Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Αποχωρεί από την Ελλάδα η κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ

Γ. Κατρούγκαλος: Fake news τα περί απόσυρσης

Την απόφασή της να αποσυρθεί από τις επενδύσεις στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή η κρατική επενδυτική εταιρεία, «Al Rayyan».Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση «τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις».

Τονίζεται ότι «η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές, όμως η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες…»

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το κράτος του Κατάρ, όπως και κάθε κράτος, κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα», ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις φωτιές της Ζακύνθου και τα όσα ακούστηκαν για τους εμπρησμούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Al Rayyan Greece:
«Το 2010 δόθηκε προτεραιότητα από το Κράτος του Κατάρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό και η Al Rayyan, ως όχημα επενδυτικό, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και όχι σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Η ανάπτυξη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Αυτό για τους γνωστούς λόγους σε όλους μας.. δεν ευδοκιμεί και συνεχώς σκοντάφτει σε εμπόδια.

Το Κράτος του Κατάρ όπως και κάθε κράτος κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα , αλλά στην περίπτωση των Επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Κράτους του Κατάρ τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο. Μερικοί , δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα.

Αλλά και ειδικότερα, μιλώντας για τη Ζάκυνθο διάφοροι παράγοντες δήλωναν σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν θέλουν επενδυτές, επιθυμούν να αναπτύξουν οι ίδιοι την περιοχή… Ειδικότερα στη συνέντευξη τύπου στις 13-2-17, μετά την ακροαματική διαδικασία στη Ζάκυνθο, με δήλωσή του ο Κ. Δ. Γκούσκος, πρώην Βουλευτή, πολιτικός αλλά και δικηγόρος, πρότεινε να δημιουργήσουν έναν κοινό φορέα μεταξύ της Εκκλησίας και της περιφέρειας για να μπει μπροστά μία νόμιμη και υψηλού επιπέδου επένδυση για την ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι καίγονται χιλιάδες στρέμματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ακόμα και αυτό το καλοκαίρι σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ηλεία και Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν πυρκαγιές .

Ο Κ. Γκούσκος, πάλι, μετά τις πυρκαγιές, που σημάδεψαν το νησί της Ζακύνθου στοχοποίησε με τις δηλώσεις του τον Εξοχότατο Εμίρη του Κατάρ για τις φωτιές. Και αυτό διότι αντί να γίνουν έρευνες για τις αιτίες των πυρκαγιών, αρπάζουν την ευκαιρία ενός δυσάρεστου γεγονότος για να χτίσουν την ιστορία που εξυπηρετεί του σκοπούς τους.

Παρατηρώντας την ελληνική πραγματικότητα, και δη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις επενδύσεις του Κατάρ, αλλά σε όλους του επενδυτικούς κλάδους και με άλλους επενδυτές, ξένους και μη.

Μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδος προς τους επενδυτές είναι αρνητική. Ο πρωταρχικός σκοπός της εταιρίας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις - ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση. Ο σκοπός αυτός πάντως δεν φαίνεται υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα , παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτή την πορεία , γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες δόθηκαν ευκαιρίες, ακούστηκαν λόγια, παρηγορητικά, για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου, από πολιτικούς και μη αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση , ούτε η υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.

Παρόλα αυτά η εταιρία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της, τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό Κράτος, δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη. Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει, γίνεται μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων.

Πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, αυτό φαίνεται άλλωστε, αν επένδυαν θα ήταν πολύ διαφορετικό το τοπίο. Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις. Η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές... Η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες…».
http://www.enikos.gr/

Γ. Κατρούγκαλος: Fake news τα περί απόσυρσης

«Fake news» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τα περί απόσυρσης του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Με δήλωσή του στο ΑΜΠΕ από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ένα «ακόμη κατασκευασμένο επεισόδιο», διαμηνύοντας πως «όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά υπονομεύουν ευθέως το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε πως οι οικονομικές σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με το Κατάρ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση του Κατάρ να αποσύρει το οικονομικό ενδιαφέρον του ιδίου και των επιχειρήσεων του από τη χώρα.

«Όσα δηλώνει η εταιρία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κατάρ», πρόσθεσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόταν σε επιστολή της εταιρείας Al Rayyan στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν , με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις...».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι σχολίασε πως «χθες ήταν η Εldorado Gold που απειλούσε με αποχώρηση, μέχρι η κυβέρνηση να αναγκαστεί να ξεπαγώσει τις διαδικασίες για την επένδυση. Σήμερα είναι το Κατάρ που δηλώνει αποχώρηση από την Ελλάδα, καταγγέλλει αρνητικό επενδυτικό κλίμα και δηλώνει ότι "με το ζόρι επενδύσεις δεν γίνονται"».

«Δεν ξέρουμε αν οι υποψήφιοι επενδυτές ασκούν πίεση επειδή κατάλαβαν ότι μόνο όταν φθάσει ο κόμπος στο χτένι οι υπουργοί αναγκάζονται να προχωρήσουν. Αυτό που περιμένουμε σε πρώτη φάση είναι τον σύμβουλο του πρωθυπουργού να τους στείλει στα τσακίδια», πρόσθεσε η Σεβαστουπόλεως.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: