Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Αγρίνιο: Σκούπα… για την προβολή της ιστορίας (φωτο)

Καλού κακού ας έχουμε στο νου μας ότι πλησιάζουν εκλογές

Ελευθερώθηκε ο χώρος από το περίπτερο έξω από την πρώην Τράπεζα της Ελλάδος για την τοποθέτηση πλακέτας προς τιμήν των θυμάτων του βομβαρδισμού, την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 1941

Διπλό σκοπό είχε η απομάκρυνση του περιπτέρου που βρισκόταν εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην Τράπεζα της Ελλάδος).


farmakis giannis
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Φαρμάκης

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αγρινίου Γιάννη Φαρμάκη: «o Δήμος Αγρινίου είχε ήρθε σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες του περιπτέρου και μετά την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών ξεκίνησαν οι εργασίες για την απομάκρυνσή του. Η θέση αυτή πλέον ελευθερώθηκε. Το σημείο αποτελεί κέντρο αναφοράς για το Αγρίνιο, σε συνάρτηση με την ιστορία του, καθώς κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 1941, είχε βομβαρδιστεί με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα. 

Οφείλουμε εκεί να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή στα θύματα. Τα σημάδια του βομβαρδισμού μάλιστα είναι φανερά ακόμη και σήμερα στον μαντρότοιχο του κήπου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος. Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες που συμφώνησαν για την μετακίνηση. Εκτιμώ πως το σημείο θα αναδειχθεί όπως του αρμόζει».

Να υπενθυμίσουμε πως ο Δήμος Αγρινίου προσφάτως είχε εκδώσει ανακοίνωση, μέσω της οποίας απηύθυνε κάλεσμα στους δημότες για τη συλλογή ιστορικών στοιχείων για το σημείο.

Η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: O Δήμος Αγρινίου έκανε γνωστό πως προτίθεται να τοποθετήσει στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, επί της οδού Αναστασιάδη, πλακέτα προς τιμήν των θυμάτων του βομβαρδισμού του Αγρινίου, την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 1941. Παρακαλεί όσους έχουν πληροφορίες για τα θύματα του βομβαρδισμού, να απευθύνονται στα τηλέφωνα 26413 60314 – 26413 60300 μέχρι 12 Νοεμβρίου 2018.

Πέραν όμως του ιστορικού κομματιού της υπόθεσης ο Δήμος Αγρινίου με στόχο την βελτίωση της εικόνας της πόλης έχει απομακρύνει τουλάχιστον 20 περίπτερα που ήταν επί χρόνια εγκαταλελειμμένα.
periptero 2
periptero 1
simadia-vomvardismou
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: