Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Πρεμιέρα το απόγευμα για την Εθνική μας στο Eurobasket 2017 κόντρα στους Ισλανδούς


Η επίσημη αγαπημένη ξεκινά σήμερα την προσπάθεια της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - Τι αλλάζει χωρίς τον μεγάλο σταρ από το NBA - Το σύστημα διεξαγωγής, οι μεγάλοι απόντες και το πρόγραμμα της Εθνικής

Όταν στα τέλη Ιουλίου η Εθνική ομάδα μπάσκετ ξεκινούσε την προετοιμασία της για το Ευρωμπάσκετ η αίσθηση όλων ήταν πως αυτή τη φορά το μετάλλιο δεν θα μας ξεφύγει.

Τώρα, λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ στο Ελσίνκι (εκεί φιλοξενείται ο όμιλος της Εθνικής) κι αφότου έχουν μεσολαβήσει πολλά (αλλά κυρίως η απώλεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο) η λέξη μετάλλιο δεν υπάρχει πουθενά. Κι ίσως αυτό το «τράβηγμα στο χειρόφρενο» των φιλοδοξιών μας βγει σε καλό, γιατί αυτή η ομάδα μπορεί να φτάσει ψηλά και χωρίς τον Γιάννη.

Η ζωή χωρίς τον «Greek Freak»

Σε ένα ιδανικό σενάριο θα ήταν ένα ονειρικό φινάλε σε μια μαγική χρονιά για το ελληνικό μπάσκετ.

Έχοντας ήδη ζήσει τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στον τελικό της Euroleague, την εκπληκτική πορεία της Εθνικής γυναικών η οποία έφτασε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η Εθνική ομάδα Νέων ανδρών στο Ευρωπαϊκό της Κρήτης, το κερασάκι στην μπασκετική τούρτα όλοι προσμέναμε πως θα έμπαινε με την παρουσία της Εθνικής ομάδας ανδρών στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Μόνο που δέκα ημέρες πριν το πρώτο τζάμπολ ήρθε το σοκ του τραυματισμού του Γιάννη Αντετοκούνμπο (κι όλα όσα προκάλεσε) για να επισκιάσει τα πάντα και να δημιουργήσει μία νέα κατάσταση πραγμάτων.

Όσο κι αν μιλάμε για ένα ομαδικό σπορ, που το «εμείς» είναι πάντα πάνω από το «εγώ», η αλήθεια είναι πως όλος ο κόσμος (κι όχι μόνο εμείς οι Έλληνες) περίμεναν σ’ αυτό το 40ο Ευρωμπάσκετ να λάμψει το άστρο του «Greek Freak» ο οποίος έχει κάνει όλο το NBA να παραμιλά.

Όντας ένα από το πιο καυτά ονόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο NBA, η μπασκετική Ευρώπη περίμενε πως και πώς να απολαύσει τις… πτήσεις του, όμως οι ενοχλήσεις στο γόνατο του, άλλαξαν τα πάντα.

Η αλλαγή σχεδίων και οι παλιοσειρές

Για τον, ρούκι σε Ευρωπαϊκό ανδρών (θα το αναλύσουμε παρακάτω), Κώστα Μίσσα χειρότερη εξέλιξη δεν θα μπορούσε να υπάρξει καθώς έχασε τον παίκτη που έκανε όλες τις δουλειές μέσα στο γήπεδο.

Λογικά ο Γιάννης θα ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, αυτός που θα έπαιρνε το μεγαλύτερο
βάρος των επιθέσεων, αυτός που θα έδινε «δύναμη» μέσα στη ρακέτα καθαρίζοντας και τα ριμπάουντ, αυτός που θα μπορούσε να καλύψει την οποιαδήποτε τρύπα στην άμυνα με τα τεράστια χέρια του.

Τώρα όμως τα όποια σχέδια είχε κάνει το τεχνικό επιτελείο, έχουν ήδη μπει στον κάλαθο των αχρήστων και μέσα σε λίγες ημέρες έπρεπε να «πείσουν» τους υπόλοιπους πως υπάρχει ζωή και χωρίς τον Γιάννη, αλλά και να την… σχεδιάσουν.
Κι ο χρόνος, δεδομένης της στιγμής που εμφανίστηκε το πρόβλημα, ήταν ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός σ’ αυτή την προσπάθεια ανασύνταξης και επανασχεδιασμού της ομάδας.

Μόνο που για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα, ναι μεν η απώλεια του είναι τεράστια, αλλά όλα τα υπόλοιπα παιδιά μόνο για πέταμα δεν είναι!

Σ’ αυτή την Εθνική υπάρχει ένας εξαιρετικός κορμός αθλητών (Πρίντεζης, Σλούκας, Παπανικολάου, Καλάθης, Μπουρούσης, Μάντζαρης) που καλείται να σηκώσει στις πλάτες της την ομάδα και το σίγουρο είναι πως μέσα από την ομαδική δουλειά μπορεί. Η εμπειρία που κουβαλούν είναι τεράστια όπως κι η επιθυμία τους για να ξαναφέρουν την Εθνική ψηλά καθότι από το μακρινό 2009 έχουμε να βρεθούμε στο βάθρο των νικητών (3η θέση στην Πολωνία).

Αν με τον Γιάννη υπήρχε το απρόβλεπτο και κάποιες (πολλές) πιθανότητες παραπάνω για διάκριση, τώρα χωρίς αυτόν θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλύψουμε την απουσία του και τις όποιες αδυναμίες έχουμε ως ομάδα.

Η πιο σημαντική; Ένας σουτέρ ο οποίος όταν ο αντίπαλος κλείνει την άμυνα του μέσα στη ρακέτα θα μας δώσει το καλάθι με το μακρινό σουτ (κάτι που δεν το έχει ούτε ο Αντετοκούνμπο).

Στα περισσότερα φιλικά που έχουμε δώσει, αυτό το σημείο, αλλά και τα πολλά χαμένα ριμπάουντ ήταν δύο πληγές που πρέπει να επουλωθούν για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο επίπεδο που θέλουμε.

Κι ο πρώτος στόχος της ομάδας είναι το να μπορέσει να βρεθεί στην πρώτη δυάδα του ομίλου στο Ελσίνκι, προκειμένου να έχει αρχικά έναν βατό αντίπαλο στους «16» και κατόπιν για να αποφύγει (εφόσον έχουν προκύψει λογικά αποτελέσματα στα άλλα γκρουπ) την πιθανή διασταύρωση με μια εκ των Σερβία, Ισπανία στα προημιτελικά.

Βέβαια τα νοκ άουτ παιχνίδια (κι ιδίως οι προημιτελικοί) αυτή τη στιγμή μοιάζουν με μια πολύ μακρινή υπόθεση. Ας βλέπουμε την κάθε μέρα ξεχωριστά (όπως προφητικά είχε πει ο Αντετοκούνμπο στην έναρξη της προετοιμασίας), ας βλέπουμε το κάθε ματς με Ισλανδία, Γαλλία, Σλοβενία, Φινλανδία, Πολωνία (οι αντίπαλοι μας κατά σειρά στον όμιλο του Ελσίνκι) σαν τελικό κι έτσι θα μπορέσουμε μετά να συζητάμε και για τα επόμενα εμπόδια.

Ο «πρωτάρης» Μίσσας

Γέννημα και θρέμμα του Πανιωνίου, ο Κώστας Μίσσας από το 2006 εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ των Εθνικών ομάδων έχοντας την ευθύνη της Εθνικής γυναικών, αλλά και των Νέων ανδρών.

Παράξενος συνδυασμός, αλλά το 2009 οδήγησε τις γυναίκες στην 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ (η κορυφαία επιτυχία μέχρι τη φετινή) και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό με τους Νέους έχοντας στο ρόστερ του τους Παπανικολάου, Σλούκα, Παππά, Μάντζαρη, Μπόγρη (όλοι τους είναι στις επιλογές του και τώρα).

Τώρα όμως στα 64 του χρόνια θα κοουτσάρει για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, κι αυτό είναι σίγουρα ένα σημαντικό στοιχείο…

Ο Μίσσας δεν ήταν η πρώτη επιλογή της ΕΟΚ, η οποία μετά τον περσινό αποκλεισμό από το προ-Ολυμπιακό τουρνουά είχε «τελειώσει» τον Κατσικάρη, αλλά άφησε τον χρόνο να κυλά χωρίς να «κλείνει» το κενό στην άκρη του πάγκου.

Όταν αποφάσισε να κάνει τις κινήσεις της, εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις από Ιτούδη, Μπαρτζώκα ενώ δεν προχώρησε ούτε η λύση του Πρίφτη κι έτσι στα τέλη Ιουνίου (27/6) προέκυψε η ανακοίνωση του «καλού στρατιώτη» Κώστα Μίσσα.

Πρώτη αντίπαλος η Ισλανδία

Στην πρεμιέρα της στο τουρνουά η Εθνική θα βρεθεί αντίπαλος της Ισλανδίας (16.30, ΕΡΤ1), που θεωρητικά είναι ο πιο αδύναμος αντίπαλος, αλλά όπως είπαμε και πιο πάνω, οποιαδήποτε υποτίμηση ισοδυναμεί με καταστροφή.

«Είναι μια ομάδα που όλοι είναι κοντά στα 2 μέτρα και τρέχουν σαν καρτούν…», είπε χθες ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δίνοντας την εικόνα των αντιπάλων μας όπου ξεχωρίζει ο πολύπειρος Γιον Στέφανσον (μεγάλη καριέρα στην Ισπανία) και ο 20χρονος Τρίγκβι Χλίνασον που βλέπει τον κόσμο από τα 2.16 μ..

Ο σέντερ που πριν 3 χρόνια ήταν… βοσκός σε ένα χωριό της πατρίδας του και τώρα ετοιμάζεται να παίξει στο Ευρωπαϊκό ανδρών έχοντας πάρει μεταγραφή στην πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια και έχοντας ήδη βάλει το όνομα του στους πιθανούς επόμενους αστέρες του NBA.

Η Ισλανδία είναι γενικά μια αθλητική ομάδα, η οποία χρειάζεται προσοχή και συγκέντρωση για να μπορέσουμε να κάνουμε το αυτονόητο και να ξεκινήσουμε το Ευρωμπάσκετ με το δεξί.

Το σύστημα διεξαγωγής

Ο αρχικός προγραμματισμός της FIBA ήθελε την «εξάπλωση» του τουρνουά σε περισσότερες από μία χώρες να ξεκινά από το 2017, αλλά τα προβλήματα που προέκυψαν με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία το 2015 , έφεραν την αλλαγή μια διετία νωρίτερα. Έτσι το 39ο Ευρωμπάσκετ είχε φιλοξενηθεί σε Κροατία, Λετονία, Γερμανία, Γαλλία με την τελευταία να φιλοξενεί και την τελική φάση, ενώ τώρα στην 40η του έκδοση η Ευρωπαϊκή γιορτή του αθλήματος θα διεξαχθεί σε Φινλανδία, Ισλανδία, Ρουμανία και Τουρκία με τους γείτονες να είναι και οι οικοδεσπότες των τελικών.

Οι 24 ομάδες έχον χωριστεί σε τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων και μετά την ολοκλήρωση των αγώνων οι τέσσερις πρώτες της βαθμολογίας των ομίλων συνεχίζουν στα νοκ άουτ ματς.

Το τουρνουά διεξάγεται για δεύτερη φορά σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, με κάθε μία να εκπροσωπεί και έναν όμιλο της πρώτης φάσης. Οι χώρες είναι η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Ρουμανία και η Τουρκία, με την τελική φάση να διεξάγεται στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη).

Οι όμιλοι του Ευρωμπάσκετ

Α’ όμιλος – Φινλανδία (Ελσίνκι)
Πολωνία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Ισλανδία, Σλοβενία

Β’ όμιλος – Ισραήλ (Τελ Αβίβ)
Ουκρανία, Ισραήλ, Λιθουανία, Γεωργία, Ιταλία, Γερμανία,

Γ’ όμιλος – Ρουμανία (Κλουζ Ναπόκα)
Κροατία, Τσεχία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουγγαρία

Δ’ όμιλος – Τουρκία (Κωνσταντινούπολη)
Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Σερβία, Λετονία, Τουρκία και Βέλγιο.

Το Ευρωμπάσκετ των μεγάλων απουσιών

Το προηγούμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν η διοργάνωση όπου ειπώθηκαν ορισμένα από τα πιο ηχηρά «αντίο» σε επίπεδο Εθνικών ομάδων στο μπάσκετ.

Οι Γερμανοί απόλαυσαν για τελευταία φορά τον τεράστιο Ντιρκ Νοβίτσκι, οι Γάλλοι (που ήταν οικοδεσπότες) είδαν για τελευταία φορά εντός έδρας τον Τόνι Πάρκερ, κι εμείς απολαύσαμε τις τελευταίες παραστάσεις του Βασίλη Σπανούλη με την γαλανόλευκη.

Δύο χρόνια αργότερα, το Ευρωμπάσκετ που ξεκινά σήμερα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η διοργάνωση των μεγάλων απουσιών και στην κορυφή της σχετικής λίστας μπαίνει αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Στη δική του κατηγορία (απουσία λόγω τραυματισμού) υπάρχουν κι άλλα σπουδαία ονόματα, αλλά ξεχωρίζει αυτό του σούπερ-άτυχου Σέρχιο Γιουλ (ρήξη χιαστών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας!) και του Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος σε ένα ανάλογο θρίλερ μ’ αυτό που απασχόλησε την Ελλάδα, λόγω ενοχλήσεων που οδήγησαν από κοινού τους Κλίπερς με την Ομοσπονδία της Σερβίας στην απόφαση να μείνει εκτός.

Υπάρχουν όμως και πολλές απουσίες αθλητών που οι ίδιοι ζήτησαν να μην αγωνιστούν είτε γιατί οι παλαιότεροι ήθελαν να ξεκουραστούν, είτε γιατί οι νεότεροι είχαν θέματα με τις ομάδες τους και δη αυτοί που αγωνίζονται στο NBA… Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι το 60% των απόντων αγωνίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πιο σημαντικές απουσίες του Ευρωμπάσκετ

ΚΡΟΑΤΙΑ: Μάριο Χεζόνια, Άντε Ζίζιτς, Ίβιτσα Ζούμπατς

ΠΟΛΩΝΙΑ: Μάρτσιν Γκορτάτ

ΕΛΛΑΔΑ: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Κουφός,

ΣΕΡΒΙΑ: Μίλος Τεόντοσιτς, Νέμανια Μπιέλιτσα, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Νίκολα Γιόκιτς, Νίκολα Μιλουτίνοφ

ΓΑΛΛΙΑ: Νικολά Μπατούμ, Ρουντί Γκομπέρ, Ιάν Μαχίνμι, Φαμπιάν Κοζέρ

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Ζόραν Ντράγκιτς

ΙΤΑΛΙΑ: Ντανίλο Γκαλινάρι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ντάνιελ Τάις, Πολ Τσίπσερ

ΤΣΕΧΙΑ: Γιαν Βέσελι, Μπλέικ Σιλμπ

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σέρχιο Γιουλ, Νίκολα Μίροτιτς, Σερζ Ιμπάκα, Ρούντι Φερνάντεθ, Φελίπε Ρέγες

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Μπεν Γκόρντον

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ερσάν Ιλιασόβα, Ομέρ Ασίκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Αλεξ Λεν

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ντομάντας Σαμπόνις, Λούκας Λεκαβίτσιους

ΓΕΩΡΓΙΑ: Βίκτορ Σανικίτζε

Το Ευρωμπάσκετ που δεν έχει φαβορί

Με τόσες πολλές και σημαντικές απουσίες απ’ όλες σχεδόν τις ομάδες, η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν υπάρχει το ξεκάθαρο φαβορί. Η ομάδα που να ξεχωρίζει και να δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα κλικ πιο πάνω από τις υπόλοιπες…

Σίγουρα Σερβία και Ισπανία είναι μέσα στο γκρουπ των διεκδικητών, ενώ το ίδιο ισχύει για την Λιθουανία (το 2015 δεν την υπολόγιζε κανείς και πήρε τελικό) και την Γαλλία.

Ένα ερωτηματικό αποτελεί η Τουρκία και το κατά πόσο μπορεί να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα στην τελική φάση, ενώ η ομάδα που μπορεί να κάνει την έκπληξη είναι η Κροατία. Το ταλέντο περισσεύει, απλά είναι τόσο αλλοπρόσαλλη ομάδα που αντί για τα μετάλλια είναι ικανή να αποκλειστεί από την Α’ φάση.

Για την Εθνική τα είπαμε και παραπάνω… Ιδανικό σενάριο να είμαστε στην πρώτη δυάδα στο Ελσίνκι και μετά… βλέπουμε.

Το ρέκβιεμ του Πάου Γκασόλ

Το 2015 οδήγησε την Ισπανία στην κορυφή της Ευρώπης κι ο ίδιος αναδείχθηκε MVP. Ελλείψει του Γιάννη Αντετοκούνμπο, έστω και στα 37 του ο Πάουλ Γκασόλ είναι ο σούπερ σταρ της διοργάνωσης, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι η τελευταία του (το επόμενο Ευρωμπάσκετ διεξάγεται το 2021).

Ο Καταλανός έχει στην πλάτη του 6 συμμετοχές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία. Με την 7η συμμετοχή του γίνεται ο κορυφαίος στη σχετική κατηγορία (6 έχει κι ο Ρώσος Σεργκέι Μπέλοφ), αλλά θέλει και το 7ο μετάλλιο του (έχει κατακτήσει μετάλλιο σε κάθε Ευρωμπάσκετ), ενώ χρειάζεται 61 πόντους για να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των τελικών φάσεων…

Το πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας

31 Αυγούστου
Ισλανδία – Ελλάδα (16.30)

2 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα – Γαλλία (16.30)

3 Σεπτεμβρίου
Σλοβενία – Ελλάδα (16.30)

5 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα – Φινλανδία (20.00)

6 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα – Πολωνία (17.30)

Το ρόστερ της Εθνικής

Aριθμός φανέλας Ονομα Ηλικία Υψος Θέση Ομάδα
8 Νικ Καλάθης 28 1.98 γκαρντ Παναθηναϊκός
9 Γιάννης Μπουρούσης 33 2.15 σέντερ Zhejiang Lions
10 Κώστας Σλούκας 27 1.90 γκαρντ Φενερμπαχτσέ
11 Νίκος Παππάς 27 1.95 γκαρντ Παναθηναϊκός
14 Γιώργος Παπαγιάννης 20 2.17 σέντερ Σακραμέντο
15 Γιώργος Πρίντεζης 32 2.05 φόργουορντ Ολυμπιακός
16 Κώστας Παπανικολάου 27 2.04 φόργουορντ Ολυμπιακός
17 Βαγγέλης Μάντζαρης 27 1.94 γκαρντ Ολυμπιακός
18 Δημήτρης Αγραβάνης 22 2.08 φόργουορντ Ολυμπιακός
19 Ιωάννης Παπαπέτρου 23 2.07 φόργουορντ Ολυμπιακός
31 Γιώργος Μπόγρης 28 2.10 σέντερ Ολυμπιακός
43 Θανάσης Αντετοκούνμπο 25 2.01 φόργουορντ Παναθηναϊκός

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: