Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Φόβοι για…σκηνές Αιτωλικού στη Ναύπακτο

Σύνθετο το πρόβλημα - Αφίξεις νέων Ρομά στο Αντίρριο

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυπακτία

Συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία μεταξύ Ρομά έγιναν στη Ναύπακτο τις προηγούμενες ημέρες καθώς σημειώθηκαν επεισόδια στον καταυλισμό του Σκα. Η αστυνομία παρενέβη άμεσα και συνέλαβε τους υπαίτιους σε
μια προσπάθεια να προλάβει την κλιμάκωση της κατάστασης η οποία είναι πλέον αρκετά τεταμένη και στη Ναύπακτο, παρόλο που ο αριθμός των Ρομά δεν είναι πολύ μεγάλος.

«Ξένοι» ρομά στο Αντίρριο

Επειδή το προηγούμενο διάστημα εντοπίστηκαν κάποιοι που επιστράτευσαν και ανήλικα σε κλοπές, η αστυνομία προσπαθεί να καταστείλει την παραβατικότητα πριν αυτή φουντώσει και στη Ναύπακτο που μέχρι τώρα δεν αντιμετώπιζε τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Όμως με την έλευση των ‘ξένων» Ρομά που εγκαθίστανται σιγά – σιγά στο Αντίρριο, κατασκευάζοντας, προφανώς, παράνομα καταλύματα τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να παρέμβει και ο δήμος εξετάζοντας την νομιμότητα ή μη, των καταλυμάτων, ώστε να μην ζήσει και η Ναύπακτος ημέρες Αιτωλικού.

Απαιτείται η λήψη μέτρων

Είναι γεγονός βέβαια ότι και οι Ρομά είναι μια μερίδα πολιτών που έχουν ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αντιμετωπίζονται και ισότιμα σε ότι έχει να κάνει με την νομιμότητα, καθώς φαίνεται ότι η αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία μέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Οποιασδήποτε άλλος πολίτης είχε για παράδειγμα κατασκευάσει ένα παράνομο κτίσμα θα είχαν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες σε βάρος του. Στην περίπτωση των Ρομά συνήθως δεν συμβαίνει αυτό. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρομά που εγκαθίστανται στο Αντίρριο είναι «ξένοι», τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Είναι γνωστό ότι σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές όπως το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό οι ξένοι Ρομά που εγκαταστάθηκαν – λίγοι στην αρχή – έφεραν και άλλους και έτσι σήμερα μιλάμε για χιλιάδες ξένους που βρίσκονται στην περιοχή και έχουν επιδοθεί σε μια διαδικασία κλοπών και διαρρήξεων φθάνοντας τους ντόπιους – Ρομά και μη – στα όριά τους.

Είναι γνωστά τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν το 2012 στο Αιτωλικό όταν οι κάτοικοι δεν άντεξαν άλλο να βλέπουν ανήλικους να μπαίνουν στα σπίτια και να κλέβουν ακόμα και μέρα – μεσημέρι, να χτυπούν ηλικιωμένους στο δρόμο για να τους αρπάξουν τα πορτοφόλια και τα κοσμήματα από το λαιμό και να σπάνε αυτοκίνητα.

Αρχή από το Αλσύλλιο

Για να μη φθάσει και η Ναύπακτος σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να προλάβουν και να ελέγξουν την κατάσταση πριν φθάσει στο απροχώρητο, διότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.

Η κίνηση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αντ. Φράγκου να κάνει κάποιες παρεμβάσεις στο άλσος Γριμπόβου το οποίο αποτελεί ορμητήριο των Ρομά, είναι προς τη θετική κατεύθυνση αφού θα αποτρέψει την διαμονή τους εκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και έτσι θα πάψουν να αποτελούν φόβο και τρόμο για τους λουόμενους που αποφεύγουν την παραλία εξαιτίας των κλοπών από ανήλικους.
https://www.npress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: