Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Δείτε live τη Συνάντηση των Επιταφίων και τα Χαλκούνια απόψε στο Αγρίνιο


Στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών της πόλης,
προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά. 

Πορεία προς το Θείο Πάθος

Λίγο πριν τη συγκέντρωση των Επιταφίων στην πλατεία Δημοκρατίας, στις 8:45 μ.μ. έως και τις 9:30 μ.μ, ο Γιάννης Πανουκλιάς θα αποδώσει εγκώμια και εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής ενώ η Αναστασία Γεωργιάδου θα αναγνώσει αποσπάσματα από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο σε μια εκδήλωση με τίτλο Πορεία προς το Θείο Πάθος.

Χαλκουνοπόλεμος
Μετά την αποχώρηση των επιταφίων από την κεντρική πλατεία θα ξεκινήσει ο λεγόμενος χαλκουνοπόλεμος,ένα μοναδικό φαντασμαγορικό θέαμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία του Αγρινίου που πλέον έχει γίνει έθιμο.

Η τεράστια προβολή του εθίμου από τα ΜΜΕ το έχει κάνει γνωστό στο πανελλήνιο, με αποτέλεσμα αρκετοί επισκέπτες να έρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα.

Τα χαλκούνια είναι ένα έθιμο πολλών χρόνων που οι ρίζες του φτάνουν στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται για ένα σωλήνα ο οποίος περιέχει μπαρούτι που αναφλέγεται και μ' αυτό τον τρόπο οι Αγρινιώτες κατάφερναν να κρατάνε τους αλλόθρησκους μακριά από την περιφορά του επιταφίου τη Μ. Παρασκευή.


Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας, στα πλαίσια τώρα ενός "πολέμου" που λάμβανε χώρα ανάμεσα σε 2 κυρίως ομάδες ενοριών. Τη μια ομάδα αποτελούσαν οι ενορίες Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και την άλλη οι ενορίες Αγίου Δημητρίου και Παναγίας.

Οι επιτάφιοι από όλα τα σημεία της πόλης συναντιόνταν στο κέντρο της και εκεί άρχιζε ο χαλκουνοπόλεμος. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα χαλκούνια απαγορεύτηκαν με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών, όμως άρχισαν να ξαναεμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του '90, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά και με τη στήριξη του Δήμου Αγρινίου πλέον.

Δείτε live και τις δύο εκδηλώσεις που θα μεταδοθούν αποκλειστικά από τα ειδησεογραφικά site agriniopress.gr και agrinionews.gr μέσω του agriniotv





Η διαδρομή των επιταφίων θα είναι η εξής :

Ι.Ν. ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Τσαλδάρη- Πεζόδρομος Αφων Παπαστράτου – Πλατεία Δημοκρατίας

Αποχώρηση από την Πλατεία: Πεζόδρομος Αφων Παπαστράτου – Σουλίου- Ζωοδόχου Πηγής- Ι. Ναός Ζωοδόχου Πηγής

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Παπαϊωάννου- Αναστασιάδη- Πλατεία Δημοκρατίας

Αποχώρηση από την Πλατεία: Σαλάκου-Στρ. Παν. Δαγκλή -Πλατεία Χατζοπούλου – Καλυβίων – Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Χαριλάου Τρικούπη – Πλατεία Δημοκρατίας

Αποχώρηση από την Πλατεία: Χαριλάου Τρικούπη –Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου

Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Γοργοποτάμου- Μπαϊμπά- Πλατεία Δημοκρατίας

Αποχώρηση από την Πλατεία: Πάνου Σούλου – Μακρή – Ι. Ναός Αγίας Τριάδος

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Αγίου Χριστοφόρου- Ι. Σταΐκου – Πλατεία Δημοκρατίας

Αποχώρηση από την Πλατεία: Μπαϊμπά – Καραπανέικα – Παναιτωλικού- Θεοτοκοπούλου- Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: