Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Αγρινίου


Η 11η Ιουνίου γιορτάζεται ως επέτειος απελευθέρωσης του Αγρινίου από τον Οθωμανικό ζυγό το 1821.
από http://agrinioreport.com/
20160612_093418
Έτσι σήμερα, ο Δήμος Αγρινίου πραγματοποίησε μια σειρά πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης. Στις 9.30 τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής παρουσία αρχόντων και φορέων και πλήθος πολιτών του Αγρινίου. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από τον κ. Σπύρο Αδάμη, Εκπαιδευτικό, Δημοτικό Σύμβουλο και  Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.
20160612_093345Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας κ. Υφαντής, ο Βουλευτής Ν.Δ. Αιτ/νίας κ. Καραγκούνης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, μέρος της Δημοτικής Αρχής, ο Διοικητής της Π.Υ. Αγρινίου και Αντιπύραρχος κ. Μπόκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Α.Δ. Ακαρνανίας κ. Παπαευθυμίου, ο Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας κ. Νάκος, ο εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παπούτσης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας κ. Κολοβός, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Υπαστυνόμος εν αποστρατεία κ. Σπαής, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου κ. Μέρδης, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αγρινίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Παπαχρήστου-Αραβατινού, ο Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων κ. Λιάπης, η Γραμματέας της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρίας δ. Ελλάδας κ.Κουζέλη, ο εκπρόσωπος του Λαογραφικού Μουσείου κ. Τσάγκαλος καθώς και εκπρόσωποι χορευτικών και πολιτιστικών συλλόγων.
20160612_093439Μετά τη δοξολογία ακολούθησε παρέλαση των χορευτικών και των πολιτιστικών συλλόγων, φέροντας την ανάλογη ενδυμασία, από τον Ιερό Ναό μέχρι την πλατεία Δημάδη όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές στο μνημείο των πεσόντων.
Παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου ενώ αρωγός ήταν ο καλοκαιρινός καιρός καθ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
20160612_093447Λίγα λόγια για την απελευθέρωση του Αγρινίου:
Η Επανάσταση στο Βραχώρι (Αγρίνιο) το 1821, άργησε να εκδηλωθεί και τούτο οφείλεται στο ότι το Βραχώρι ήταν η έδρα ισχυρών Τουρκικών στρατευμάτων και το Τούρκικο Στρατιωτικό Κέντρο της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος. Ακόμη στο Βραχώρι (Αγρίνιο) ήσαν συγκεντρωμένοι πολλοί αξιωματούχοι Τούρκοι, επειδή ήταν και το διοικητικό κέντρο της περιοχής και επειδή είχε οικονομική εξάρτηση απευθείας από τη Βαλιδέ Σουλτάνα. Το Βραχώρι (Αγρίνιο), λοιπόν, ήταν για την Δυτική Ελλάδα, ό,τι η Τριπολιτσά για την Πελοπόννησο.
20160612_093424Ο Ιωάννης Φιλήμων γράφει ότι στο Βραχώρι, κάθε διώροφη ή τριώροφη Τουρκική οικοδομή, ήταν τριγυρισμένη με διπλό και τριπλό καμμιά φορά τείχισμα και αυλόθυρες σε πολλές μεριές – μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα – πράγμα που δηλώνει την άγρια τυραννία των Τούρκων και την τραγική θέση των ελληνικών οικογενειών, που ήσαν υπερδιπλάσιες των Τουρκικών. Η τυραννία έγινε αβάσταχτη ιδίως τις παραμονές της Επανάστασης, όταν στρατιωτικός διοικητής του Βραχωρίου ήταν ο Τουρκαλβανός Νούρκας Σέρβανης και πολιτικός διοικητής ο Αλάμπεης.
20160612_093450Όμως, μετά τα πρώτα επαναστατικά κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, οι Τούρκοι άρχισαν ν” ανησυχούν και ο φόβος τους μεγάλωσε, όταν στην πόλη άρχισαν να μαζεύονται και οι ομόθρησκοι τους της υπαίθρου. Η δύναμη της φρουράς της πόλης που αποτελούνταν από ντόπιους Τούρκους και από Αλβανούς ενισχύθηκε με τις τουρκικές φρουρές του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, του Γαλατά, και του Μποχωριού, που είχαν καταφύγει εκεί, καθώς και με τις φρουρές των Κραβάρων και του Απόκουρου, τις οποίες ο Σέρβανης είχε ανακαλέσει στο Βραχώρι.
20160612_093520Παράλληλα ο Σέρβανης προσπάθησε να παγιδεύσει και τον Αλεξάκη Βλαχόπουλο, τον οποίον κάλεσε με πολύ φιλικό τρόπο να τον επισκεφτεί στο Βραχώρι. Ο Βλαχόπουλος αποποιήθηκε την πρόσκληση. Ήρθε μάλιστα σε συννενόηση με τον Μάκρη, τον Ραζηκότσικα και άλλους Οπλαρχηγούς της περιοχής, και αποφάσισαν να επιτεθούν κατά του Βραχωρίου. Κάλεσαν και τον Κώστα Σιαδήμα, που ήταν με το τμήμα του στην πολιορκία της Ναυπάκτου να επιστρέψει.
20160612_094707Πράγματι, ο Σιαδήμας με 500 άνδρες γύρισε, και μεταξύ 27 και 28 Μαΐου, στρατοπέδευσε στο Ντογρί Τριχωνίδας. Μαζί του ενώθηκαν και 200 άνδρες του Γρίβα, που έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή. Οι Οπλαρχηγοί αποφάσισαν να επιτεθούν κατά της πόλης στις 28 Μαΐου, την ημέρα που οι Μωαμεθανοί γιόρταζαν το Ραμαζάνι. Στις 27 Μαΐου, ο Μακρής και ο Ραζηκότσικας με 700 άνδρες έπιασαν τα «Γεφύρια του Αλάμπεη», που ήταν στον δρόμο μεταξύ Βραχωρίου και Μεσολογγίου. Την ίδια ημερομηνία, οι Επαναστατικές δυνάμεις της Αιτ/νίας καταλάβανε θέσεις γύρω από το Βραχώρι για να το εκπολιορκήσουν. Το βράδυ της 28ης Μαΐου 1821 ο κλοιός γύρω από το Βραχώρι είχε ολοκληρωθεί και τα χαράματα της ίδιας νύχτας άρχισε γενική επίθεση απ όλες τις μεριές, πρώα προς τις απόκεντρες συνοικίες της πόλης.
20160612_094722 Ο Βλαχόπουλος με πεντακόσιους άνδρες, μεταξύ των οποίων ήσαν και αρκετοί άνδρες του Τσόγκα, επετέθησαν από την επάνω πλευρά κατά της πόλης. Μετά την εκδήλωση της επίθεσης ενώθηκαν με τους Έλληνες και αρκετοί κάτοικοι της πόλης, με  επικεφαλής τον Γεώργιο Στάϊκο, καθώς και αρκετοί κάτοι­κοι της γύρω περιοχής, οι οποίοι όντας βέβαιοι για τη νίκη των Ελλήνων, προσδοκούσαν να αποκομίσουν πλούσια λάφυρα από τα Τουρκικά και Εβραϊκά πλουσιόσπιτα. Οι πρώτοι ένοπλοι Έλληνες, που πατήσανε στην πόλη, υπό την αρχηγία του Κώστα Σιαδήμα και του Γρίβα, βάλανε φωτιά στα πρώτα σπίτια. Και οι εντός της πόλης Βραχωρίτες όμως περιμένανε την επίθεση. Γιαυτό, μόλις άρχισε, βάλανε μόνοι τους φωτιά στα σπίτια τους, για να επιτείνουν τον πανικό στους Τούρκους. Η έφοδος μερικώς μόνον αιφνιδίασε τους Τούρκους, που πιστεύανε ότι οι Αιτωλοακαρνάνες δεν θα αποτολμούσαν επίθεση εναντίον της πανίσχυρης στρατιωτικής έδρας τους στο Βραχώρι. Αν και γιορτάζανε το «Ραμαζάνι» τους εκείνη την η­μέρα, ήσαν σε επιφυλακή και μόλις ακούσανε τους πυροβολισμούς των Ελλήνων σπεύσανε στα «ενδό­τερα» της πόλης και οχυρώθηκαν στα κεντρικά σπίτια, απ” όπου άρχισαν να αμύνονται με γενναιότητα.
20160612_095435Όμως, βλέποντας ότι ο κλοιός γύρω τους στένευε συνεχώς ζήτησαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους επαναστάτες. Το αίτημα τους έγινε δεκτό. Όμως ο Μπέης που έστειλαν ως αντιπρόσωπο τους, αντί να συζητήσει τους όρους παράδοσης τους, που θα έβγαζαν τους Τούρκους από το αδιέξοδο, τους διαβίβασε τη «μεγαλόψυχη» προσφορά του δερβέ­ναγα, πως αν έλυναν την πολιορκία και έφευγαν δεν θα τους πείραζε κανείς. Φαίνεται πως οι Τουρκαλβανοί, παρά τη δύσκολη θέ­ση στην οποίαν είχαν περιέλθει, ήλπιζαν πως γρή­γορα θα τους έρχονταν βοήθεια από την Άρτα και τα Ιωάννινα. Φυσικά αυτή η πρόταση του Τούρκου Μπέη δεν συζητιόταν διόλου. Οι Έλληνες παρήγγειλαν με τον Μπέη στον Αλβανό Νούρκα Σέρβανη πως, αν ο ίδιος με τους Αλβανούς ήθελαν να φύγουν, θα τους άφηναν τα όπλα τους, και τους εγγυόνταν την ασφάλεια τους μέχρι να περάσουν το Μακρυνόρος, και πως αυτοί ήρθαν στο Βραχώρι να διώξουν τους Τούρκους.
20160612_101805Οι επιθέσεις των Ελλήνων πολιορκητών επαναλήφθηκαν με μεγαλύτερη ένταση, γιατί στις 30 Μαΐου ήρθαν νέες ενισχύσεις με τον Γιώτη Βαρνακιώτη, αδερφό του Γιώργη, και στις 3 Ιουνίου κατέφθασε και ο ίδιος ο Γεώργιος Βαρνακιώτης με πολλούς Ξηρομερίτες, που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων στις 4.000. Ένεκα αυτής της άφιξης και νέων ελληνικών δυνάμεων οι πολιορκούμενοι Τουρκαλβανοί βρίσκονταν σε δύσκολη θέση: Τα τρόφιμα τους και τα πολεμοφόδιά τους άρχισαν να σπανίζουν. Πολλές αποθήκες τους είχαν περιέλθει στην κατοχή των Ελλήνων. Η δύναμη των 1 .800 ανδρών που είχε στείλει ο Χουρσίτ με τον Ισμαήλ Πλιάσα, δεν κατόρθωσε να περάσει το Μακρυνόρος, γιατί τους έφραξε τον δρόμο ο Ανδρέας Ίσκος.
20160612_101812Η δύσκολη κατάσταση στην οποίαν είχαν περιέλθει οι πολιορκούμενοι όξυνε τις αντιθέσεις και τις διχογνωμίες μεταξύ Τούρκων και Αλβανών. Ο Νούρκα Σέρβανης αποφάσισε να έρθει σε ξεχωριστή συμφωνία με τους Έλληνες, και γι” αυτόν τον σκοπό εκμεταλλεύτηκε τη φιλία του με τον Βλαχόπουλο.
20160612_101815Συμφωνήθηκε να επιτραπεί στους Αλβανούς να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα ατομικά τους είδη, και οι Έλληνες τους εγγυόνταν να φθάσουν και να περάσουν το Μακρυνόρος ασφαλείς. Ο Σέρβανης μάλιστα προσφέρθηκε να αφήσει τον” γιο του όμηρο στα χέρια των Ελλήνων, ως εγγύηση ότι θα τηρούσε τη συμφωνία. Αυτή η αποχώρηση των Αλβανών ευνόητον ότι θα αδυνάτιζε την άμυνα των πολιορκημένων και το ηθικό τους. Οι Αλβανοί όμως δεν τήρησαν τη συμφωνία. Εξανάγκασαν τους Τούρκους και τους Εβραίους του Βραχωριού να τους δώσουν ό,τι πολύτιμο θησαυρό είχαν και έφυγαν κρυφά τη νύχτα με κατεύθυνση το Καρπενήσι.
20160612_101818Οι Έλληνες Οπλαρχηγοί, κατά μια εκδοχή, πληροφορημένοι από τους Τούρκους Μπέηδες για τη φυγή των Αλβανών, ειδοποίησαν έγκαιρα τον Κώστα Γιολδάση και τ” αδέρφια του για το δρομολόγιο των Αλβανών.
20160612_101829Οι Γιολδασαίοι τους έστησαν ενέδρα και τους απο­δεκάτισαν. Έπιασαν αιχμάλωτον και τον ίδιον τον Νούρκα Σέρβανη, τον οποίον αργότερα αντάλλαξαν με αιχμάλωτα μέλη της οικογένειας τους. Και ενώ οι Τούρκοι περιέρχονταν σε όλο και πιο δεινή θέση, εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και πολεμοφοδίων, οι Έλληνες κάλυψαν, ως ένα μεγάλο βαθμό, τις ανάγκες τους σε πολεμικό υλικό, αγοράζοντας από τον άγγλο πλοίαρχο “Αντερσον ένα φορτίο πολεμοφόδια, μαζί και ένα μικρό κανόνι. Ο άγγλος πλοίαρχος, καλυπτόμενος από την αγγλική «ουδετερότητα», έκανε εμπόριο πολεμικού υλικού. Όταν το πλοίο βρισκόταν στα ανοιχτά του Μεσολογγίου, ο “Αντερσον πληροφορήθηκε τα γεγονότα του Βραχωριού (Αγρινίου). Ξεφόρτωσε το πολεμικό υλικό στο Μεσολόγγι, το μετέφερε στο Βραχώρι (Αγρίνιο), όπου και το πούλησε στους Έλληνες.
20160612_101831Οι πολιορκημένοι Τούρκοι που δεν περίμεναν πλέον καμμία βοήθεια, μη έχοντας άλλη διέξοδο ήρθαν σε συμφωνία με τους Έλληνες να παραδοθούν, υπό τον όρο να γίνει σεβαστή η ζωή και η τιμή τους. Η συμφωνία τηρήθηκε: οι έγκλειστοι στο Βραχώρι Τούρκοι, με τον Δερβέν αγά Ταχήρ Παπούλια, που δεν ήταν Αλβανός, υπογράψανε συμφωνία με τον Γ. Βαρνακιώτη, που υποχρέωνε τους Τούρκους να παραδώσουν τα όπλα και να πάνε όπου θέλουν. Έτσι, στις 11 Ιουνίου 1821, έπεσε το Βραχώρι (Αγρίνιο), που ήταν το προπύργιο των Τούρκων στη Δυτική Ελλάδα. «Και ούτως εκυριεύθη το περίφημο Βραχώρι, η πρωτεύουσα της ηγεμονίας της υπό των Οθωμανών ονομαζόμενης Κάρλελη», γράφει ο αγωνιστής Λάμπρος Κουτσονίκας στα απομνημονεύματα του.
20160612_101835Η λαϊκή μούσα αποθανάτισε την πολιορκία του Βραχωρίου με το εξής δημοτικό τραγούδι, που το έχει καταχωρημένο ο Πετρώφ στη συλλογή του:
Σ” όλον τον κόσμο ξαστεριά, σ” όλον τον κόσμο ήλιος, και στο ΖαπαντοΒράχωρο όλο καπνός κι αντάρα. Καπιταναίοι το ΄καψαν Καπιταναίοι το καίνε.

20160612_101836
20160612_101843
20160612_101846
20160612_101855
20160612_101859
20160612_101903
20160612_101904
20160612_101909
20160612_101914
20160612_101920
20160612_101922
20160612_101930
20160612_101936
20160612_101939
20160612_101943
20160612_101953
20160612_101956
20160612_102009
20160612_102015
20160612_102018
20160612_102024
20160612_102026
20160612_102027
20160612_102028
20160612_102030
20160612_102156
20160612_102216
20160612_102242
20160612_102243
20160612_102300
20160612_102301
20160612_102303
20160612_102342
20160612_102345
20160612_102348
20160612_102403
20160612_102455
20160612_102500
20160612_102530
20160612_102812
20160612_102828
20160612_103006
20160612_103007
20160612_103009

20160612_103013
20160612_103014
20160612_103032
20160612_103036
20160612_103040
20160612_103053
20160612_103057
20160612_103114
20160612_103118
20160612_103123
20160612_103124
20160612_103145
20160612_103148
20160612_103211
20160612_103214

20160612_103228
20160612_103255
20160612_103259
20160612_103312
20160612_103314
20160612_103318
20160612_103330
20160612_103334
20160612_103347
20160612_103351
20160612_103410
20160612_103414
20160612_103433
20160612_103437
20160612_103450
20160612_103453
20160612_103507
20160612_103510
20160612_103515
20160612_103536
20160612_103537
20160612_103540
20160612_103544
20160612_103557
20160612_103600
20160612_103602
20160612_103617
20160612_103621
20160612_103637
20160612_103640
20160612_10365420160612_103658
20160612_103711
20160612_103713

20160612_103716
20160612_103728
20160612_103744
20160612_103746
20160612_103748
20160612_103802
20160612_103805
20160612_103818
20160612_103821
20160612_103823
20160612_103837
20160612_103841
20160612_103857
20160612_103900
20160612_103918
20160612_103920
20160612_104040

από http://agrinioreport.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: