Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Γέφυρες «καρμανιόλες» σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία – Αφημένες στην τύχη τους

Τη δημιουργία φορέα που θα ελέγχει σε τακτά διαστήματα τα τεχνικά έργα στην περιοχή προτείνει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Αφημένες στην τύχη τους επί χρόνια , χωρίς κανένα έλεγχο από αρμόδια κλιμάκια, προκειμένου να αποφανθούν για τη στατικότητά τους αλλά και την κατάσταση του
οπλισμού τους, είναι δεκάδες γέφυρες και γεφύρια στους νομούς Αχαΐας , Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να μετατραπούν σε καρμανιόλες .

Να σημειωθεί πως η αρμοδιότητα για τον έλεγχο αυτών των υποδομών έχει περάσει στην αιρετή περιφέρεια, κλιμάκια της οποίας σε θεωρητική βάση θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να προχωρούν σε εμπεριστατωμένους ελέγχους.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να ανθρώπινες ζωές ανά πάσα στιγμή να τεθούν σε κίνδυνο.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις γεφυρών οι οποίες θα έπρεπε όχι απλά να ελεγχθούν αλλά και ενδεχομένως να ενισχυθούν, είναι αυτές που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου της 111,, η τοξωτή γέφυρα του Μόρνου – είναι εμφανής η οξείδωση και οι φθορές δια γυμνού οφθαλμού -που συνδέει τη Ναύπακτο με χωριά της πεδινής , ημιορεινής και ορεινής Ναυπακτίας αλλά και το δίκτυο σε πολλές περιοχές του Νομού Ηλείας, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε μιλώντας στους patrastimes.gr ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής.

Ο κ. Αϊβαλής τόνισε την ανάγκη σύστασης ενός φορέα ελέγχου οπλισμού και στατικότητας σε όλες της γέφυρες της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από τον οποίο θα αξιολογείται η συμπεριφορά τους, καθώς αποτελεί κοινό τόπ,ο πως οι έλεγχοι αυτοί δεν γίνονται, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευών αυτών έχει ενδεχομένως συμπληρώσει ή είναι κοντά στη συμπλήρωση του «χρόνου» ζωής τους.

Ουσιαστικά σύμφωνα και με το τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας η συντήρηση αυτών των κατασκευών αποτελεί άγνωστη …λέξη για τους εμπλεκόμενους.

patrastimes.gr,http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: