Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αντιμνημονιακή εκδήλωση της Αστρονομικής – Αστροφυσικής Εταιρίας της Δυτικής Ελλάδας

Ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα, η Αστρονομική – Αστροφυσική  Εταιρία της Δυτικής Ελλάδας, οργάνωσε με επιτυχία το βράδυ της Δευτέρας, εκδήλωση πολιτικού-κοινωνικού προβληματισμού.
Στην εκδήλωση, της οποίας την ευθύνη είχε ο γνωστός δικηγόρος του Αγρινίου, κ.Τσιμπούκης, μίλησαν γνωστοί Πανεπιστημιακοί, που είναι και μέλη πανελλαδικής πρωτοβουλίας κατά του Μνημονίου, στην οποία και ηγείται ο Μίκης Θεοδωράκης. Συγκεκριμένα μίλησαν οι κ. Κώστας Μπέης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κασσιμάτης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρίστος Τέζας, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ήταν μεγάλο, και οι καθηγητές, ανέλυσαν από την πλευρά τους, τους  λόγους που θεωρούν πως το Μνημόνιο, αποτελεί εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, έχει γίνει και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακριβώς για την προσφυγή αυτή μίλησε ο κ. Κασσιμάτης, που παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους έγινε η προσφυγή, ότι δηλαδή το μνημόνιο και οι όροι των δανεικών συμβάσεων, παραβιάζουν βασικά δικαιώματα των πολιτών. Ο καθηγητής έκανε λόγο για εξευτελιστικούς όρους και παραίτηση της χώρας από την εθνική της κυριαρχία, ενώ ήταν και ιδιαίτερα επικριτικός στην πρόταση που έγινε από τον εισηγητή του ΣτΕ, που απορρίπτει την σχετική  προσφυγή.
Για το Μεσοπρόθεσμο, είπε πως «οι αλυσίδες πλέον γίνονται ακόμη πιο χοντρές» , ενώ ως  προς το πιο ουσιαστικό πρόβλημα έθεσε αυτό της μη δυνατότητας αξιοποίησης από την Ελλάδα των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Μίλησε ακόμη για ένα δόγμα τρόμου που επιχειρείται να επιβληθεί στην Ευρώπη, με αρχή την αδύναμη Ελλάδα, για την εξάρθρωση του μεσαίου χώρου και την υπερσυγκέντρωση κεφαλαίου σε ακόμη λιγότερους. Τέλος, τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής και πολιτικών.  Πολιτικών που θα πουν ότι οι συμβάσεις αυτές είναι άκυρες, ώστε να μιλήσουν με τους δανειστές μας σε νέα βάση και με έντιμους όρους.
Δείτε το σχετικό VIDEO:
Ο κ. Τέζας στη συνέχεια, ανέλυσε κατά την γνώμη του, το  ποιοι και γιατί είναι υπεύθυνοι για την κρίση που μαστίζει σήμερα την χώρα, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους πρωθυπουργούς από το 1974 μέχρι σήμερα, κατηγορώντας τους περισσότερους για ατολμία και ειδικότερα τον σημερινό πρωθυπουργό, ότι «σε ένα κρίσιμο διάστημα, αντί να δανειστεί αμέσως με ευνοϊκότερους όρους για τα επόμενα χρόνια, ταξίδευε δυσφημίζοντας την Ελληνική οικονομία, για να φτάσουμε τελικά στον δανεισμό με ληστρικά επιτόκια.»
Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και  για τις ευθύνες που  αναλογούν και στην πνευματική, και θρησκευτική ηγεσία της χώρας.

Τέλος, ο κ. Μπέης, που η ομιλία του είχε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, επικέντρωσε στην συλλογική ευθύνη, φέρνοντας ως παράδειγμα, τα τεράστια ποσά που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό από χιλιάδες Έλληνες καταθέτες, ποσά που υπερκαλύπτουν το εθνικό χρέος. «Αυτά τα ποσά πρέπει να επιστρέψουν και να φορολογηθούν με συγκεκριμένη προθεσμία. Για όσα δεν συμβεί αυτό, να θεωρηθούν προϊόν υπεξαίρεσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέης, συμπληρώνοντας όμως πως η πρόταση του αυτή, δέχτηκε σκληρή αντίδραση από συνομιλητές του, για να καταλήξει: «Φαίνεται πως είμαστε άξιοι της μοίρας μας.»
Στη συνέχεια ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, παρέθεσε τους λόγους που επιβάλλουν την ανάγκη για αλλαγή Συντάγματος, προτείνοντας μεταξύ άλλων: Την διάλυση της «κληρονομικής διαδοχής» στην εξουσία, τον δραστικό περιορισμό του αριθμού των βουλευτών, την καθιέρωση απόλυτου ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτών και Υπουργών, την άμεση εκλογή από τον λαό του προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένες αρμοδιότητες κλπ.
Η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με πλήθος ερωτήσεων και παρεμβάσεων από το κοινό.
agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: