Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Θέλουν να φέρουν μετανάστριες στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Αγρινίου

Έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή

του Νίκου Αγγελόπουλου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αγρινίου έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, με βάση το οποίο λήφθηκε απόφαση για μεταφορά περισσότερων από 20 μεταναστριών με τα ανήλικά παιδιά τους στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στο Αγρίνιο, που ως γνωστόν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της πόλης. Η τοποθεσία του ξενώνα κρατείται μυστική για ευνόητους λόγους.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η συγκεκριμένη δομή πρόνοιας του Δήμου Αγρινίου θα κληθεί να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό γυναικών μεταναστών, σε έναν χώρο που αφενός βρίσκεται στην καρδιά του Αγρινίου και αφετέρου αποτελεί την σημαντικότερη ίσως δομή από πλευράς προσφοράς, μιας και στο χώρο φιλοξενούνται γυναίκες από την περιοχή που έχουν υποστεί μορφή κακοποίησης, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν και τα ανήλικα παιδιά τους.

Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής καθώς φαίνεται ότι έτσι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών που θέλουν το Αγρίνιο να συμπεριλαμβάνεται στα αρχικά σχέδια της Κυβέρνησης για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Για το λόγο αυτό, πιθανό είναι να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την Δημοτική Αρχή, όπως για παράδειγμα έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες κα με μεγάλο ενδιαφέρον…

Ερώτηση Καραγκούνη για την Πάλαιρο

Στο μεταξύ ερώτηση στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, για το ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε πρώην ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Παλαίρου.

Με βάση το έγγραφο η απόφαση είναι οριστική, ωστόσο αναμένεται αντίδραση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Με τεράστια έκπληξη πληροφορούμαστε τόσο από δημοσιεύματα, όσο και από την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας (ύστερα από σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου στην Πάλαιρο), σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας (hotspot) μεταναστών και προσφύγων στη θέση Ποταμάκι στη Δημοτική Ενότητα Παλαίρου του ως άνω Δήμου, σε συγκεκριμένη Ξενοδοχειακή Μονάδα..

Η εγκατάσταση μεταναστών στο συγκεκριμένο σημείο, αναπόφευκτα θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ασφαλείας, δεδομένης της αδυναμίας υδροδότησης της μονάδας, της στέρησης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, στέρησης ηλεκτροδότησης, καθώς και του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.

Κατόπιν τούτου ο Υπουργός ερωτάται:

1)Επιβεβαιώνονται οι ως άνω φήμες;

2)Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή, για τη δημιουργία του Κέντρου, δεδομένου του ότι, πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες τουριστικές περιοχές του Νομού, με ιδιαίτερα εξασθενημένη οικονομία;

3) Υπάρχει σχεδιασμός από μέρους της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των προβλημάτων που αναπόφευκτα θα προκύψουν, καθόσον η εν λόγω εγκατάσταση των μεταναστών στην περιοχή αναμένεται να σκάσει σαν υγειονομική ωρολογιακή βόμβα;»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: