Στον εισαγγελέα δια χειρός Πολάκη 23 υποθέσεις διαφθοράς στην Υγεία που εκκρεμούν!
Επί πέντε ώρες κατέθετε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π.Πολάκης με αφορμή τις δηλώσεις του περί δικαστών που είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Επί πέντε ώρες κατέθετε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π.Πολάκης με αφορμή τις δηλώσεις του περί δικαστών που είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Το πρωί της Πέμπτης 23/6 ο αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρης Δασούλας, πέρασε το κατώφλι της οδού Αριστοτέλους προκειμένου να συναντήσει τον κ.Πολάκη.
Η συνάντηση προκειμένου να καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί, στο γραφείο του. Η κατάθεση έγινε στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατόπιν δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού, σχετικές με τη Δικαιοσύνη, σε εκδήλωση στο Περιστέρι, στις 16/06/2016.
Ο κ.Πολάκης είχε πει χαρακτηριστικά: «[…]Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά – έχει δεσμεύσεις ή – για να το πω λιγότερο κομψά – είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».
Στην κατάθεσή του, η οποία διήρκησε περίπου 5 ώρες , ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταγγέλλονται κακώς κείμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου, το 2010.
Ο αν.υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι ενώ οι τότε καταγγελίες ενός κορυφαίου πρώην λειτουργού της Δικαιοσύνης περί «αναξιοκρατίας, οσφυοκαμψίας, αριβισμού, ιδιοτέλειας, ανεπάρκειας και αρνησιδικίας στον ευαίσθητο χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης» ήταν πολύ σοβαρότερες από τις δικές του, κανένας εισαγγελέας δεν είχε ασκήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε στον αντεισαγγελέα, ενδεικτικό κατάλογο 23 υποθέσεων (σε σύνολο 350), οι οποίες έχουν διαβιβαστεί από το 2009 έως και το 2015, από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στις αρμόδιες εισαγγελίες και το υπουργείο δεν έχει ενημέρωση αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, με βάση τα ευρήματα των πορισμάτων. Για μερικές μάλιστα από τις υποθέσεις αυτές το ΣΕΥΥΠ έχει καταθέσει νέα πορίσματα εντός του τρέχοντος έτους.
Δείτε παρακάτω τις 23 υποθέσεις που παρέδωσε ο Π.Πολάκης στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (στις δύο τελευταίες θέσεις τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου):
Ο Παύλος Πολάκης εστίασε σε υπόθεση διάθεσης πόρων (10 εκατ. ευρώ) στον ΟΚΑΝΑ, με βάση την από 17/05/2011 Προγραμματική Σύμπραξη μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ, η οποία βασίστηκε σε έγγραφο του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, περί ανάγκης ενίσχυσης του ΟΚΑΝΑ με νέο προσωπικό, για το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, όπως υποστήριξε, ενώ υπήρξε μονομερής μετατροπή της σύμβασης για τη χρήση των χρημάτων αυτών από πλευράς του ΟΚΑΝΑ.
Η σύμβαση καταγγέλθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπήρξε καταγγελία στον Εισαγγελέα διαφθοράς, ξεκίνησε έρευνα και παράλληλα εκδόθηκε πόρισμα ελέγχου από τοΣΕΥΥΠ, το οποίο περιήλθε στα χέρια της Εισαγγελίας. Κατά τον κ.Πολάκη τα ευρήματα του πορίσματος δείχνουν φαίνεται ότι δείχνουν διασπάθιση του ποσού των10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ενώ με τα ευρήματα του εν λόγω πορίσματος με ημερομηνία 31/01/2014, θα μπορούσε να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ο αρμόδιος ανακριτής με έγγραφό του προς το ΣΕΥΥΠ, το Νοέμβριο του 2014, διέταξε τη διενέργεια νέου ελέγχου. Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ την επίμαχη περίοδο ήταν η Μένη Μαλλιώρη, ενώ την αντίστοιχη θέση στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατείχε η Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού, υπενθύμισε ο Π.Πολάκης.
Τέλος, ο κ.Πολάκης σε μια προσπάθεια να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις προκλήθηκαν στο δικαστικό σώμα από τις δηλώσεις του, επανέλαβε στοναντεισαγγελέα, την αναγνώρισή του προς κάθε λειτουργό της Δικαιοσύνης, ο οποίος «με εντιμότητα και ευσυνειδησία ασκεί τα καθήκοντά του, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.
Επισήμανε όμως ότι η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν είναι δυνατόν να οφείλεται πάντα στον μεγάλο όγκο υποθέσεων και στην έλλειψη προσωπικού, η οποία παρ’ όλα αυτά μπορεί να αντιμετωπιστεί με την είσοδο «νέου αίματος» στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είχε υποστηρίξει και στις αρχικές του δηλώσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου