Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο στο Αγρίνιο (φωτο)


Κοινή πρόταση από τον Δήμο Αγρινίου και τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου για την αναβάθμιση εμπορικών δρόμων της πόλης που χρόνια δεν έχουν «ανανεωθεί» και δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα της ΒΑΑ του Δήμου.

Τι αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Μπεσίνης.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την δημιουργία Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου μελέτησαν από κοινού ο Δήμος Αγρινίου και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, πρόταση που στοχεύει στην τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας με την δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος με εμπορική ταυτότητα, αλλά και παρεμβάσεις σε τμήματα του κέντρου της πόλης που έχουν χρόνια να αναβαθμιστούν και δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Αγρινίου.

Το ποσό της πρότασης, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Γκρίζη, ανέρχεται στο 1.870 χιλ. ευρώ. «Μετά από πολύ μελέτη και έγκριση της πρότασης από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου κατατέθηκε στο πρόγραμμα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» – δράση «Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα». Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από όλη την Ελλάδα είναι λιγοστές και ευελπιστούμε να εγκριθεί, καθώς η πρότασή μας είναι και πολύ μελετημένη» τόνισε ο κ. Γκρίζης.

Προαπαιτούμενα για την κατάθεση πρότασης, σύμφωνα με τον κ. Γκρίζη, είναι η περιοχή που θα περιλαμβάνεται στο πλάνο του «Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου» να είναι 400 μέτρων τουλάχιστον, εκ των οποίων τα 200 μέτρα να είναι πεζόδρομοι ή να προβλέπεται η κατασκευή πεζόδρομων, να συμμετέχει το 70% των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, χωρίς να προσμετρούνται οι επιχειρήσεις franchise ή 50 επιχειρήσεις από το σύνολο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Η περιοχή της παρέμβασης για το «Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο Αγρινίου» είναι η οδός Τσικνία, η οδός Ζωοδόχου Πηγής, η οδός Καζαντζής, οι πεζόδρομοι Ηλία Ηλιού, Διαλέτη, Παπαστράτου, 39ου Συντάγματος, Καραϊσκάκη και Δημητρακάκη και η Στοά Παπαγιάννη. Στην πρόταση προβλέπεται η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης στον πεζόδρομο της Διαλέτη και στην Στοά Παπαγιάννη, κατασκευή παιδικής χαράς στην μικρή πλατεία όπισθεν της κεντρικής πλατείας του Αγρινίου, όπως και διαμόρφωσή της, τοποθέτηση στον πεζόδρομο της Καραϊσκάκη δύο κιόνων από την παλιά εκκλησία της Μητρόπολης που διασώθηκαν από την κατεδάφισή της για την ανέγερση της σημερινής εκκλησίας, νέο φωτισμό στην Ηλία Ηλιού και στην οδό Καζαντζή και την τοποθέτηση συστημάτων υπόγειων κάδων στην οδό Τσικνιά, Καραϊσκάκη, Παπαστράτου, Καζαντζή και στη Στοά Παπαγιάννη.

«Πέρασε η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο φάκελος που καταθέσαμε είναι αρκετά δουλεμένος και πιστεύουμε πως θα επιλεχθεί. Απομένει τώρα να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού Συλλόγου και του Δήμου Αγρινίου. Δεν έχουμε αφήσει πολλά περιθώρια απόρριψης ως προς το επίπεδο δουλειάς τόσο του Εμπορικού Συλλόγου, όσο και του Δήμου Αγρινίου. Αν επιλεγεί, γιατί έχουν κατατεθεί προτάσεις και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, η δουλειά θα πρέπει να είναι περισσότεροι. Αν υλοποιηθεί οι δρόμοι στους οποίους θα γίνουν παρεμβάσεις θα είναι ελκυστικοί, θα αναπτυχθούν εμπορικά και θα αποκτήσουν μια νέα ταυτότητα. Οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται εντός του πλάνου της πρότασής μας δεν θα πρέπει να έχουν κάποια νομική μορφή. Ουσιαστικά το ανοικτό εμπορικό κέντρο θα προσδιορίζει τον τόπο που θα γίνεται η εμπορική δραστηριότητα μέσα σε ένα σύγχρονο αστικό τοπίο» δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης.
anoikto-emporiko-kentro-agriniou
anoikto-emporiko-kentro-agriniou (1)
anoikto-emporiko-kentro-agriniou (2)
anoikto-emporiko-kentro-agriniou (3)
anoikto-emporiko-kentro-agriniou (4)
anoikto-emporiko-kentro-agriniou (5)
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: