτητών με τους αντίστοιχους αριθμούς.

Σημειωτέο ότι και στις τέσσερις (4) συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την ΕΠΟ για τη συζήτηση και επεξεργασία των προτάσεών μας αυτών, στην πρώτη μάλιστα παρουσία του εκπροσώπου της UEFA κ. Κ. Κουτσοκούμνη, σταθερά επαναλαμβάναμε τις ακόλουθες θέσεις της Superleague ότι :
Σεβόμαστε και αποδεχόμαστε απολύτως το υφιστάμενο πλαίσιο διοίκησης και οργάνωσης της διαιτησίας όπως αυτό ορίζεται από τους διεθνείς κανονισμούς FIFA, UEFA και υλοποιείται στην πατρίδα μας με ευθύνη και αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΠΟ,
Δεν επιθυμούμε καμία απολύτως και κανενός είδους εμπλοκή και ανάμειξη στα ζητήματα της διαιτησίας,
Τις θέσεις μας αυτές συμπεριλαμβάνουμε γραπτώς σε κάθε σχετικό με τη συμφωνία μας κείμενο όπου ρητώς αναγνωρίζεται η αποκλειστική και αποφασιστική αρμοδιότητα της ΕΠΟ επί των ζητημάτων της διαιτησίας,
Γι’ αυτό άλλωστε και τo προτεινόμενο προς υπογραφή κείμενο φέρει τον τίτλο «ΑΤΥΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Ε.Π.Ο) – SUPER LEAGUE».

Αναφέροντας μάλιστα ακριβώς σε αυτό επί λέξει :
«VIII.ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ
Διευκρινίζεται ότι το παρόν αποτελεί άτυπο μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την αναβάθμιση του συστήματος διαιτησίας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η ΕΠΟ διατηρεί την αποκλειστική αρμοδιότητα για θέματα διαιτησίας, σύμφωνα με τα καταστατικά και τους κανονισμούς των FIFA και UEFA και κάθε άλλης σχετικής κανονιστικής διάταξης.»

Αντ’ αυτού αφού το αίτημά μας αυτό απερρίφθη από την ΕΠΟ, μας πρότεινε την έλευση ενός ξένου «Αρχιδιαιτητή» και ενός βοηθού του. Ομολογουμένως έκπληκτοι ακούσαμε την πρόταση αυτή και ζητήσαμε από την ΕΠΟ να μας απαντήσει στο εύλογο ερώτημά μας που ήταν το εξής : « Μα πώς είναι δυνατόν να μας προτείνετε το ίδιο που εφαρμόσατε φέτος με τον κ. Χιού Ντάλλας (Hugh Dallas) που ήταν ό, τι πιο αποτυχημένο και που μόνο ζωές δεν θρηνήσαμε ακόμα;».

Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «ο νέος θα κάθεται περισσότερες μέρες στην Ελλάδα». Μείναμε άφωνοι .

Στην ερώτησή μας : «Καλά, αυτός ο νέος χωρίς να γνωρίζει τίποτα από το περιβάλλον της χώρας μας και από το περιβάλλον της ελληνικής διαιτησίας πώς θα επιλέξει τους κατάλληλους διαιτητές και τα λοιπά όργανα;» . Απάντηση δεν πήραμε.

Είπαμε στην ΕΠΟ το εξής : « Θα αποδεχόμασταν πλήρως κάτι τέτοιο και δεν θα είχαμε κανέναν ενδοιασμό και καμία αντίρρηση αν μας λέγατε: « Κύριοι έχουμε εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα τον κ. Χ, ξένο ο οποίος παρακολουθεί το ελληνικό πρωτάθλημα, έχει γνώση της ελληνικής διαιτησίας σε όλο της το επίπεδο, οπότε ξέρει ποιους και σε ποιες θέσεις θα επιλέξει.». Δυστυχώς, είπαμε στην ΕΠΟ, αυτό δεν έγινε και ούτε είχατε την πρόνοια να το κάνετε.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μας να επαναλάβουμε ότι η υλοποίηση των ανωτέρω, πέραν της ομόφωνης επιθυμίας όλων των ομάδων της Superleague, αποτελεί και το ελάχιστο προαπαιτούμενος που ζητούν από εμάς και όλοι οι υποψήφιοι χορηγοί προς τους οποίους απευθυνθήκαμε, για να θεωρήσουν ότι υπάρχει έστω στοιχειώδης βελτίωση του πρωταθλήματος μας το οποίο τους καλούμε να στηρίξουν οικονομικά και για το οποίο το χορηγικό ενδιαφέρον τους αυτή τη στιγμή είναι δυστυχώς απολύτως μηδενικό !

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, και με δεδομένη την καλή και ειλικρινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων, να δημιουργήσουμε επειγόντως τις συνθήκες ενός παρόντος που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο επιθυμητό για όλους μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, όχι μόνον του επαγγελματικού, αποφεύγοντας δραματικές καταστάσεις που είναι βέβαιο ότι κανείς φίλος της Ελλάδος και πόσο μάλλον κανένας Έλληνας δεν επιθυμεί για την πατρίδα μας, σας παρακαλούμε να συνδράμετε την προσπάθειά μας αυτή εξαντλώντας τα όρια της κατανόησής και των απαιτούμενων χειρισμών σας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο που θα αφιερώσετε στα ανωτέρω,
Με εκτίμηση,”

Το κάνουμε αυτό με τη βεβαιότητα ότι η επιστολή αυτή μέσα από τον ηλεκτρονικό τύπο και όλα τα ΜΜΕ, θα φτάσει εκεί όπου την απευθύνουμε.

Ζητούμε την κατανόηση όλων των εμπλεκομένων φορέων που «αναγκαστήκαμε», προκειμένου να γίνουν γνωστές οι θέσεις μας για το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο και το επίπεδο της διαιτησίας στην UEFA, να το κάνουμε δημοσίως.

Ζητούμε εκ των προτέρων ειδικά συγγνώμη από την ΕΠΟ και τον σημερινό της πρόεδρο κο Γ. Γκιρτζίκη, που μας ανάγκασαν μη έχοντας καμία άλλη εναλλακτική να παραβούμε το ρητό : «Τα εν οίκω μη εν δήμω».

Οι εκπρόσωποι των 12 Μικρομεσαίων Π.Α.Ε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΣ                     ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ    Ιδιοκτήτης ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο.
Πρόεδρος SUPER LEAGUE

Δεν υπάρχουν σχόλια: