Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Οργή του Δημάρχου Αγρινίου κατά Σπίρτζη για την κάθετη σύνδεση με την Ιόνια Οδό: «Οι Αγρινιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας» (ηχητικό)


Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, προκάλεσαν οι αναφορές του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εργασιών του ετήσιου Συνεδρίου της
Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που φιλοξενείται στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που θα δεσμεύει την χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια με την ιεράρχηση των έργων που έχουν προτεραιότητα ο κ. Σπίρτζης τόνισε: «εντάσσεται η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς και γι’ αυτό είναι το πρώτο έργο – μελέτη που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2019 ώστε να ωριμάσει. Έχει γίνει σχεδιασμός για την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων όλης της χώρας. Την περιοχή αφορά το έργο σύνδεσης του Αντιρρίου με την Ναύπακτο, τη σύνδεση των Ιωαννίνων με τα σύνορα της Αλβανίας και την ολοκλήρωση του δακτυλίου της Πελοποννήσου.

Την Αμβρακία Οδό δεν την έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό αυτό διότι θα το κάνουμε νωρίτερα. Σε μερικές ημέρες θα δώσουμε το πρώτο της τμήμα στην κυκλοφορία. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και παλεύουμε να επεκταθούν οι αυτοκινητόδρομοι και ταυτόχρονα παλεύουμε να μειωθεί το κόστος που πληρώνει ο πολίτης για την χρήση των αυτοκινητοδρόμων κάτι που έχει γίνει στην Γαλλία και την Ιταλία.

Γνωρίζεται επίσης τι γίνεται κάθε χρόνο όταν πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές, γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι έργα βιτρίνας και στο θέμα αυτό η Αιτωλοακαρνανία έχει μείνει δεκαετίες πίσω και τώρα το πληρώνουμε. Σκοπός μας είναι ακόμη η συνδεσιμότητα και η ανάδειξη της περιοχής. Ο κακός σχεδιασμός που υπήρχε οδηγούσε σε πολλά αεροδρόμια χωρίς να διασφαλίζεται η σύνδεσή τους.

Τώρα μετά από πολλά χρόνια μιλάμε για το έργο Άκτιο – Αμβρακία. Ο σχεδιασμός για την περιοχή και τη χώρα πρέπει να περιλαμβάνει το κάθε τι. Θεωρώ πως τα υδατοδρόμια και ο σχεδιασμός τους θα αναβαθμίσουν την περιοχή περαιτέρω. Θα αναβαθμίσουν την τουριστική ικανότητα της περιοχής. Άρα, το Άκτιο δεν θα είναι ένα μεγάλο ή το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά θα μπορεί να μεταφέρει επισκέπτες μέσω των υδατοδρομίων και θα μπορέσει να τις τονώσει και να ανεβάσει την τουριστική ποιότητα της Δυτικής Ελλάδας και κάθε περιοχής. Θα αποκατασταθούν οι μεταφορικές συνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως τα Επτάνησα».

Στον αντίποδα, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, αντέδρασε αναφέροντας: «μας έκοψε το χαμόγελο ο κ. Σπίρτζης. Οι Αγρινιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι υποχρεωμένο το κράτος να προχωρήσει στην κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνιο Οδό. Το έχει ανακοινώσει επαναπαυμένος ο κ. Σπίρτζης και ο Πρωθυπουργός.

Πριν από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιώργος Δέδες, είχε πει πως έχουν βάλει χρήματα για τις μελέτες κι ενώ ένα χρόνο πριν παραδόθηκε η δωρεάν μελέτη της κάθετης σύνδεσης. Σήμερα που περιμέναμε να γίνει μια επιπλέον ανακοίνωση, η ανακοίνωση του υπουργού ήταν πως το έργο θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να γίνει η ωρίμανσή του».

Ακολουθεί ηχητικό με τις αναλυτικές δηλώσεις του Δημάρχου Αγρινίου:
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: