Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

15 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη - Ενα κεράκι στη μνήμη των 21 Αγγέλων

Το χρονικό της μεγαλύτερης τραγωδίας στους ελληνικούς δρόμους

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 21 ΑΓΓΕΛΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΔΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΤΙΣ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 2003

Αιώνια Μνήμη
Στην αιώνια πόλη των Αγγέλων απλώθηκε σιωπή και θλίψη.
Η αιφνίδια άφιξη τόσων νέων πάγωσε ακόμα κι αυτούς!  
Η θέρμη του θυμού και της οργής δεν άφησε το δάκρυ να κυλίσει.
Ο πόνος έγινε κόμπος,θηλειά κι έπνιξε τα αισθήματα.

Μονάχα τα μάτια μας μετέτρεπαν τη φρίκη σε δέος!
Ανατριχιαστικό σούρσιμο,δαιμονισμένος θόρυβος.
Να 'ταν από τα φτυάρια που 'διναν προσωρινό τέλος στην τραγωδία ή από την πάλη των ψυχών με τα χώματα;
Και ποιων ψυχών;
Των γονιών που 'θελαν να μπουν ή των παιδιών που πάσχιζαν να βγουν;
Συνάντηση στο κενό,αόρατος εναγκαλισμός,

Αιώνια Μνήμη!

Δ.Τ. 13/4/2003

Το χρονικό της μεγαλύτερης τραγωδίας στους ελληνικούς δρόμους

Στη μεγαλύτερη τραγωδία στους ελληνικούς δρόμους εξελίχθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα στο 386ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, 21 είναι οι νεκροί μαθητές και 31 οι τραυματίες.

Νεκροί είναι η Ευαγγελία Γάτου, η Αναστασία Παυλίδου, Περιστέρα Ούστα, Γεωργία Τραπεζακλή, Σταύρος Κανελλόπουλος, Ηλίας Τσολαρίδης, Παναγιώτης Μουρατίδης, Ανδρέας Αθανασιάδης, Χριστίνα Σταματέλου, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ευσταθία Ψαλίδα, Δημήτρης Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Θαλαλέος, Γεσθημανή Σταφυλίδου, Σάββας Παναγιωτίδης, Αθανάσιος Μαρκαντήρας, Γεώργιος Μίτσκας, Ιωάννα Κατσίδου, Δημήτρης Σίγκας και Όλγα Αγγελίνα.

Τραυματίες είναι 24 μαθητές, τρεις καθηγητές, ο οδηγός του λεωφορείου και τρεις επιβαίνοντες στα ΙΧ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης.

Στην εντατική μονάδα θεραπείας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται ένας 16χρονος μαθητής,ο Αλέξης Μυόγλου, που επέβαινε στο μοιραίο λεωφορείο. Ο 16χρονος είχε διακομισθεί, αρχικά, στο νοσοκομείο Κατερίνης και από εκεί μεταφέρθηκε, τα ξημερώματα, διασωλημένος στη Θεσσαλονίκη, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Εξάλλου, στο νοσοκομείο της Κατερίνης εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκτός κινδύνου, οι δύο από τους τρεις καθηγητές, που συνόδευαν τους μαθητές στην στην 3ημερη εκδρομή τους. Πρόκειται για τον 54χρονο λυκειάρχη του Λυκείου Μακροχωρίου, Δημήτρη Γκέκα και την 40χρονη καθηγήτρια, Παναγιώτα Τζιόκα.

Στη διάρκεια της νύχτας οι σοροί 6 θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, που αρχικά είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κατερίνης, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λάρισας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων.

Θρήνος στην Ημαθία

Στο δήμο Αποστόλου Παύλου του νομού Ημαθίας, από όπου κατάγονταν οι μαθητές, επικρατεί θρήνος. Περίπου 6 χωριά έχουν βυθιστεί στο πένθος και πλέον όλοι οι κάτοικοι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των νεκρών στα χωριά τους, όπου θα εξελιχθεί η τελευταία σκηνή του δράματος.

Ο δήμος του Αποστόλου Παύλου θρηνεί 15 παιδιά εκ των οποίων 11 από το δημοτικό διαμέρισμα Μακροχωρίου, 1 από το Διαβατό, 2 από τη Νικομήδια και 1 από την Κουλούρα. Ο δήμος Αντιγονιδών θρηνεί 6 παιδιά εκ των οποίων 2 παιδιά από το δημοτικό διαμέρισμα Σταυρού. 3 από τα Καβάσιλα και 1 από το δημοτικό διαμέρισμα Ξεχασμένη.

Ο νομάρχης Ημαθίας Γιάννης Σπάρτσης αποφάσισε να κηρύξει σε 3ημερο πένθος το νομό και να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Στο μεταξύ κλιμάκιο από ψυχολόγους κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές ιδιώτες γιατρούς, σπεύδει στους δύο δήμους, προκειμένου να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει τόσο τους συγγενείς των θυμάτων, όσο και τους συμμαθητές τους. Την όλη προσπάθεια συντονίζουν τα Α και Β ΠεΣΥ.

Πολιτεία και Εκκλησία εκφράζουν συμπαράσταση

Την οδύνη και τη συμπόνια του για τον άδικο χαμό των παιδιών και την αμέριστη συμπαράστασή του προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Αργότερα ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις από τους αρχηγούς και των λοιπών πολιτικών κομμάτων, καθώς και από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 20:00 το βράδυ όταν φορτηγό με ρυμουλκό, πoυ μετέφερε πλάκες νοβοπάν με κατεύθυνση την Αθήνα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε 49 μαθητές και τρεις καθηγητές του Α Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, οι οποίοι επέστρεφαν μετά από τριήμερη σχολική εκδρομή στην Αθήνα.

Πιθανολογείται ότι ο οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο από μετατόπιση φορτίου και μετά τη σύγκρουση οι πλάκες νοβοπάν έπεσαν πάνω στο λεωφορείο. Πάνω στα δύο οχήματα προσέκρουσαν τρία ΙΧ αυτοκίνητα από τα οποία τα δύο άρπαξαν φωτιά αλλά οι επιβάτες τους κατόρθωσαν να τα εγκαταλείψουν και το τρίτο χτύπησε σε βράχο.
http://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: