Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Άκης Τσελέντης: «Για μένα τα 5.3 Ρίχτερ στην Ιτέα δεν ήταν ο κύριος σεισμός» (ηχητικό)


Έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μαρτίου μεταξύ Ιτέας και Γαλαξιδίου και έγινε ιδιαίτερα αισθητή τόσο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού
όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως είχαν δοθεί εγκαίρως προβλέψεις για σήματα ενδεχόμενης δόνησης στην περιοχή και τόνισε πως υπάρχει ενδεχόμενο να καταγραφεί ισχυρότερος σεισμός.


«Δεν κινδυνολογούμε, προειδοποιούμε», τόνισε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, σε σχέση με την αυξημένη προσοχή που πρέπει να υπάρχει μετά τα 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στο Γαλαξίδι.

Οπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου «Πράσινο, κόκκινο σε γαλάζιο φόντο» στο Ράδιο Γάμμα, ο Εγκέλαδος δεν έχει ρολόι, γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση, όπως είπε, δεν ήταν ο κύριος σεισμός και προβληματισμό δημιουργεί η μετασεισμική ακολουθία, η οποία δεν είναι η αναμενόμενη.

Αυτό που πρέπει να γίνει, όπως τόνισε ο κ. Τσελέντης, είναι ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αν ήταν δήμαρχος σε πόλη της περιοχής, αυτό που θα έκανε πρώτο ήταν να ελέγξει τα σχολεία.

Επίσης συνέστησε οι πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία τους μέσα στα σπίτια, καθώς τα κτίρια είναι γερά αλλά πολλές φορές μπορεί να υπάρξει τραυματισμός από αντικείμενα που τυχόν πέσουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Τσελέντης, στο επίκεντρο των σεισμολόγων βρίσκεται η περιοχή από τη Δυτική Πελοπόννησο έως και αρκετά μεγάλο μέρος του Κορινθιακού, η οποία παρακολουθείται.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

http://patrastimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: