Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για τις αλλαγές στον Καλλικράτη και στον εκλογικό νόμο (βίντεο)


Για την επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, τον εκλογικό νόμο και την ψήφο στα 17 αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής,μιλώντας σήμερα το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα mega»,τονίζοντας ότι:
«υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που δημιουργούν καταστάσεις στασιμότητας στον χώρο της αυτοδιοίκησης, της αποκέντρωσης. Υπάρχουν πάρα πολλές συντρέχουσες αρμοδιότητες που εμπλέκονται και δεν έχουν αποσαφηνιστεί και δημιουργούν πολύ μεγάλα προβλήματα, και βεβαίως υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, που ήταν πάντα το ζητούμενο, οι πόροι που έπρεπε και όφειλαν να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση, και που μέχρι σήμερα επιμένει να διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος».

«Ο στόχος είναι ένα επιτελικό κράτος με μία πολυεπίπεδη αποκέντρωση, που έχει να κάνει και με τον πρώτο και με τον δεύτερο βαθμό, μία πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, όπως λέμε εμείς, η οποία θα έχει και πόρους και αρμοδιότητες, και στην τελική ανάλυση θα αναμετρηθεί και αυτή η κυβέρνηση με το ζήτημα που είχε τεθεί, πάντοτε, της διαχείρισης των πόρων», τόνισε ο κ.Κουρουμπλής και τόνισε: «θα δώσουμε τη δυνατότητα στην περιφέρεια να αναπτυχθεί ισόρροπα».

«Το χωροταξικό δεν το ανοίγουμε αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο Υπουργός.

Για τον εκλογικό νόμο ο υπουργός ανέφερε: «Η δική μου άποψη είναι ότι πάμε σε απλή αναλογική, αλλά αφήνουμε ένα ενδεχόμενο, εάν η ελληνική κοινωνία προκρίνει να δώσει τη δυνατότητα σε ένα κόμμα ή σε μία συμμαχία κομμάτων, να πάρει ένα ποσοστό, – εγώ λέω 40% - εάν κάτι τέτοιο προκύψει, ουσιαστικά φαίνεται ότι ο ελληνικό λαός, μπορεί να συνάγει το συμπέρασμα, ότι θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα ή σε αυτό τον σχηματισμό τη διακυβέρνηση της χώρας. Και του δίνει πλέον η κοινωνία με αυτή την επιλογή ένα μπόνους, που είναι περίπου το 10% του συνόλου των βουλευτών. Είναι περίπου 28 με 30 βουλευτές».

«Άρα, απλή αναλογική στους 270 βουλευτές, και ουσιαστικά αυτό το υπόλοιπο είναι οι ψήφοι που δεν καταμετρώνται, διότι τα κόμματα που δεν μπαίνουν στη Βουλή, συγκεντρώνουν και αυτά έναν αριθμό ψήφων», είπε ο κ.Κουρουμπλής.

Ο ίδιος τόνισε ότι το όριο του 3% θα παραμείνει, ενώ για την ψήφο στα 17 έτη, ο κ.Κουρουμπλής ανέφερε πως έχει την πληροφορία ότι και η ΝΔ το δέχεται, ενώ συμπλήρωσε ότι μας απασχολεί σοβαρά. «Πρέπει να τους δώσουμε λόγο».

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: