Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Αγρίνιο: Έρχονται τα «έξυπνα» ποδήλατα!


Ο Γιώργος Παπαναστασίου αναλύει στη «Σ» τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και το νέο πρωτοποριακό σύστημα χρήσης ποδηλάτου που θα εφαρμοστεί στην πόλη.

Σε νέα εποχή περνάει ο Δήμος Αγρινίου δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων που θα λειτουργούν και με φωτοβολταϊκά πάνελ!

Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή, θα κατατάξει το Αγρίνιο στις ευρωπαϊκές πόλεις που στοχεύουν στην χαμηλού κόστους και ευέλικτη μετακίνηση για τους πολίτες και επισκέπτες, με παράλληλη στόχευση τη μείωση του θορύβου και των ρύπων, αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των χρηστών των ποδηλάτων.

Τα ποδήλατα δεν θα διαθέτουν απλές θέσεις στάθμευσης, αλλά κλειστά κουβούκλια με πάνελ φωτοβολταϊκών, όπου τα ποδήλατα αυτά θα φορτίζονται για να μπορεί ο χρήστης από ένα σταθμό να μεταβαίνει σε έτερο με ένα συμβολικό αντίτιμο.

Στην περίπτωση που αδειάσει ένας σταθμός θα υπάρχει μέριμνα από τον Δήμο για την μεταφορά ποδηλάτων από τον σταθμό που βρίσκονται περισσότερα, στο σταθμό που έχει έλλειψη. Είναι μέτρο που έχει εφαρμοστεί σε Πάτρα και Τρίκαλα, ενώ στην Ευρώπη έχει μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο.

Τα ποδήλατα θα είναι περίπου 80, ενώ προβλέπονται και 2 ποδήλατα για ΑμεΑ. Θα γίνει η προμήθεια μέσω του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), όπως και η χρηματοδότηση, τόσο για την τοποθέτηση των σταθμών, όσο και για την προμήθεια των ποδηλάτων.

Στα ποδήλατα θα είναι ενσωματωμένα συστήματα gps και gprs, ενώ έχουν προβλεφθεί βάσεις ασφάλισης των ποδηλάτων κατανεμημένες στους εννέα συνολικά σταθμούς μίσθωσης και στάθμευσης των ποδηλάτων που θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Πρόκειται για την προμήθεια ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντάς το στα σημεία στάθμευσης.

Παράλληλα θα υπάρχουν και ποδήλατα που θα εξυπηρετούν πολίτες με κινητικές δυσκολίες ώστε να υπάρχει ίση πρόσβαση για όλους. Τα ποδήλατα θα τοποθετούνται σε ειδικές κατασκευές – σταθμούς ενοικίασης και θα φορτίζονται αυτόματα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ποδηλάτων θα επιτρέψει στο Δήμο Αγρινίου να προσφέρει σε πολίτες και επισκέπτες οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκίνητων στην πόλη, την διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου καθώς και τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος και του θορύβου.

Έμφαση δίνεται επίσης στην εξασφάλιση της ίσης πρόσβαση σε όλους, καθώς το σύστημα περιλαμβάνει πρωτοποριακό εξοπλισμό για την μετακίνηση ατόμων ΑμεΑ.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό, το ποδήλατο θα μπορέσει να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης και θα σταθεί αφορμή για την καλύτερη γνωριμία των πολιτών με την πόλη τους και τα αξιοθέατα. Αυτό θα γίνεται με τη χρήση και χρέωση πιστωτικής κάρτας.

Η φόρτισή τους θα γίνεται σε συγκεκριμένους σταθμούς με αυτόματες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Θα λειτουργούν και με ρεύμα και με φωτοβολταϊκά πάνελ. Θα υπάρχουν και wifi spot για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τρία συστήματα info kiosk για την πληροφόρηση των πολιτών» δήλωσε στη «Σ» ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: