Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΑΓΡΙΝΙΟ: Επί τάπητος η ιστορία του καπνού - Σύσκεψη προσεχώς για την αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας (φωτο)


Η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, επιδιώκει την αναγέννηση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας, βάζοντας στο τραπέζι τις ιστορικές και σύγχρονες «διαστάσεις» αξιοποίησης – Αναλυτικά το πλάνο των διεκδικήσεων δια στόματος Νίκου Σκιαδά.


Χωρίς να παραγκωνίσει τον αρχικό της στόχο, που είναι η αξιοποίηση των καπναποθηκών Παπαπέτρου, η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει την σταθερή της πορεία δουλεύοντας μεθοδικά εδώ και καιρό πάνω σε συγκεκριμένη πρόταση, αναφορικά με την αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας στο Αγρίνιο, στην περιοχή της Αερογέφυρας και τη δημιουργία μουσείου καπνού στον ίδιο χώρο.

Μάλιστα, ως προς την κατεύθυνση αυτή, την Κυριακή, στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώθηκε εκδήλωση σε συνεργασία με το ΤΕΕ με τίτλο: «Η σημασία του Καπνού στην Οικονομική και Κοινωνική Ζωή του Αγρινίου – Ο ρόλος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας – Προοπτικές Αξιοποίησης».

Αξιοποιώντας το περιφερειακό συνέδριο που έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, οι άνθρωποι της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, κατέθεσαν μία νέα πρόταση με λιγότερο κόστος και μικρότερο ορίζοντα υλοποίησης, αυτή της αξιοποίησης του Καπνικού Σταθμού έχοντας επιπλέον ως όραμα την ανάπτυξη δράσεων πολιτιστικής και αναπτυξιακής μορφής σε συνάρτηση με την αγροτική παραγωγή και όλα τα συναφή ζητήματα στο χώρο αυτό.

«Διαμορφώσαμε την πρόταση, την καταθέσαμε στο αναπτυξιακό συνέδριο και το υπουργείο Πολιτισμού και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει ο χώρος και εξασφαλίσαμε την έγκριση παραχώρησης του χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην Γεωργίας). Πρέπει πλέον στο νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει την προσπάθεια υλοποίησης της στόχευσης να υπάρχει ένας δημόσιος φορέας» δήλωσε στη «Σ» ο πρωτεργάτης και Πρόεδρος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Σκιαδάς.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά: «περιλαμβάνει την αξιοποίηση των 7 στρεμμάτων του Καπνικού Σταθμού Έρευνας και τα κτίρια των τριών κατηγοριών που περιλαμβάνονται στην έκταση. Στο ένα κτίριο στεγάζονται τα γραφεία του Καπνικού Σταθμού και το σπίτι του Διευθυντή. Υπάρχουν επίσης δύο αποθήκες συγκομιδής και επεξεργασίας νωπού καπνού και ο χώρος επεξεργασίας και αποθήκευσης του ξηρού καπνού. Συνολικά οι χώροι αυτοί είναι σχεδόν 380 τ.μ. Εκεί θέλουμε να στεγαστεί το μουσείο. Στην τρίτη κατηγορία κτιρίων εντάσσονται οι χτιστοί φούρνοι που ψήνονταν τα αμερικανικού τύπου καπνά. Διασώζονται έξι τέτοιοι φούρνοι που αναδεικνύουν την ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της περιοχής. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους χώρους αυτούς και για άλλες δράσεις. Υπάρχει έκταση για την παραγωγή και διατήρηση φυτικών ποικιλιών που οδεύουν προς εξαφάνιση, είδη καπνού, παλιές ποικιλίες σιταριών, βρώμης κ.ά. Η σκέψη αυτή είναι στην κατεύθυνση δημιουργίας «αρχείου» και διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής. Στους χώρους του μουσείου επιθυμούμε να φιλοξενηθούν εργαλεία που ήταν κατά το παρελθόν χρήσιμα στον πρωτογενή τομέα».

Μέσα από την εκδήλωση της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας, στόχος είναι να ενημερωθούν οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής ώστε να «γεννηθεί» το ενδιαφέρον από κάποιον φορέα λ.χ. τον Δήμο, το Πανεπιστήμιο κλπ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που συνδιοργανώνεται από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, θα παρουσιαστούν εκ μέρους του ΤΕΕ απόψεις για το κτιριακό συγκρότημα του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου, ενώ θα δοθεί από επιστήμονες η κατάλληλη διάσταση του καπνού και του «κόσμου του καπνού» την εποχή εκείνη και όχι μόνο.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Συζητώντας για την αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας στο ΤΕΕ

«Η σημασία του καπνού στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Αγρινίου. Ο ρόλος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας και οι προοπτικές αξιοποίησης», ήταντο θέμα της σημαντικής ημερίδας που έγινε πρωί Κυριακής 10 Φεβρουαρίου, στο Αγρίνιο.
Ελαβε χώρα στην αίθουσα του κτιρίου του παραρτήματος  Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ που είναι συνδιοργανωτής με την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς, παρουσία εκπροσώπων φορέων και των αυτοδιοικητικών αρχών.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστεί η ιστορία του Καπνικού Σταθμού Έρευνας και οι πρωτοβουλίες της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς για την αξιοποίηση του και τη δημιουργία Μουσείου Καπνού καθώς επίσης και οι απόψεις του ΤΕΕ επι του θέματος.
Σε δηλώσεις του για την ημερίδα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας ανέφερε:
«Ο καπνός έχει αφήσει μία βαριά ιστορία στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στο Αγρίνιο και την περιφέρειά του. Έχει αφήσει  μία τεράστια κληρονομιά, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανήκουν και αυτά τα κτίρια. Κάποια έχουν αξιοποιηθεί και κάποια όχι. Ένα από αυτά που έχουν αξιοποιηθεί είναι  του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο Αγρίνιο. Το Τεχνικό Επιμελητήριο με Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία έλαβαν την πρωτοβουλία να επαναφέρουν τη συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα για τα κτίρια που δεν αξιοποιήθηκαν.
Προσφάτως, το Τεχνικό Επιμελητήριο δια μέσου της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Αρχιτεκτονικού Πειραματισμού, απέδειξε την αναγκαιότητα ο πρώην Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου να γίνει διατηρητέο κτίριο και να απολαμβάνει την προστασία που απολαμβάνουν αυτά τα κτίρια. Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε τη συζήτηση για το πως τελικά θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ένα τέτοιο κτίριο και τι θα μπορούσε να αποφέρει στην κοινωνία και την πόλη του Αγρινίου«.
Ο Πρόεδρος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σκιαδάς δήλωσε:
«Η εκδήλωση σήμερα είναι ένα ώριμο φρούτο μίας προσπάθειας που ξεκινήσαμε ως Εταιρεία εδώ και 10 χρόνια. Πρώτα με τον Παπαπέτρου κάναμε μία μεγάλη ημερίδα. Στην αρχή κάναμε μία σειρά διαβημάτων που είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης σήμερα. Έχουμε κάνει σε συνεργασία με κάποιους ανθρώπους της περιοχής μας μία προμελέτη και μία πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διατεθεί αυτό ο πρώην Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου για να γίνει Μουσείο Καπνού.
Θα συζητήσουμε λοιπόν πάνω στην πρόταση και θα ενημερώσουμε για τις ενέργειες που κάναμε μέχρι σήμερα. Ζητάμε τη συνδρομή του κόσμου και των φορέων έτσι ώστε να συνεχίσουμε στο επόμενο βήμα. Το οποίο είναι να συσταθεί ένας τοπικός φορέας στον οποίο να δέχεται το Υπουργείο Γεωργίας να μεταβιβαστεί ο χώρος. Ένας φορέας που να έχει σχέση με το Δημόσιο και μετά την αποδοχή αυτή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες».









https://www.agrinionews.gr/

Μετά την ημερίδα σύσκεψη προσεχώς για την αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας

Πετυχημένη και εποικοδομητική υπήρξε η ημερίδα που συνδιοργάνωσε χθες, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, η Ιστορική-Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδα με το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «Η σημασία του καπνού στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Αγρινίου. Ο ρόλος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας – προοπτικές αξιοποιήσης».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής μας. Χαιρετισμούς απεύθυναν, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριανταφύλλου, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταρακά. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαρεμένος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντωνόπουλος καθώς και ο Αρχαιολόγος Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ) Δημήτρης Αθανασούλης ,που δήλωσε ότι είναι στη διάθεση μας όπου χρειασθεί για να ευοδωθεί ο κοινός μας στόχος για το Μουσείο Καπνού Αγρινίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά την παρουσίαση των εισηγήσεων και την κατάθεση απόψεων εκ μέρους των συμμετασχόντων φορέων, εκφράσθηκε η βούληση και η διαθεσιμότητα όλων για τη συνέχιση των προσπαθειών με σκοπό την αξιοποίηση και δημιουργία στο χώρο του Καπνικού Σταθμού του Μουσείου Καπνού Αγρινίου που θα αποτελέσει την αφετηρία για προώθηση και άλλων θεμάτων πολιτισμού κ.τ.λ. που αφορούν την περιοχή μας.

Ειδικότερα αποφασίσθηκε μέχρι 10 Μαρτίου να γίνει συνάντηση των θεσμικών φορέων που ενδιαφέρονται για την ανάληψη της χρήσης του Χώρου του Καπνικού Σταθμού προκειμένου άμεσα να ζητηθεί από το ΥΠΑΑΤ η παραχώρηση των κτισμάτων και του οικοπέδου.«Πιστεύουμε ότι μετά την Ημερίδα της Κυριακής για την οποία ευχαριστούμε το ΤΕΕ Αιτ/νίας και όλους τους φορείς που συμμετείχαν σύντομα, με την συνδρομή και κατανόηση της κοινωνίας μας μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα », υπογραμμίζει η Ιστορική-Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδα.
https://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: