Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Έρχονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας σε Αγρίνιο – Μεσολόγγι


- Ποιο το αντικείμενό τους και που θα λειτουργήσουν στην Αιτωλοακαρνανία
- Ο Μίλτος Ζαμπάρας αναλύει στη «Σ» το πλάνο του νέου μοντέλου στην υγεία

Εν αναμονή των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) βρίσκονται οι πόλεις του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία 239 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα με καταρχήν δημόσια δαπάνη 73,5 εκατ. ευρώ. 

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας «στήνονται» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, και θα δώσουν έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή και την προαγωγή υγείας του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας.
Στο Αγρίνιο, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ακόμη, οι περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν Τοπικές Μονάδες Υγείας θα είναι του Αγίου Κωνσταντίνου, της Νεάπολης, των Εργατικών Κατοικιών Αγίου Ιωάννη Ριγανά και της Γαβαλούς!
Οι πολίτες της κάθε περιοχής που θα διαθέτει ΤΟΜΥ θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο της και θα έχουν πρόσβαση ανά πάσα ώρα και στιγμή από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 21.00 το βράδυ για κάθε παροχή υγείας. Μέσω των ΤΟΜΥ, ο πολίτης θα διαθέτει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, θα δημιουργηθεί κυτίο παραπόνων και Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) που θα εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση  και μετάβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.
Οι ΤΟΜΥ, που προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, θα στελεχωθούν από περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), καθώς και από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας).

zamparas1
Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μίλτος Ζαμπάρας

Σκοπός είναι με την λειτουργία των ΤΟΜΥ σε πρώτη φάση να καλυφθεί καθολικά και ισότιμα ο πληθυσμός, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και εν συνεχεία προσπάθεια να «αναχαιτιστεί» η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία και να ανακουφιστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μίλτος Ζαμπάρας ανέφερε για το θέμα στη «Σ»: «τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης μεταρρυθμιστικής δράσης είναι η καθολική και δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, η εξωστρεφής λειτουργία των Δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας στην κοινότητα των ΤΟΜΥ.
Συστατικό στοιχείο του νέου συστήματος θα είναι ο οικογενειακός γιατρός, που θα είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος, με εξωστρεφή λογική και προσπάθεια παρέμβασης στην κοινότητα. ΚάθεΤοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό που θα τον παραπέμπει, εάν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο γιατρό. 

Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Βασικό ζήτημα είναι η σταδιακή αλλαγή κουλτούρας του πολίτη για τη χρησιμότητα του οικογενειακού γιατρού και κυρίως για έννοιες όπως η πρόληψη και η προαγωγή υγείας που δεν έχουν ακόμα εμπεδωθεί στον κόσμο. Για το Αγρίνιο αναμένεται η δημιουργία 4 ΤΟΜΥ όπου είναι μια από τις 65 περιοχές πανελλαδικά που θα δημιουργηθούν οι τοπικές μονάδες υγείας».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: