Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οταν η ζυγαριά της τυφλής Δικαιοσύνης γέρνει υπέρ των Τραπεζών...

Άρειος Πάγος: Προηγούνται οι τράπεζες από τα θύματα της Ρικομέξ!



Για μια ακόμα φορά η τυφλή Δικαιοσύνη απέδωσε δίκαιο!

Αυτή τη φορά σύμφωνα με την ολομέλεια του Αρειου Πάγου τα συμφέροντα των τραπεζών φάνηκαν βαρύτερα  από την αξία της ανθρώπινης ζωής.Συγκεκριμένα ο Άρειος Πάγος με απόφασή του δικαίωσε την Εθνική Τράπεζα που διεκδικούσε αποζημιώσεις από τη Ρικομέξ σε βάρος συγγενών θυμάτων που προηγούνταν στον πίνακα αποζημιώσεων βάσει προηγούμενων αποφάσεων του Εφετείου!

Πρόκειται για δέκα συγγενείς τριών ανθρώπων που βρήκαν φριχτό θάνατο στα ερείπια της Ρικομέξ στον μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη, διατροφή τέκνων κ.λ.π. και είχαν δικαιωθεί με αποφάσεις του Εφετείου.

Μετά τον πλειστηριασμό δύο ακινήτων της Ρικομέξ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι δανειστές της εταιρείας, οι συγγενείς κατατάχθηκαν στην τρίτη θέση πριν από άλλα πρόσωπα (φυσικά και νομικά), ενώ εκτός πίνακα έμεινε η Εθνική Τράπεζα.Στη συνέχεια όμως η Εθνική άσκησε αναίρεση στην Εφετειακή απόφαση και η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ'αριθμόν 3/2011 απόφασή της έκανε δεκτό το αίτημα!Κατά τον Αρειο Πάγο το Εφετείο παραβίασε ευθέως το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 31 του νόμου 1545/1985, γιατί δέχθηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων της Ρικομέξ είναι προνομιακές και κατατάχθηκαν στην τρίτη τάξη, "μολονότι προέκυψαν πριν την τελευταία διετία από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού"...

Ο Άρειος Πάγος επικαλείται στην απόφασή του το νόμο 1545/1985 που αφορά το εθνικό σύστημα προστασίας από την ανεργία και τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τον χρόνο γένεσης των απαιτήσεων των συγγενών των θυμάτων, σύμφωνα με τον οποίο "στην τρίτη τάξη των προνομίων του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κατατάσσονται οι απαιτήσεις που έχουν σαν βάση τους την παροχή εξαρτημένης εργασίας".

Ετσι οι Αρεοπαγίτες διόρθωσαν την εσφαλμένη και παράνομη απόφαση του Εφετείου και οι συγγενείς των θυμάτων παραμένουν 12 χρόνια μετά το τραγικό γεγονός χωρίς αποζημίωση.
Για την ιστορία να σημειώσουμε πως οι αποζημιώσεις που διεκδικούσαν οι συγγενείς των θυμάτων συνολικά ήταν 1.060.658 ευρώ,λιγότερα δηλαδή κι απ' όσα παίρνουν τρία μεγαλοστελέχη της Εθνικής το χρόνο!
από ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: