Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Πανεπιστημιακά Τμήματα Αγρινίου: «Να το πάρει πάνω του ο Γαβρόγλου»


- Δήλωση του Γιώργου Παπαναστασίου στη «Σ» για το πολυσυζητημένο θέμα
- Εξελίξεις αμέσως μετά το καλοκαίρι

«Να το πάρει πάνω του ο Γαβρόγλου. Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις οι
οποίες θεωρούμε ότι θα είναι θετικές για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Τάδε έφη Γιώργος Παπαναστασίου, ερωτηθείς από τη «Σ» να σχολιάσει τα αποτελέσματα της περιβόητης σύσκεψης για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου, που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Όπως δήλωσε «τα πράγματα οδηγούνται προς θετική κατεύθυνση.

Θα επαναλάβω αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή. Επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Περιμένω εξελίξεις αμέσως μετά το καλοκαίρι, κάτι που εξάλλου μας προανήγγειλε και ο ίδιος ο Υπουργός. Δεν θα ήταν δυνατόν η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας να μείνει εκτός τριτοβάθμιας. Το θέμα πρέπει να το πάρει πάνω του ο Υπουργός» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Υπενθυμίζουμε, ότι με βάση την ανακοίνωση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Βαρεμένου, «Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση με τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, η οποία κατέληξε σε θετικά αποτελέσματα ως προς την προοπτική της παρουσίας των Τμημάτων στο Αγρίνιο, της ενίσχυσης του ρόλου τους, αλλά και ευρύτερα για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αιτωλοακαρνανία.

Για τα τμήματα του Αγρινίου, έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό η πρόταση η οποία διατυπώθηκε από τους φορείς, για τη δημιουργία μιας Σχολής που θα έχει τη δική της Κοσμητεία. Η πρωτοβουλία θα είναι του Υπουργείου και θα πρέπει, όπως προβλέπεται, να συναινέσει και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Υπουργός μάς ενημέρωσε ότι θα αρχίσει αμέσως τις ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της δημιουργίας ενός Ερευνητικού Κέντρου στο Αγρίνιο, όπως και η δυνατότητα για ένα Τμήμα ΤΕΙ, επίσης στο Αγρίνιο, το οποίο θα δούμε πώς θα συνδέεται γενικότερα με την παρουσία ενός αναβαθμισμένου ΤΕΙ στην Αιτωλοακαρνανία. Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο ΙΕΚ που θα είναι ανεξάρτητα από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα γίνουν με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και θα έχουν αντικείμενο που να ταιριάζει με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο ωστόσο πρέπει να δούμε πιο συγκεκριμένα.

Όλες αυτές οι διεκδικήσεις πρέπει να γίνουν οργανωμένα και με στοχευμένες ενέργειες. Η προσπάθεια δεν σταματά -προσωπικά, άλλωστε, δεν σταμάτησα ποτέ τις επαφές και τις ενέργειες για τη διασφάλιση της παρουσίας και την αναβάθμιση των Τμημάτων στο Αγρίνιο, αλλά και την περαιτέρω σύνδεσή τους με τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής.

Στόχος μας είναι να παγιωθεί ο ρόλος τους και να ενισχυθεί, ώστε να αποτελέσουν έναν βραχίονα αναπτυξιακό και πνευματικό, θα έλεγα, για το Αγρίνιο και για την ευρύτερη περιοχή, κάτι που το έχουμε απόλυτη ανάγκη μετά τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και που ήρθαν να συσσωρευτούν σε παλαιότερες αδράνειες και αβελτηρίες ως προς το θέμα αυτό. Πρέπει, γι’ αυτό, να τα αγαπήσουμε περισσότερο και να τα αγκαλιάσουμε, τα Τμήματα αυτά και ότι άλλο δημιουργηθεί στο Αγρίνιο, ώστε και η πόλη και η περιοχή να αποκτήσουν αναπτυξιακή πνοή και ένα κύτταρο ζωής πνευματικής».

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: