Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Κώστας Τάκος: Ο Αγρινιώτης πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου (φωτο)


Μεταξύ των εκλεκτών μελών του ανανεωμένου Δ/Σ της ΠΑΕ Παναιτωλικός από την περίοδο 2017 – 18 είναι και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του σωματείου μας ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΚΟΣ.
Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Μάκης Μπελεβώνης δείχνει τον σεβασμό και την εκτίμηση με τα οποία περιβάλλει τον σύλλογό μας, των παλαιμάχων.

Ο Κώστας Τάκος έλαμψε ως παίκτης με την κίτρινη φανέλα την οποία τίμησε για 16ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία έγραψε στο ποδοσφαιρικό βιβλίο του σωματείου μας τις δικές του λαμπρές σελίδες.


Κώστας Τάκος. Για αρκετά χρόνια αρχηγός του Παναιτωλικού κατά τη δεκαετία του ‘80. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1955. 

Ξεκίνησε από τα παιδικά τμήματα του Παναιτωλικού ως πλάγιος αμυντικός, όπου ξεχώρισε για την ταχύτητα, το πάθος και την άριστη τεχνική του κατάρτιση. Διανύοντας τον 17ο χρόνο της ηλικίας του, κατά την ποδοσφαιρική σαιζόν 1972 –1973, προπονητής στον Παναιτωλικό ήταν ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ Ζαχαρίας Πιτυχούτης. Έχω ακόμα στο μυαλό μου την εικόνα του Κώστα που στο ξεκίνημα αυτής της σαιζόν τον καλωσορίσαμε στα αποδυτήρια σαν μέλος της ανδρικής ομάδας. Μια ευγενική φυσιογνωμία, ένα ωραίο αθλητικό στυλ που με τα πλούσια ξανθά μαλλιά του είχε μεγάλη ομοιότητα με τον εν ενεργεία τότε Γερμανό μπακ της Μπαγερν Μονάχου ΦΟΓΚΤΣ. Την περίοδο αυτή ο Παναιτωλικός ανέβηκε αήττητος στη Β’ Εθνική, από την οποία είχε υποβιβαστεί την προηγούμενη χρονιά από … άγνοια κανονισμών της διοίκησης. Ο δεξιοπόδαρος Κώστας Τάκος παρά το νεαρό της ηλικίας του έπαιξε σε αρκετούς αγώνες τη σαιζόν αυτή πότε σαν μπακ δεξί – βασική του θέση – πότε σαν έξω δεξιά όταν το επέβαλλαν οι συνθήκες. Ο νεαρός είχε τέτοιο ποδοσφαιρικό «θράσος» που γρήγορα άρχισε να διεκδικεί και να απαιτεί – δικαίως – τη θέση βασικού. (Από την επόμενη χρονιά και για 15 χρόνια πήρε στο … σπίτι του τη φανέλα με το νούμερο 2).


Ρώτησα τον Κώστα τι θυμάται από την πρώτη του επαφή στα αποδυτήρια με τους 
παίκτες της ανδρικής ομάδας. Μου απάντησε: «Με συγκίνησε πάρα πολύ η θερμή υποδοχή, ιδιαίτερα από εσάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία». Μου είπε ακόμα «εντυπωσιάστηκα που οι καρδιές όλων σας χτυπούσαν στον ίδιο ρυθμό».

Ο Κώστας είχε πολλές ποδοσφαιρικές αρετές. Γρήγορη αντίληψη, σκέψη και ταχύτατη αντίδραση. Ένας συνδυασμός που υπάρχει σε αμυντικούς ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσεως, γι αυτό και είναι ελάχιστες οι φορές που τέτοιοι ποδοσφαιριστές ανακόπτουν με φάουλ τον αντίπαλο. Ήταν πραγματικά ένας μοντέρνος μπακ, με ταχύτατες προωθήσεις και σε συνδυασμό με την πολύ καλή τεχνική του κατάρτιση, ελίσσονταν με μεγάλη άνεση με την μπάλα στα πόδια., δημιουργώντας πανικό στους αντιπάλους. Δεν ήταν βέβαια και λίγες οι φορές που σκόραρε.
Την περίοδο 1974 – 75 που ο Παναιτωλικός ανέβηκε στην Α’ Εθνική ο 19χρονος Κώστας Τάκος ήταν από τους βασικούς συντελεστές της ανόδου, παρ’ όλο που από τη σαιζόν αυτή άρχισαν να έρχονται με μεταγραφή στον Παναιτωλικό πολλοί σπουδαίοι Μακεδόνες ποδοσφαιριστές, επιλογές του προπονητή της ανόδου Γιώργου Χασιώτη. Ο Κώστας συνέχισε να είναι μεταξύ των βασικών μας στελεχών και στις δύο επόμενες σαιζόν – 1975-76 και 1976-77 – που ο Παναιτωλικός συμμετείχε στην κορυφαία κατηγορία του Ελληνικού πρωταθλήματος, την Α’ Εθνική.
Ο Κώστας ήταν άτυχος και δεν έγινε συμπαίκτης του Διονύση Τσάμη – όταν αυτός μεσουρανούσε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με τα χρώματα της ΑΕΚ – γιατί την εποχή που η ΑΕΚ ζητούσε τον Κώστα επίμονα, είχε φύγει με μεταγραφή από τον Παναιτωλικό για τον ΠΑΟΚ ο Χρίστος Δημόπουλος και η διοίκηση δεν θέλησε να δώσει ταυτόχρονα δύο βασικότατα στελέχη της ομάδας.

Προς το τέλος της καριέρας του αποτέλεσε τον εγκέφαλο της άμυνας του Παναιτωλικού μας, αφού αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στη θέση του Λίμπερο. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1987, κλείνοντας μια λαμπρή 16χρονη καριέρα.


Ο Καταξιωμένος στην Αγρινιώτικη κοινωνία, για την ευγένεια και το ήθος του Κώστας Τάκος μου μίλησε και για τον άνθρωπο που «ανέστησε» τον Παναιτωλικό, τον ευεργέτη του Αγρινίου ΦΩΤΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ – δικά του τα λόγια και οι χαρακτηρισμοί – που 12 χρόνια τώρα χωρίς να υπολογίζει κόπο και χρήματα χτίζει μεθοδικά την προσωπικότητα και το μέλλον αυτού του περήφανου και χωρίς εξαρτήσεις σωματείου, για το οποίο τόσο μεγάλη υπερηφάνεια νιώθουν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες και μη φίλαθλοι. Ένα σωματείο καταξιωμένο από όλη τη φίλαθλο Ελλάδα.

Η Συζήτησή μας έκλεισε με τα παρακάτω λόγια του: «Χάρηκα πάρα πολύ και με συγκίνησε η ενωτική ατμόσφαιρα – μετά από πολύ καιρό – της οικογένειας του Παναιτωλικού μας που κυριάρχησε στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου, στον εντός έδρα αγώνα με τον Ατρόμητο Αθηνών. Χάρηκα διπλά γιατί το σύνθημα – κάλεσμα της διοίκησης «μαζί με ΕΣΕΝΑ!» είχε τόσο μεγάλη απήχηση».

Είναι σίγουρο ότι ο Παναιτωλικός θα ωφεληθεί πολύ από την ενεργοποίηση του Κώστα Τάκου στο Δ/Σ της ΠΑΕ

Βασίλης Σταρακάς
Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: