Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Τι αλλάζει με το Brexit για τους Ελληνες που εργάζονται στη Βρετανία - Επτά άμεσες συνέπειες για τους Βρετανούς

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανήγγειλε ο Τούσκ - Ο Κάμερον μένει μέχρι τον Οκτώβριο - Γκρεμίζονται τα χρηματιστήρια

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει το Brexit για τους εργαζόμενους που είναι Βρετανοί που ζουν και εργάζονται σε χώρα μέλος της Ε.Ε. και για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Η απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω για περίπου 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε., που θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα.

Υπενθυμίζεται πως στη Βρετανία ζουν 1,6 εκατομμύρια αλλοδαποί εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, είχε δηλώσει ότι «για τους Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία τα πράγματα δυσκολεύουν – κι αυτό είναι κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία.Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. 

Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Φυσικά με το Brexit, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Έλληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη».

Αρχικά, το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα ή μία ειδική άδεια παραμονής, όπως ισχύει και για όσους επιλέγουν να εργαστούν εκτός της Ε.Ε.

Για τους Ελληνες εργαζόμενους σημαίνει ότι χάνουν την πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα -όπως ορίζεται από κοινοτική οδηγία για όλους του Ευρωπαίους πολίτες- και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

Την ίδια στιγμή οι καταστάσεις θα αλλάξουν και για τους Βρετανούς(είναι 5,2 εκατομμύρια) που ζουν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων τα 1,3 εκατομμύρια ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Περίπου 300.000 Βρετανοί ζουν στην Ισπανία, 250.000 στην Ιρλανδία και 180.000 στη Γαλλία.

http://www.iefimerida.gr/

Επτά άμεσες συνέπειες της εξόδου από την ΕΕ για τους Βρετανούς

Μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα οι Βρετανοί έρχονται αντιμέτωποι με επτά άμεσες συνέπειες από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ

Είτε διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καθημερινή ζωή για τους Βρετανούς πολίτες θα υποστεί γρήγορα τις συγκεκριμένες συνέπειες της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Για τους Βρετανούς που ζουν στο ηνωμένο βασίλειο

ΒΙΖΑ: Η πιο άμεση και ορατή συνέπεια θα γίνει αισθητή στην ελευθερία μετακίνησης των Βρετανών πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν μέχρι σήμερα αρκούσε ένα δελτίο ταυτότητας για την κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της, η έξοδος από την Ένωση θα συνοδευθεί πλέον από την ανάγκη για τους Βρετανούς πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με βίζα στα ταξίδια τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή, μόνο 44 από τις 219 χώρες επιβάλλουν τη βίζα στους Βρετανούς πολίτες.

ΤΑΞΙΔΙΑ: Τα βρετανικά νοικοκυριά θα πρέπει να προβλέπουν στο εξής την εκταμίευση μεγαλύτερων ποσών για να περάσουν διακοπές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οχι μόνο διότι η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ θα περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη, αλλά επίσης και εξαιτίας της άρσης ισχύος κοινοτικών συμφωνιών που επιτρέπουν σε κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

«Η ενιαία αγορά επέτρεψε στη Ryanair να εισαγάγει την επανάσταση στα φτηνά ταξίδια στην Ευρώπη», υπενθύμιζε στα μέσα Μαΐου ο Μάικλ Ο΄Λίρι, γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.
Άμεσες συνέπειες θα υπάρξουν επίσης στα τέλη περιαγωγής των κινητών, που έχουν επίσης εναρμονισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στην υπαγωγή των Βρετανών πολιτών στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις περί αποζημιώσεων σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης μίας πτήσης.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Εάν οι υποστηρικτές του Brexit έφεραν το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών στο επίκεντρο της εκστρατείας τους, είναι πιθανόν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση θα συνοδευθεί από την μετεγκατάσταση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων με έδρα το City του Λονδίνου.

Ήδη η JPMorgan έχει κάνει γνωστό ότι είναι πιθανόν να καταργήσει 1.000 έως 4.000 από τις 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, η Morgan Stanley 1.000 από τις 6.000 και η Goldman Sachs τουλάχιστον 1.600.

Για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ευρώπη

Το Brexit θα είναι όμως μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για το 1,3 εκατομμύριο Βρετανούς πολίτες που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως στην Ισπανία (319.000), την Ιρλανδία (249.000), τη Γαλλία (171.000) ή τη Γερμανία(100.000).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Αυτοί μπορεί να δουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν εξαιτίας της ισχυρής υποτίμησης της στερλίνας, γεγονός που είναι πιθανόν να κλονίσει τις επενδύσεις τους σε ακί9νηυτα στις χώρες διαμονής τους.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: Άλλο πρόβλημα αφορά την ιατρική περίθαλψη των Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, είχαν κάλυψη από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας διαμονής τους, στην Γαλλία για παράδειγμα, με την κάλυψη του βρετανικού συστήματος βάσει διμερούς συμφωνίας. Είναι πιθανόν ότι στο εξής θα απαιτείται άδεια εργασίας για τους ενεργούς Βρετανούς πολίτες.

ΕΥΡΩΚΡΑΤΕΣ: Το επαγγελματικό μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως στις Βρυξέλλες, βρίσκεται πλέον στον αέρα. Ορισμένοι έχουν φροντίσει να λάβουν και δεύτερη υπηκοότητα, την βελγική στις περισσότερες περιπτώσεις.

Προς νέα σύνορα;

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: Η πιο απροσδόκητη συνέπεια είναι ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να καταστήσει προβληματική τη σχέση της χώρας με ορισμένους γείτονές της. Είναι, για παράδειγμα, πιθανόν η Ισπανία να αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ, όπου ζουν 33.000 Βρετανοί.

Βορειότερα, το Brexit μπορεί να δημιουργήσει νέο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία θέτοντας περιορισμούς στην καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων ατόμων.
http://news247.gr

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανήγγειλε ο Τούσκ

Το Brexit όμως φέρνει τριγμούς και στις Βρυξέλλες. Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε έκτακτη Σύνοδο των 27 που... παραμένουν για την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που οι εθνικιστές στη Γαλλία και την Ολλανδία σηκώνουν το ενδεχόμενο δημοψηφισμάτων και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Δεν θα μπορούσαν να χάσουν μια τέτοια ευκαιρία άλλωστε...

Παραιτείται ο Κάμερον!- Μένει μέχρι τον Οκτώβριο!
Πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, δεν πρέπει να τις αποφεύγουμε. Γι' αυτό κάναμε το δημοψήφισμα στη Σκωτία, γι' αυτό κάναμε και αυτό το δημοψήφισμα. Έδωσα τη μάχη με πάθος. Ο βρετανικός λαός έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή.

Η χώρα απαιτεί μια νέα ηγεσία. Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ ως πρωθυπουργός να σταθεροποιήσω το πλοίο. Αλλά δεν μπορώ να παραμείνω καπετάνιος. Πρέπει να υπάρξει νέα ηγεσία!

Ο νέος πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενημέρωσα τη Βασίλισσα για τις εξελίξεις.

Γκρεμίζονται τα ασιατικά χρηματιστήρια

Ισχυρό αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχει η έκβαση της βρετανικής κάλπης, με τον «κόκκινο πυρετό» να ξεκινάει από την Ασία με το άνοιγμα των αγορών της Άπω Ανατολής.

Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, μετά το Brexit. Ο Nikkei υποχωρούσε έως και κατά 8,3% στις 14.890,56 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 4,67%, και της Σεούλ κατά 4%. Oι τριγμοί ήταν αισθητοί και στην αγορά συναλλάγματος και πετρελαίου.

Οι τιμές των μετοχών έκαναν βουτιά σήμερα, με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στην Ινδία κι ενώ το BBC προέβλεπε αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, μετά τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος.

Ο βασικός δείκτης S&P BSE Sensex άνοιξε στις 26.367,48 μονάδες, μειωμένος κατά 634,74 μονάδες ή 2,35% από το προηγούμενο κλείσιμο στις 27.002,22 μονάδες.

http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: